Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Lyckan, kärleken och meningen med livet
(Eat Pray Love)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter Lyckan, kärleken och meningen med livet på CDON
   ANNONS
Drama / Romantik / Verklighetsbaserad / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 20 minuter
Genre: Verklighetsbaserat drama
Produktionsland/år: Italien/USA/Indien, 2010
Produktionsbolag: Columbia Pictures, Plan B Entertainment, Red Om Films & Syzygy Productions
Producent: Dede Gardner & Brad Pitt
Regi: Ryan Murphy
Manusförfattare: Ryan Murphy & Jennifer Salt, baserat på en självbiografisk roman av Elizabeth Gilbert
Svensk distributör: Walt Disney Studios Motion Pictures (Sweden) AB & Sony Pictures Releasing Sweden AB
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Liz Gilbert - Julia Roberts Felipe - Javier Bardem
Steven - Billy Crudup Corella - Sophie Thompson
Delia - Viola Davis David - James Franco
Sofi - Tuva Novotny Giovanni - Luca Argentero
Tulsi - Rushita Singh Richard - Richard Jenkins
Wayan - Christine Hakim Tutti - Anakia Lapae
Armenia - Arlene Tur Ketut - Hadi Subiyanto
Rijul - Micky Dhamejani Teaterskådis - Lisa Roberts Gillan

Den amerikanska journalisten och författarinnan Elizabeth Gilbert har länge varit verksam som journalist och skrivit för flera tidningar, och har också givit ut ett flertal noveller. År 2000 gav hon ut sin första roman, Stern Men. Men för de flesta är hon troligen mest känd för 2006 års självbiografiska roman Lyckan, kärleken och meningen med livet (eller Eat, Pray, Love i original). Det blev en stor succé och har varit bästsäljande i ett flertal länder i världen. Nu har även boken blivit till film, i regi av TV-producenten Ryan Murphy som annars främst blivit känd för att ha skapat framgångsrika TV-serier som Glee, Popular och Nip/Tuck. Som filmregissör är han mer okänd, och hans enda tidigare verk har varit kritikerrosade Running with Scissors från 2006. Filmen produceras av Brad Pitts produktionsbolag och har blivit framgångsrik på bio runt om i världen trots förhållandevis negativ kritik.

Den New York-baserade författaren Liz Gilbert är i 30-årsåldern och lever ett stillsamt hemmaliv, där hon det senaste året varit gift med Stephen. Men en dag börjar hon känna sig vilse och funderar över sin plats i livet. Hon inser snart att äktenskapet med Stephen inte kommer att hålla, och snart är skilsmässan ett faktum. I ett försök att lära känna sig själv bestämmer sig Liz för att resa utomlands i ett år, och därigenom försöka hitta sig själv. Hon ska tillbringa några månader vardera i Italien, Indien och Bali. I dessa länder lär hon känna nya människor, och lär sig sakta att uppskatta sig själv mer än tidigare.

Både storyn och titeln låter ärligt talat som en ganska traditionell romantisk dramakomedi - åtminstone om man i likhet med undertecknad inte har läst boken - och därför blev jag överraskad när Lyckan, kärleken och meningen med livet faktiskt inte alls var som jag trodde. Det är inte alls någon komedi, och har heller inte alltför mycket romantik. Istället är det ett ganska allvarligt och djupt drama, som tar upp andliga och filosofiska företeelser på ett fint sätt. Här finns hela tiden ett påtagligt djup, och filmen bryter också mot traditionella dramaturgiska regler i och med att det här inte finns en början och ett slut på sedvanligt sätt.

Det är istället ett realistiskt och jordnära drama, där vi får följa en del av Elizabeths liv på ett trovärdigt sätt. Hon har också blivit en mycket mångbottnad personlighet med både goda och dåliga sidor, och några konkreta svar erbjuds inte. Därför har filmen blivit ganska tänkvärd, och är dessutom både lågmäld och finstämd. Men tyvärr är den också väldigt lång, och trots att vi ska hinna besöka fyra länder blir det lite väl segt och utdraget med en speltid på hela 2 timmar 20 minuter. Det händer helt enkelt inte tillräckligt mycket för att motivera en så lång film, och trots djupet är storyn i grund och botten ganska tunn.

Rent konkret finns inte alltför mycket till handling, och därför hänger allt på hur mycket man lyckas att själv känna igen sig i situationerna och kunna identifiera sig med Liz. Kan man inte det blir filmen seg och kanske rentav tråkig. Jag placerar mig mitt emellan. Jag kunde visserligen identifiera mig med en del av händelserna och kände ett påtagligt djup, men upplevde ändå filmen som lite väl seg. Det är värst ställt med den sista tredjedelen av filmen i Bali, då jag periodvis tyckte att det var ganska tråkigt och händelsefattigt. Jag hade mycket hellre velat se de två första delarna från Italien respektive Indien förlängas en del, för att där kunna få ett större djup och mer genomarbetade karaktärsporträtt. För tyvärr har de flesta förutom Liz blivit tämligen endimensionella, och får inte riktigt det djup som jag hade önskat. Det är visserligen fullt förståeligt vid filmer som kretsar kring en enskild person, men icke desto mindre är det beklagligt.

Dessutom uppskattar jag inte att filmens sista tredjedel i Bali delvis verkar gå ifrån sitt eget budskap, och medan filmen fram till dess handlat om självsäkerhet och att lära känna sig själv så förvandlas filmen mot slutet istället till ett mer traditionellt romantiskt drama. Det känns inte helt rätt, och att fokusera så tydligt på romantik är ologiskt vid en film som fram till dess inte alls handlat om det. Fotot är bra, men erbjuder inga ovanliga lösningar eller nyskapande bildspråk. Skådespelarinsatserna är överlag utmärkta, och Julia Roberts är som vanligt mycket bra som Liz. Problemet är att Julia ser lite för gammal ut för den rollfigur som hon ska föreställa, och även om det oftast inte spelar någon roll så förekommer det enstaka situationer och repliker där det känns en smula konstlat. Svenska Tuva Novotny är utmärkt som Sofi, och det är roligt att se att hon börjar lyckas även utanför Skandinavien. Tyvärr får hon dock inte alltför mycket att arbeta med genom denna lite väl endimensionella rollfigur. Billy Crudup, Viola Davis, Richard Jenkins och Javier Bardem är också mycket bra, och alla spelar övertygande och trovärdigt.

Lyckan, kärleken och meningen med livet är en förhållandevis originell och djupsint film, som skildrar ett intressant ämne på ett tänkvärt sätt. Den är lågmäld, finstämd och berörande. Men ack så långsam, för 2 timmar 20 minuter är i längsta laget för det här ämnet. Jag stör mig också på den sista dryga halvtimmen och framförallt slutet, som jag tycker åtminstone delvis går ifrån filmens eget budskap och känns alltför sedvanlig. Därför kan jag inte låta bli att känna mig lite besviken, men samtidigt är det en tänkvärd och välgjord film som absolut är värt att se för de flesta.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 9 december 2010
Senast uppdaterad: 10 december 2010

Recensionen har lästs 3560 gånger av 2089 personer, sedan den 9 december 2010

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ÅTTA - SEXA - TREA - NIA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern