Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Love is Strange
(Love Is Strange)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Universal Sony Pictures Home Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter Love is Strange på CDON
Sök efter Love is Strange på Discshop.se
Drama / Romantik / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 34 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: Frankrike/Grekland/USA/Brasilien, 2014
Produktionsbolag: Sony Pictures Classics, Parts and Labor, Charlie Guidance & Mm...Buttered Panini Productions, i samarbete med Faliro House Productions & Mutressa Movies
Producent: Lars Knudsen, Lucas Joaquin, Ira Sachs, Jayne Baron Sherman & Jay Van Hoy
Regi: Ira Sachs
Manusförfattare: Ira Sachs & Mauricio Zacharias
Svensk distributör: Universal Pictures Nordic AB & Sony Pictures Home Entertainment Nordic AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1 och 2
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Ben Hull - John Lithgow George Garea - Alfred Molina
Kate Hull - Marisa Tomei Elliott Hull - Darren Burrows
Joey Hull - Charlie Tahan Vlad - Eric Tabach
Roberto - Manny Perez Ted - Cheyenne Jackson
Honey - Harriet Sansom Harris Mindy - Christina Kirk
Ian - Christian Coulson Marco - Sebastian La Cause
Fader Raymond - John Cullum Rektorn - Adriane Lenox
Doreen - Tank Burt Linda - Daphne Gaines

Ben och George är ett lyckligt äldre par, strax över respektive under 70 år, som varit tillsammans och bott ihop i flera decennier. Ben är en pensionerad konstnär, medan George jobbar som musiklärare i en katolsk kyrka. När delstaten New York börjar tillåta samkönade äktenskap gifter de sig, men det som borde ha varit en lycklig tid blir istället början på problemen. För den katolska kyrkan är inte överförtjusta över vare sig homosexualitet eller samkönade äktenskap, och när ärkediakonen får nys om giftermålet får Ben sparken. Han hankar sig fortfarande fram som privatlärare, men han och George tjänar inte längre tillräckligt för att kunna behålla sin fina lägenhet på Manhattan. Och som vi alla vet är det ont om billiga lägenheter i storstäder... I väntan på att de antingen ska hitta en ny lägenhet med låg hyra eller att George ska få ett nytt jobb tvingas de vända sig till släkt och vänner för att få någonstans att bo. Men tyvärr har ingen plats att ta emot båda två, utan istället måste de dela upp sig - George får bo hos det homosexuella polisparet Roberto och Ted som bor granne med deras gamla lägenhet, medan Ben får bo hos sin brorson Elliot, hans fru Kate och deras tonårsson Joey. Men Joey är inte direkt överförtjust i att tvingas dela rum med George, och Kate som är författare får allt svårare att skriva något när George hela tiden är närvarande. Under tiden kan Ben överhuvudtaget inte göra någonting, då Roberto och Ted älskar att festa dygnet runt...

Filmer om homosexuella relationer tillhör trots senare års utveckling inte till vanligheterna, och ännu mer ovanligt är det med äldre homosexuella par. Därför är Love is Strange en frisk fläkt, och blir förhållandevis originell trots ett i grund och botten tämligen traditionellt upplägg. Resultatet är en bra och underhållande film, som i all sin enkelhet lyckas att beröra. Det är engagerande och finstämt, och jag uppskattar den här relativt lågmälda stilen utan nämnvärd övertydlighet. Filmen känns helt trovärdig och realistisk, och får dessutom en lagom melankolisk känsla över sig.

Med en sådan här story brukar det vanligtvis resultera i en överdriven komedi, men här går man en helt annan väg och har gjort ett jordnära drama som tar sig själv på fullaste allvar. Här finns alltså i stort sett ingen humor alls, utan det rör sig om ett ganska stillsamt men stämningsfullt drama. Trots titeln framstår det inte alls som något konstigt med den här kärleken, utan det rör sig om ett trivsamt och lyckligt par där den sexuella läggningen inte spelar någon som helst roll i sammanhanget. För ovanlighetens skull tas det heller inte upp något motstånd mot paret eller minsta tecken på homofobi, i alla fall inte från annat håll än katolska kyrkan.

Det är en avskalad och i viss mån närmast minimalistisk film, som på gott och ont sällan visar upp några stora känslor - Ben och George framstår som ett lyckligt gift par, som har bra personkemi och trivs bra tillsammans. Men här finns inga stora konflikter mellan paret, och några större problem utöver bristen på bostad får de inte. Här finns ingen otrohet, inget triangeldrama eller andra klassiska beståndsdelar, utan bara ett stabilt och fint par. Det är på sätt och vis en trevlig omväxling, efter att de flesta filmer visar upp betydligt större problem och yviga gester. Men det gör också att Love is Strange av somliga kan upplevas lite tråkig då den därigenom inte riktigt följer traditionella dramaturgiska regler. För mig blev den dock aldrig tråkig, men väl ganska långsam; för det händer ärligt talat inte alltför mycket. Grundhistorien kan beskrivas med en mening, och därutöver handlar det mest om mindre interna konflikter och dialog. Allting går långsamt framåt, men trots det blir det i mina ögon aldrig direkt segt eller tråkigt. Men däremot ibland en smula för händelsefattigt.

Med en speltid på lite drygt en och en halv timme finns det heller ingen större tid för fördjupning. Vi får absolut lära känna Ben och George på ett bra sätt, och de har blivit mångbottnade trots att vi inte får veta särskilt mycket om vad som hänt tidigare under deras 39 år tillsammans. Men övriga rollfigurer blir det lite si och så med - Bens brorson Joey hinner få en del nyanser, men övriga knappt ens det.

Det märks också att manusförfattarna haft vissa svårigheter att knyta ihop säcken, för slutet imponerar inte alls lika stort som resten av filmen och det finns en del lösa trådar. Huvudhandlingen hinner förvisso redas ut och avslutas till största delen, men de flesta sidohistorier förblir lite för ouppklarade och när sluttexterna börjar rulla återstår några obesvarade frågor för många. Det gäller bland annat sidohistorien mellan Joey och Vlad, som är intressant och hinner få ganska stort utrymme, men som i slutändan nästan helt rinner ut i sanden. Bens brorson Elliot känns också lite inkonsekvent och underutvecklad, då vi får veta alldeles för lite om honom. Han verkar jobba för jämnan (eller åtminstone är han nästan aldrig hemma), men närmare honom än så kommer vi aldrig. Det känns lite märkligt, och har man sagt A får man trots allt också säga B... Vi får också se betydligt mindre av Georges vistelse hos det homosexuella polisparet än av Bens vistelse hos brorsonens familj.

Fotot är vackert och med ett effektivt men dock inte alltför originellt bildspråk. Skådespelarinsatserna är överlag utmärkta. Alfred Molina och John Lithgow spelar mycket bra i huvudrollerna, med en nedskalad och trovärdig stil helt utan överspel. De har en övertygande personkemi, varför man hela tiden tror på dem som ett gift par. Charlie Tahan är riktigt bra som Joey, och den alltid lika talangfulla Marisa Tomei är bra som Kate. Darren Burrows övertygar dock inte riktigt lika mycket som Elliot, men det kan åtminstone delvis också bero på den ganska illa skrivna rollfiguren.

Love is Strange är en bra och underhållande film, som engagerar och berör med en lagom avskalad historia. Det är finstämt och vackert, och jag uppskattar den förhållandevis ovanliga premissen. Stämningen är utmärkt och filmen tar upp viktiga ämnen, men tyvärr är handlingen periodvis i tunnaste laget och det förekommer lite för många lösa trådar. Kanske hade filmen vunnit på att förlängas en del, så att även sidohistorierna kunnat redas ut lite mer och få en större fördjupning. 95 minuter räcker måhända ganska långt för att lära känna de två huvudrollerna, men räcker inte långt när det handlar om minst ett halvt dussin andra mer eller mindre centrala rollfigurer. Trots bristerna tycker jag dock ändå om Love is Strange, och med en trovärdig lågmäld stil samt utmärkta skådespelarinsatser kommer man ganska långt. För mig stannar betyget på en stabil sjua, då det är en fullt sevärd och viktig film men som ändå lider av lite för många problem för att jag ska känna mig helt nöjd.

Blu-Ray-utgåvan erbjuder bild i Widescreen med proportionerna 1,85:1, och ljudet är i DTS-HD 5.1. Bild- och ljudkvaliteten är mycket bra. Filmen är textad på bl.a. de skandinaviska språken samt engelska för hörselskadade. Tyvärr finns dock ingen vanlig engelsk text, och heller ingen svensk text för hörselskadade. Textningen är lagom stor, men tyvärr är kantlinjerna ganska smala vilket gör det svårt att läsa texten vid de scener som har ljusa bakgrunder.

När man matar in Blu-Ray-skivan spelas en kort distributörsjingel, och därefter kommer man direkt till huvudmenyn; som är stillastående och stilren men som bara finns på engelska. Det finns ingen inledande språkvalsmeny, och för att spela upp filmen med textning måste man därför gå in under språkmenyerna från huvudmenyn och välja språk. Inte helt användarvänligt, i synnerhet för personer som inte kan engelska. Efter att man spelat upp filmen visas varningstexter på valt textningsspråk (ex. svenska) samt på engelska. Jag förstår inte riktigt behovet av att visa varningstexter på både svenska och engelska, men däremot uppskattar jag att Sony Pictures flyttat varningstexterna till efter filmen istället för före den som alltid varit fallet på DVD. Dessutom är det förstås mycket tacksamt att vi slipper se texter på femtioelva andra språk som vissa andra distributörer envisas med.

Som bonusmaterial hittar vi ett kommentatorspår med regissören Ira Sachs samt huvudrollsinnehavarna John Lithgow och Alfred Molino. Det innehåller en del matnyttig information, men alltför stor vikt läggs åt att berätta tämligen oviktiga detaljer såsom i vilken ordning scenerna spelats in och liknande - sådant som ingen annan än produktionsteamet lär vara intresserade av. För stor vikt läggs också på att förklara rollfigurer och annat som ter sig ganska självklart i sammanhanget. Därefter hittar vi en 23 minuter lång bakom kulisserna-dokumentär med titeln "What is Love?", som huvudsakligen består av intervjuer med regissör, producenter och skådespelare. Det innehåller en del intressanta upplysningar, men till största delen rör det sig om sedvanligt "ryggdunkande" med skryt över allt och alla, och inte särskilt mycket värdefull information. Slutligen hittar vi en 25 minuter lång "Q&A" (offentlig frågestund) med Ira Sachs samt skådespelarna John Lithgow, Alfred Molino och Cheyenne Jackson - varför just den sistnämnda medverkar, då han bara har en mindre biroll i filmen, är dock oklart. Här får vi veta en del matnyttigt, och det förekommer en del värdefullt vetande, även om inslaget tyvärr är lite för utdraget och bara periodvis är intressant. Tyvärr har bonusmaterialet bara tysk text; varken skandinavisk eller engelsk text finns att tillgå. Det ställer ibland till med vissa problem, även om man är bra på engelska, då inte alla talar alltför tydligt.


Recensionen skriven: 19 juni 2015

Recensionen har lästs 1554 gånger av 902 personer, sedan den 19 juni 2015

Betyg:
Film/serie * * * * * * *    
7
BD-produktion * * * * * *      6
Snittbetyg: * * * * * * och en halv     6,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FYRA - ÅTTA - NIA - TREA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2016 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern