Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Little Children
(Little Children)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till SF Video för recensionsexemplaret
Sök efter Little Children på CDON
   ANNONS
Drama / Romantik / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 11 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: USA, 2006
Produktionsbolag: New Line Cinema, Bona Fide Productions & Standard Film Company
Producent: Albert Berger, Todd Field & Ron Yerxa
Regi: Todd Field
Manusförfattare: Todd Field & Tom Perrotta, baserad på en roman av Tom Perrotta
Svensk distributör: Svensk Filmindustri AB/SF Studios
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Sarah - Kate Winslet Brad - Patrick Wilson
Kathy - Jennifer Connelly Richard - Gregg Edelman
Lucy - Sadie Goldstein Aaron - Ty Simpkins
Larry - Noah Emmerich Ronnie - Jackie Earle Haley
May - Phyllis Somerville Jean - Helen Carey
Marjorie - Catherine Wolf Mary Ann - Mary B. McCann
Theresa - Trini Alvarado Kay - Sarah Buxton

Den amerikanska regissören, manusförfattaren, producenten och skådespelaren Todd Field har blivit mest känd för det kritikerrosade och prisbelönade dramat In the Bedroom för några år sedan; men har även hunnit regissera några andra filmer och även själv medverka i ett antal filmer och serier (däribland den mycket välgjorda TV-serien Once and Again). Hans senaste film Little Children blev ursprungligen känd från den populära filmfestivalen i Toronto i Kanada, och har sedan dess blivit nominerad till tre oscars, däribland bästa manus baserat på befintligt material; dock utan att vinna. Hela händelseförloppet utspelas i ett villaområde i ett litet samhälle någonstans i USA (åtminstone undertecknad lyckades inte att uppfatta exakt var). Där, precis som på andra ställen, har invånarna många problem och hemligheter; och en hel del kommer att förändras. Den gifta småbarnsmamman Sarah, som har hög utbildning inom litteratur, känner sig inte riktigt hemma hos de andra föräldrarna i samhället. Sarah är fast i ett inte särskilt lyckligt äktenskap, och umgås mestadels med sin lilla dotter under alltför långa dagar i lekparken och badplatsen. De andra småbarnsmammorna i "gruppen" blir fascinerad av hemmapappan Brad som har börjat besöka området, och därför börjar Sarah att prata med honom. De får känslor för varandra, trots att även Brad är gift och har en son i ungefär samma ålder som Sarah. Brad är ensam på dagarna, då hans fru är en alltför upptagen dokumentärfilmare; och han och Sarah börjar umgås allt mer och mer. Parallellt med detta börjar hela samhället oroa sig då en man som suttit i fängelse för att ha blottat sig för barn har kommit ut och flyttat in hos sin äldre mamma i området. Invånarna är övertygade om att mannen är en galen pedofil, och blir alltmer oroliga för sina barns säkerhet - om än somliga mer än andra...

Filmen är ovanlig så till vida att det under stora delar av filmen finns en berättarröst som i tredje person berättar om allas känslor och tankar och även för handlingen framåt. Med tanke på romanförlagan är det i och för sig ganska logiskt, men i en del fall känns berättaren malplacerad och har en tendens att bli lite väl övertydlig. Jag godtar i och för sig hellre en övertydlig story än motsatsen, då det på sistone har kommit alldeles för många kryptiska filmer där man knappast förstår någonting. Men periodvis blir det helt enkelt lite för mycket av det hela, och berättaren tar överhanden i scener där det inte alls hade behövts. I övrigt är det dock en intressant och bra film, även om storyn knappast tillhör det mest häpnadsväckande eller unika man hört genom åren. Filmen är välgjord, med vackert och effektfullt foto; i kombination med utmärkta skådespelarinsatser, i synnerhet hos Kate Winslet, Patrick Wilson och Jennifer Connelly, som alla gör en imponerande och trovärdig insats. Även fast det egentligen inte händer särskilt mycket, så har manusförfattarna lyckats att hålla intresset vid liv under hela filmen, och man grips snabbt tag av storyn och vad som händer. Ett problem är dock att storyn går långsamt framåt, och det händer bara precis tillräckligt mycket för att man ska vilja se vad som händer. Det gör att filmen blir lite seg, och hade tjänats på att kortas ner. Ibland blir även handlingen något övertydlig, och dessutom framstår många av birollerna - exempelvis de övriga småbarnsmammorna i samhället - som karikatyrmässiga. Det kan dock vara avsiktligt, då centrum uppenbarligen ligger hos ett fåtal centrala personer. Men även om tanken är att det bara är några få personer som vi ska lära känna, så skulle det kännas mer trovärdigt och realistiskt om birollerna hade blivit lite mer mångbottnade än det blivit här. Trots bristerna är det dock en gripande och intressant film, som är väl värd att ses minst en gång. Jag är dock övertygad om att regissören Todd Field hade kunnat åstadkomma en bättre film, om man bara hade kortat ner längden och tagit bort vissa onödiga bihandlingar. Det gör att jag inte med gott samvete kan ge filmen ett bättre betyg än en svag sjua, trots att jag håller fast vid att det är en intressant och bra film.

DVD-utgåvan har anamorfisk bild i formatet 2,40:1 (stora svarta fält på en 4:3-TV), och ljudet finns i Dolby Digital 5.1 och vanlig stereo. Filmen är textad på svenska, norska, danska, finska, isländska och engelska. Det är positivt med engelsk text, vilket SF inte brukar ha med, men tyvärr finns ingen textning för hörselskadade eller döva. Skivan inleds med SF-vinjett och språkval, följt av varningstexter. Därefter får vi se ett flertal trailers för andra filmer, innan vi äntligen kommer till menyn. Menyn är på engelska och relativt enkel, men stilren och effektfull. Tyvärr finns inget extramaterial att tillgå, vilket är tråkigt då det verkligen hade varit intressant att höra mer om produktionen. Åtminstone undertecknad hade gärna sett exempelvis intervjuer med de inblandade, eller varför inte kommentatorspår med regissören...? Vid sådana här oscarsnominerade storfilmer, som dessutom är nya, borde man verkligen kunna förvänta sig åtminstone en del extramaterial. Dock verkar de amerikanska och brittiska utgåvorna av filmen heller inte ha något bonusmaterial, så vi går åtminstone inte miste om någonting i Skandinavien.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 29 juni 2007
Senast uppdaterad: 30 juni 2007

Recensionen har lästs 2707 gånger av 1548 personer, sedan den 5 december 2007

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion * * *         3
Snittbetyg: * * * * *       5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SJUA - NIA - TREA - FYRA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern