Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Look Both Ways
(Look Both Ways)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Noble Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter Look Both Ways på CDON
Sök efter Look Both Ways på Discshop.se
   ANNONS
Drama / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 40 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: Australien, 2005
Produktionsbolag: Hibiscus Films
Producent: Bridget Ikin
Regi: Sarah Watt
Manusförfattare: Sarah Watt
Svensk distributör: Folkets Bio & Noble Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Meryl - Justine Clarke Nick - William McInnes
Andy - Anthony Hayes Anna - Lisa Flanagan
Julia - Daniella Farinacci Maria - Elena Carapetis
Emily - Laura Peisley Rob - Rob Hoad
Linda - Sacha Horler

Filmer från Australien får tyvärr sällan se dagens ljus i Sverige, och fastän de relativt många filmerna som produceras av olika australiensiska bolag varje år, så är det en väldigt liten procentandel av dessa som någonsin visas i Sverige. Men det finns undantag, och här kommer ett sådant. Eftersom den distribueras i Sverige av Folkets Bio, så innebär det ganska naturligt att inte många lär ha sett filmen på bio (i och med att det inte finns alltför många Folkets bio-biografer i Sverige); men dessbättre har den nu äntligen släppts på DVD - efter en lång väntan (ett och ett halvt år efter den australiensiska biopremiären). Den australiensiska regissören och manusförfattaren Sarah Watt har hittills bara sysslat med tecknade kortfilmer, men gör här sin långfilms- och spelfilmsdebut. Hela filmen utspelas under bara några få dagar, och allting händer i ett samhälle utanför Adelaide i den australiensiska delstaten South Australia (som originellt nog ligger i södra Australien...). Konstnären Meryl är deprimerad och paranoid av sig, och inbillar sig skräckscenarior nästan var hon än befinner sig - är det inte tågolyckor, så är det människoätande hajar och andra "skojigheter". Nu har det dock inträffat en riktig tågkatastrof, där dussintals personer dött i samhället efter att ett tåg spårat ur; och det är med denna händelse i centrum som allt utspelas. Meryl har just kommit tillbaka till stan efter att ha varit på en begravning, och på vägen hem blir hon vittne till hur en man blir påkörd av ett annat tåg och omkommer. Fotografen Nick rapporterar om just den händelsen för den tidning han jobbar på, och kommer därigenom i kontakt med Meryl. Han ser själv inte särskilt ljust på framtiden, efter att just ha fått beskedet att han drabbats av testikelcancer. Tidningens journalist Andy får ungefär samtidigt veta att hans flickvän Anna är gravid; något som ingen - allra minst Andy - är särskilt förtjust i. Att Andy redan har flera barn sedan ett tidigare förhållande som han knappt umgås alls med gör knappast saken bättre...

Jag tycker generellt sett mycket bra om australiensiska filmer, och det är ett obestridligt faktum att filmer från Australien allt som oftast håller en både jämn och hög kvalitet på både filmer och TV-serier. Det här är inget undantag, utan är definitivt en stark och bra film. Att den sedan är mycket originell och annorlunda gör knappast saken sämre. Karaktärernas, och i synnerhet Meryls, tankar och fantasier illustreras genom tecknade inslag; där enklare målningar och illustrationer får liv genom s.k. stop motion-animering. Det är en annorlunda och intressant idé, och blir faktiskt riktigt effektfullt i det här fallet. Skådespelarna är också mycket passande, och alla spelar både trovärdigt och övertygande. De två huvudrollsinnehavarna, Justine Clark och William McInnes (den sistnämnda råkar dessutom vara gift med filmens regissör Sarah Watt, och är för svenska tittare sannolikt mest känd från TV-serierna Blue Heelers och Neri - flickan från oceanen), imponerar verkligen med strålande inlevelse och uttrycksförmåga vid svåra roller. Filmen är välgjord och vacker, och imponerar med bl.a. effektiva montage och de animerade tankesekvenserna. Dock känns filmen ganska seg - den puffar på långsamt framåt, även om det händer tillräckligt mycket för att hålla intresset vid liv. Men även om vissa scener är rena rama mästerverken, så blir det ibland lite väl segt och halvtråkigt. Producenterna hade tjänat på att korta ner en del av dessa scener, och gärna även sett till så att det händer lite mer periodvis. Det är dessutom många inblandade rollfigurer med många sidospår, vilket gör det lite rörigt att hänga med och framförallt svårt att förstå hur alla egentligen relaterar till varandra. När filmen var slut var det egentligen bara två rollfigurer som jag fortfarande kom ihåg karaktärsnamnen på (de två huvudrollerna), och det säger liksom en del. En del av dessa hade behövt presenteras lite tydligare, och dessutom hade några av sidospåren kunnat tas bort helt eller åtminstone tonas ner. Trots bristerna är det dock utan tvekan en bra och välgjord film, som både hinner med att vara allvarlig, djup, gripande och periodvis även lite smårolig. Även om filmen lättas upp med en hel del humor, så är det dock absolut inte någon ren komedi, som omslaget vill göra gällande. Men bara man är medveten om det från första början, och inte blir lurad att tro att filmen är något helt annat än den är, så är det ju inget fel med det. Att sätta betyg på filmen är inte lätt, och efter att ha rannsakat mig själv, så kommer jag fram till att filmen trots allt förtjänar en svag åtta. Jag rekommenderar definitivt alla att se filmen, och jag hoppas också att den kan föra med sig att fler australiensiska filmer får svensk premiär i fortsättningen.


Recensionen skriven: 26 april 2007

Recensionen har lästs 2151 gånger av 1241 personer, sedan den 5 december 2007

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *   
8
DVD-produktion * *          2
Snittbetyg: * * * * *       5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NIA - SEXA - TREA - TREA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2016 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern