Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Living
(Living)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Sök efter Living på CDON
   ANNONS
Drama / Spelfilm / Nyfilmatisering / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 42 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: Sverige/Storbritannien/Japan, 2022
Produktionsbolag: Channel 4 Television & County Hall, i samarbete med Lipsync Productions, Rocket Science, Film i Väst & Filmgate Films
Producent: Elizabeth Karlsen & Stephen Woolley
Regi: Oliver Hermanus
Manusförfattare: Kazuo Ishiguro, baserat på ett ursprungligt filmmanus av Akira Kurosawa, Shinobu Hashimoto & Hideo Oguni
Svensk distributör: Lucky Dogs
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Rodney Williams - Bill Nighy Margaret Harris - Aimee Lou Wood
Michael Williams - Barney Fishwick Fiona Williams - Patsy Ferran
Peter Wakeling - Alex Sharp Mr. Sutherland - Tom Burke
Mr. Middleton - Adrian Rawlins Mrs. Smith - Lia Williams

Året är 1953, och Rodney Williams är avdelningschef på Länsstyrelsen i London - ett pappersjobb där han anstränger sig så lite som möjligt, och dessutom är petnoga att allt ska gå rätt till. När en grupp kvinnor besöker avdelningen för att få tillstånd att bygga en lekpark, ser han till att ansökan begravs i pappersarbete så att den inte ska leda någonstans. Men när han får reda på att han har cancer som hunnit sprida sig, och att han inte förväntas överleva mer än några månader, förändras allt. Han börjar umgås med en f.d. kollega, samtidigt som han försöker berätta för sin son och hans fru om cancerdiagnosen.

Jag har tyvärr inte sett Att leva från 1952, som filmen bygger på, och har därför inget att jämföra med. Men Living är faktiskt en riktigt bra film, som trots att det inte låter så märkvärdigt lyckas att göra något nytt av ett bekant ämne. Det finns ju verkligen ingen brist på filmer med snarlika teman, men genom ett annorlunda upplägg och en del unika drag lyckas regissören Oliver Hermanus och inte minst manusförfattaren Kazuo Ishiguro (Nobelpristagaren, ni vet) att åstadkomma något förhållandevis nyskapande och originellt.

Premissen är enkel och den yttre handlingen begränsad, men genom en lite ovanlig vinkling, intressanta rollfigurer och en utmärkt dialog kommer man ändå väldigt långt. Jag uppskattar den mycket trovärdiga men ändå vassa dialogen, som förhöjer helhetsintrycket och gör att filmen sticker ut från mängden. Här finns också en annorlunda och stark ton och känsla, som också gör att filmen sticker ut från mängden. Rollfigurerna är intressanta, och det är en smart och genomarbetad intrig varför det upplevs märkvärdigt trots en enkel handling.

Det är stämningsfullt och engagerande, och intresset hålls vid liv på ett effektivt sätt. Det går ganska långsamt framåt, men trots det upplevs det aldrig segt utan det händer hela tiden tillräckligt mycket för att man ska förbli fascinerad och intresserad. Här finns ett påtagligt djup och en bra sensmoral, och det finns mycket att hämta. Jag uppskattar den lågmälda stilen, som är lättbegriplig men utan att kännas övertydlig.

Men det förekommer vissa frågetecken och vissa områden som inte riktigt utforskas fullt ut, och jag är lite kluven till ett tidshopp som förekommer. Den första halvan är också bättre än den andra, och mot slutet förekommer vissa antydningar till översentimentalitet - inte mycket, men tillräckligt för att man ska hinna reagera på det. I slutändan kan jag heller inte riktigt släppa känslan av att filmen - trots att den är bra - inte riktigt känns så minnesvärd eller stark som den borde ha kunnat bli, även om jag inte riktigt kan sätta fingret på varför.

Living är en riktigt bra och välgjord film, med ett snyggt foto som perfekt lyckas fånga 1950-talskänslan och stilen utan att det någonsin upplevs för modernt. Skådespelarinsatserna är också mycket bra, och Bill Nighy är utmärkt i en svår roll som Mr. Williams. Det här är kanske inte den bäst lättillgängliga filmen, och för somliga lär den vara väldigt tråkig. Men är man på rätt humör och uppskattar lite långsamma och annorlunda filmer, så blir man knappast besviken. Det är djupsint, engagerande och underhållande, och dialogen är mycket svårslagen. Jag uppskattar den lågmälda stilen, men jag kan också sakna det där lilla extra som verkligen skulle ha kunnat göra filmen mer minnesvärd. Men trots allt finns så mycket bra att hämta i detta starka och fascinerande drama att jag med viss tvekan ändå väljer en svag åtta i betyg, och tycker man om nyskapande men lite långsamma dramer är filmen mycket sevärd.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 29 juni 2023

Recensionen har lästs 188 gånger av 145 personer, sedan den 29 juni 2023

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * * *    8

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NIA - ÅTTA - NIA - NIA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern