Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Linewatch
(Linewatch)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Sony Pictures Home Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter Linewatch på CDON
   ANNONS
Drama / Action / Thriller / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 26 minuter
Genre: Dramathriller
Produktionsland/år: USA, 2008
Produktionsbolag: Stage 6 Films, i samarbete med Motion Picture Corporation of America (MPCA)
Producent: Brad Krevoy, Reuben Liber & Karri O'Reilly
Regi: Kevin Bray
Manusförfattare: David Warfield
Svensk distributör: Sony Pictures Home Entertainment Nordic AB
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Michael Dixon - Cuba Gooding Jr. Angela Dixon - Sharon Leal
Emily Dixon - Deja Warrior Kimo - Omari Hardwick
Lillen - Evan Ross Warren - Dean Norris
Kocken - Malieek Straughter Stokes - AMG
Luis - Omar Trujillo Spencer - Chris Browning

Handlingen kretsar kring Michael Dixon, som jobbar som gränspolis i gränsen mellan USA och Mexico. Det är ett hårt och farligt jobb, i och med att det inte direkt är ovanligt med folk som försöker ta sig över gränsen illegalt, men han är omtyckt av sina kollegor och gör ett bra jobb. Numera lever han ett stillsamt liv privat, med sin fru Angela och deras femåriga dotter Emily. Så var dock inte alltid fallet; en gång i tiden var Michael gängmedlem i ett av Los Angeles våldsammaste gatugäng. Han har gjort sitt bästa för att lägga allt det bakom sig, men nu har hans förflutna hunnit ikapp honom. Michael får helt plötsligt kontakt med sina gamla gängmedlemmar, när de kommer till New Mexico, och de är måttligt förtjusta över att han lämnat "branschen". De tvingar honom att hjälpa dem att smuggla knark över gränsen, och då hans familj annars riskerar att bli skadade av gänget, så har han svårt att göra något annat än att gå med på det...

Man kan inte direkt påstå att Linewatch är någon originell eller nyskapande film, och vi har sett samma tema många gånger förut genom åren. Det i sig behöver inte utgöra något stort problem, och det finns många bra filmer med ooriginella handlingar. Men tyvärr är det här inte en av dem... Fotot håller mycket hög klass, och vi bjuds av många vackra vyer och snyggt komponerade bildvinklar. Skådespelarinsatserna är också bra, och Cuba Gooding Jr. spelar ovanligt mångbottnat och övertygande, och gör sannolikt allt som går av manuset. Manuset och klippningen är dock inte alls lika bra, och där ligger de flesta problemen med filmen. Den håller ett segt tempo, och det går långsamt framåt. Särskilt under filmens första halva går allting i ultrarapid, och det händer egentligen inte mycket. Jag hade stora svårigheter att hålla mig vaken under filmen, vilket knappast är ett gott tecken... Under den andra halvan, och i synnerhet de sista 20 minuterna, börjar det istället hända för mycket - då blir det ett flertal scener av typen alla skjuter mot alla, vilket är måttligt roligt att se på. Storyn har dessutom blivit ganska rörig och osammanhängande, och flera gånger blev jag förvirrad över vad som faktiskt hade hänt och vem de egentligen pratar om vid de namn som nämns i dialog. Jag misstänker att det kan röra sig om misslyckad redigering, och att filmklipparen helt enkelt misshandlat en i grunden förståelig och vettig film; men jag har egentligen inga säkra belägg för min misstanke.

Att Linewatch dessutom är mycket förutsägbar gör knappast saken bättre. Karaktärsbeskrivningar och karaktärsutveckling lämnar också en del övrigt att önska. Michael Dixon känner relativt mångbottnad, och vi får lära känna honom ganska väl. Gängmedlemmarna är det värre med, och de känns ganska stereotypa och endimensionella. Dessutom kan man anmärka att filmen blivit lite väl manscentrerad, och många skulle förmodligen kalla den för könsdiskriminerande. De enda kvinnliga rollfigurer som har någorlunda framträdande roller är frun Angela och dottern Emily, och de gör inte mycket väsen av sig. De har blivit ganska platta och intetsägande, och deras enda roll är egentligen att visa Michael som en omtänksam familjekarl. Linewatch är ingen katastrof, och det som gör att den trots allt blir godkänd är en intressant huvudroll, bra skådespelarinsatser och snyggt foto. Men tyvärr händer det inte tillräckligt mycket för att hålla mitt intresse vid liv, och därför känns allting ganska oengagerande och tråkigt. När filmen dessutom blivit så pass fantasilöst och konventionellt gjort, så kan man med all rätt fråga varför man egentligen ska se den här filmen, istället för någon annan med samma grundidé. Men trots allt är Linewatch långt ifrån värdelös, och den känns med viss tvekan ändå sevärd. Tycker man om den här genren, så är det nog värt att ta sig en titt på den. Även i övrigt fall kan det med viss tvekan vara värt att se den, om man är utvilad och inte har något bättre för sig. Det är lite tveksamt om det ens är värt priset att hyra den på DVD, men visas den på TV kan det vara en bra idé att se den. Betygsmässigt räcker det inte längre än till en stark fyra, och det här är en typisk sådan film som definitivt inte håller att ses mer än en gång.

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk Widescreen-bild i proportionerna 2,40:1, samt ljud i Dolby Digital 5.1. Förutom det engelska originalljudet finns även spanskt, tjeckiskt och polskt ljudspår. Bild- och ljudkvaliteten är bra. Filmen är textad på 20 olika språk, däribland de skandinaviska språken samt engelska. Det är uppskattat med engelsk text, men tyvärr finns ingen text för hörselskadade på något språk. DVD-skivan inleds med distributörsjingel på fem sekunder, och därefter kommer vi direkt till huvudmenyn. Menyerna är enkla och på engelska. Det är roligt att vi slipper både propaganda och påtvingade trailers, men inte fullt lika lyckat att det inte finns någon språkvalsmeny. För att välja textning måste vi därför gå in i språkinställningsmenyn från huvudmenyn, och välja textning. För att hitta åt svenska måste man till råga på allt bläddra ner i flera steg till en tredje undermeny, vilket inte känns särskilt användarvänligt för personer med bristfälliga kunskaper i det engelska språket. När man startar filmen visas reklamjingel för ljudstandarden Dolby Digital, följt av varningstexter på engelska samt det språk man valt textning på (exempelvis svenska). Först därefter startar själva filmen. Det känns lite malplacerat att visa varningstexter just innan själva filmen, och jag förstår heller inte nödvändigheten i att visa varningar på både engelska och svenska; men man får trots allt vara tacksam att vi i motsats till filmer från vissa andra distributörer slipper se varningstexter för femtioelva andra länder.

Som extramaterial hittar vi en 18 minuter lång bakom kulisserna-dokumentär, som huvudsakligen består av intervjuer med skådespelarna, regissör och andra inblandade i filmen. En del matnyttigt framkommer, och det är skapligt intressant trots allt. Men tyvärr läggs för stor vikt åt att beskriva handlingen, vilket inte ger mycket när man redan sett den - så komplicerad är filmen trots allt inte, så att det behövs något facit till det. Periodvis blir intervjuerna också näst intill skrattretande, då skådespelarna kommer med uttalanden om att filmen är så originell och djup med karaktärer som inte alls är stereotypa. Det kanske var meningen från början, men i så fall har filmmakarna misslyckats rejält... Slutligen finns även tre trailers för andra filmer samt reklamfilm för HD-formatet Blu-Ray, individuellt valbara från menyn, vilket är precis lika roligt som det låter. Extramaterialet är alltså inte alltför mycket att hurra för, men för att vara en film som släpps direkt på DVD är det ändå godkänt. Tyvärr finns ingen svensk text på extramaterialet, men det finns i alla fall engelsk text, som är betydligt bättre än ingenting.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 13 januari 2009
Senast uppdaterad: 13 januari 2009

Recensionen har lästs 2971 gånger av 1691 personer, sedan den 13 januari 2009

Betyg:
Film/serie * * * *        4
DVD-produktion * * * * *       5
Snittbetyg: * * * * och en halv       4,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ÅTTA - NIA - TREA - FEMMA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern