Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Lilla mamma
(Petite maman)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Sök efter Lilla mamma på CDON
   ANNONS
Drama / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 12 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: Frankrike, 2021
Produktionsbolag: Lilies Films, i samarbete med France 3 Cinema, Canal+ & France Télévisions
Producent: Bénédicte Couvreur
Regi: Céline Sciamma
Manusförfattare: Céline Sciamma
Svensk distributör: Folkets Bio
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Nelly - Joséphine Sanz Unga Marion - Gabrielle Sanz
Pappa - Stéphane Varupenne Mamma (vuxna Marion) - Nina Meurisse
Mormor - Margot Abascal

8-åriga Nellys mormor har precis dött, och då Nelly alltid stått henne mycket nära tar hon dödsfallet hårt. Hennes mammas barndomshem ska nu säljas, och Nellys föräldrar måste börja packa ihop alla saker. Mamma Marion har svårt att handskas med situationen, och sticker snart därifrån, så att bara Nelly och hennes pappa blir kvar. Men medan pappa är upptagen med att städa ur villan sticker Nelly ut till skogen, och stöter där på en flicka i samma ålder som henne själv - en flicka som faktiskt verkar vara Nellys mamma som ung...

Céline Sciamma är utan tvekan en talangfull regissör och manusförfattare, och Lilla mamma är också hennes mest originella film hittills. För det här liknar egentligen inget man tidigare skådat, och det är en riktigt bra och välgjord film i all sin enkelhet. Historien är relativt enkel, men samtidigt svårköpt och mystisk. Man får dra sina egna slutsatser, men trots det blir det aldrig rörigt eller komplicerat. Premissen är lika enkel och mystisk som genialisk, och det har blivit en närmast unik film. Det är mycket engagerande, och man dras in i handlingen på en gång och sitter därefter som klistrad hela filmen ut. Det är charmigt och småroligt, men framförallt är det ett fängslande och berörande drama med intressanta rollfigurer. Det är vackert, oerhört finstämt och med en fantastisk stämning.

På¨gott och ont är det en oerhört kort film, som klockar in på bara 1 timme 10 minuter. Ärligt talat trodde jag att det var omöjligt att göra en så kort film som inte riktar sig till barn, men tydligen hade jag fel... Visst är det en trevlig omväxling med en film som inte innehåller en massa extra sidohistorier och annat bara för att dra ut på allt, men 1 timme 10 minuter blir faktiskt i kortaste laget för sitt eget bästa. Det gör att det aldrig finns tid för någon fördjupning, utan det är enkelt och kortfattat - och fastän det är tänkvärt hinner det sällan bli riktigt så djupsint som jag hade önskat. Jag hade helt enkelt velat veta lite mer om allt, och jag tror att det hade kunnat bli ännu bättre om man kunnat förlänga filmen med runt tio minuter.

Lilla mamma är en riktigt bra och välgjord film, med ett utmärkt foto där varje bildruta är som ett litet konstverk. Skådespelarinsatserna är också utmärkta, och framförallt är enäggstvillingarna Joséphine och Gabrielle Sanz fantastiska i huvudrollerna och imponerar stort i ganska svåra roller. Filmen har ett originellt och fantasifullt koncept utan givna svar. Det är en vacker, charmig och finstämd film, som är lågmäld men utan att bli rörig eller svårbegriplig. Den är minnesvärd och fängslande, men den abnormt korta speltiden ställer också till det då det inte finns plats för särskilt mycket till fördjupningar eller mer djuplodande personporträtt. Visserligen ska det här vara en enkel film som inte bör dras ut alltför mycket, men någon gyllene medelväg med lite längre än bara 1 timme 10 minuter vore helt klart att föredra. Men samtidigt imponerar filmen så mycket, så att inget annat betyg än en svag åtta kan komma på fråga.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 5 maj 2022

Recensionen har lästs 56 gånger av 41 personer, sedan den 5 maj 2022

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * * *    8

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FEMMA - TREA - FEMMA - NOLLA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern