Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Like Mother, Like Daughter
(Like Mother, Like Daughter)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Pan-Vision för recensionsexemplaret
Sök efter Like Mother, Like Daughter på CDON
   ANNONS
Drama / Thriller / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 30 minuter
Genre: Dramathriller
Produktionsland/år: Kanada, 2007
Produktionsbolag: Outrage Productions 2 & S.V. Thrilling Movies 2
Producent: Neil Bregman & Stefan Wodoslawsky
Regi: Robert Malenfant
Manusförfattare: Christine Conradt, baserad på en idé av Nikea Gamby-Turner
Svensk distributör: PAN Vision AB
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Dawna - Michelle Stafford Emily - Danielle Kind
John - William R. Moses David - John Maclaren
Sarah - Tommie-Amber Pirie Francesca - Mercedes Papalia
Keith - Gianpaolo Venuta Inspektör Whal - James O'Regan

I främst USA och Kanada är produktion av TV-filmer en stor marknad, och varje år spelas hundratals filmer in avsedda att visas på TV istället för bio eller video/DVD. De allra flesta av dessa lever tyvärr en anonym tillvaro i Sverige, och brukar i bästa fall visas mitt i nätterna på reklamfinansierade TV-kanaler (främst TV3 och Kanal 5). Då är det mer glädjande varje gång som TV-filmer släpps på DVD i Sverige, så att ett realistiskt antal personer har möjlighet att se filmerna. Like Mother, Like Daughter är en kanadensisk TV-film, som såvitt jag kan avgöra visades första gången i världen på den amerikanska kvinnokanalen Lifetime i februari 2007. I december 2007 släpptes den på DVD i Skandinavien, mig veterligen den första DVD-utgåvan i världen. I centrum för filmen står den framgångsrika affärskvinnan Dawna, som är ensamstående mamma till 19-åriga Emily. Emily har nu börjat studera på college (högskola), och därför träffas inte hon och Dawna lika ofta som förut. Dawna har börjat träffa professorn John Collins, och när Emily missat att söka till en kurs på högskolan, ber Dawna John att ge Emily plats i hans kurs. Det går lite för bra, då Emily blir intresserad av John och de - trots den stora åldersskillnaden - inleder ett förhållande. När Emily en dag försvinner spårlöst och inte går att nå via telefon, kontaktar Dawna polisen. Hon får snart det värsta tänkbara beskedet från polisen, men de avslutar utredningen väldigt snabbt. Därför måste Dawna själv undersöka vad sanningen är. Hon ber därför John om hjälp, lyckligt ovetande om hans förhållande med hennes dotter eller det faktum att han varit inblandad i Emilys öde...

Jag brukar ofta tycka om TV-filmer, då de trots låg budget ofta blir riktigt intressanta och välgjorda. Jag blev ändå positivt överraskad av den här filmen, som var bättre än jag hade väntat mig. Den är lite ovanlig så tillvida att alla kort läggs på bordet vid ett tidigt skede, och tittarna ligger hela tiden ett steg framför alla rollfigurerna i filmen och vet alltid mer än dem gör. Sådana filmer brukar sällan bli särskilt lyckade, då en stor del av spänningen har en tendens att försvinna. Men här har man faktiskt lyckats riktigt väl, och trots att vi hela tiden vet det mesta, så hålls spänningen vid liv hela filmen igenom. Den har ett lagom högt och jämnt tempo, och är spännande och intressant hela tiden. Visserligen är den ganska förutsägbar, men det är ju svårt att undvika vid den här sortens filmer. Skådespelarinsatserna är bra, och alla spelar övertygande och trovärdigt. Det jag kan anmärka på är ett fåtal logiska luckor och vissa trovärdighetsproblem. Dessutom verkar Dawna ta beskedet om hennes dotters död oväntat bra, och börjar strax därpå att utreda dödsfallet. Borde man inte vara mer upprörd efter ett sådant besked, så att man inte gärna börjar undersöka sådant strax därpå...? Det är mycket möjligt att det ska föreställa att det gått en tid, vilket skulle förklara hennes beteende, men då borde detta ha visats tydligare i filmen. Dessutom kan man ifrågasätta den mycket korta epilogen i slutet, som egentligen inte tillför mycket alls. Det vore bättre att lägga ner lite mer krut på den delen, alternativt ta bort det helt. Överlag överväger ändå de positiva sidorna, och det här är en riktigt lyckad film. Trots låg budget har producenterna gjort en utmärkt insats, och det märks inte mycket att filmen spelats in med enkla medel och lite pengar. När den dessutom är snyggt (om än enkelt) filmat och har stämningsfull musik, så blir saken ännu bättre. Det här är visserligen inte någon storfilm, och heller inte den sortens film som man funderar på eller diskuterar en lång stund efteråt. Du lär inte heller ligga sömnlös av tanke på filmen. Men som underhållning för stunden fungerar den utmärkt - tiden går snabbt, och filmen känns överlag både trovärdig, fascinerande och spännande. Om man betänker att det trots allt är en TV-film gjord för kabel-TV, så får man vara mycket nöjd. Därför känns en sjua som det enda rättvisa betyget. Jag skulle dock inte vilja se om filmen i första taget, så om den inte finns på rea i någon affär så är det mycket tveksamt om den är köpvärd. Men Like Mother, Like Daughter är absolut sevärd och intressant, och därför råder jag alla att åtminstone hyra filmen på DVD. Den passar utmärkt någon tråkig kväll, när man är ute efter underhållning för stunden, och inte vill fundera eller tänka alltför mycket.

DVD-utgåvan distribueras av Pan-Vision, och är avsedd för hela Skandinavien. Bilden är i anamorfisk Widescreen i formatet 1,78:1 (d.v.s. samma format som en Widescreen-TV) och ljudet är i Dolby Digital 5.1 Både Widescreen och 5.1-ljud är fortfarande tämligen ovanligt vid filmer producerade för TV, så man får vara riktigt nöjd att DVD-utgåvan släppts i dessa format. Bild- och ljudkvaliteten är bra. Den är givetvis inte jämförbar med stora Hollywood-produktioner, men har man realistiska förväntningar blir man inte besviken. Filmen är textad på svenska, norska, danska och finska; men tyvärr finns ingen engelsk text. Det finns heller ingen textning för hörselskadade och döva på något språk, vilket är beklagligt. Den svenska översättningen håller relativt hög kvalitet, men är tyvärr inte alltför lättläst. Texten är avsedd för Widescreen-TV, och spelar man filmen på en 4:3-TV blir resultatet att texten blir ihoptryckt och svårläst. Även om många i dagens läge har Widescreen-TV:ar, så vore det trots allt bättre att istället anpassa textningen till 4:3 - då blir texten istället lite utdragen (bred) på en Widescreen-TV, vilket är smartare då den blir fullt läslig i alla format. Vid ljusa bakgrunder blir texten dessutom ganska svårläst även på en Widescreen-TV, då den mörka konturen i den annars vita texten är ganska minimal. När man matar in DVD-skivan, möts man av språkvalsmeny, som följs av varningstexter. Därefter kommer vi direkt till huvudmenyn, som är enkel och stillastående, och tyvärr enbart på engelska. Som extramaterial hittar vi trailers på tre andra filmer, som samtliga presenteras på engelska utan textning. Inte speciellt mycket att hurra för... Det hade onekligen varit trevligt med någon form av extramaterial relaterat till den här filmen, men å andra sidan kan man knappast förvänta sig att sådant material finns att tillgå när det rör sig om en TV-film som inte varit planerad att släppas på DVD. På filmens omslag står det att det förutom trailers också ska finnas "Cast &: Credits", vilket gissningsvis bör innebära skriftliga biografier och filmografier över de medverkande, men något sådant finns i själva verket inte. Huruvida det rör sig om ett rent tryckfel, eller om det skulle ha varit med, vågar jag inte spekulera i. Det hade hursomhelst varit ett trevligt tillskott, och ett sätt att med mycket enkla medel kunna producera extramaterial som trots allt varit intressant. Då Like Mother, Like Daughter inte släppts på DVD i vare sig Kanada, USA eller Storbritannien - troligen ingenstans i världen - finns det förstås ingenting att jämföra med vad gäller extramaterial eller teknisk kvalitet...

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 7 maj 2008
Senast uppdaterad: 7 maj 2008

Recensionen har lästs 3034 gånger av 1757 personer, sedan den 7 maj 2008

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * * och en halv      5,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FEMMA - SEXA - ETTA - ETTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern