Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Madeleine och taxichauffören
(Une belle course)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Madeleine och taxichauffören premiärvisas på Göteborgs filmfestival. Filmen får biopremiär den 5 maj 2023.
Sök efter Madeleine och taxichauffören på CDON
   ANNONS
Drama / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 31 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: Frankrike, 2022
Produktionsbolag: Une Hirondelle Productions & TF1 Films Productions, i samarbete med Pathé Pictures International, Artémis Productions, Shelter Prod & Canal+
Producent: Christian Carion & Laure Irrmann
Regi: Christian Carion
Manusförfattare: Christian Carion & Cyril Gely
Svensk distributör: Njutafilms/Studio S Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1 och 2
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Madeleine Keller - Line Renaud Charles - Dany Boon
Madeleine som ung - Alice Isaaz Raymond Haguenot - Jérémie Laheurte
Mathieu som barn - Hadriel Roure Mathieu som vuxen - Thomas Alden
Denise Keller - Gwendoline Hamon Matt - Elie Kaempfen
Karine - Julie Delarme Betty - Léonie Carion

Taxichauffören Charles har en dålig dag, har problem i äktenskapet och riskerar dessutom att förlora körkortet på grund av för många trafikförseelser - något som förstås vore dödsstöten för en taxichaufför. Med viss tvekan tackar han ja till en körning tvärs igenom hela Paris. 92-åriga Madeleine har klarat sig ensam fram tills nu, men efter att hon föll och bröt benet anses hon inte längre kunna klara sig själv utan måste flytta in på serviceboende. Då hon inte direkt ser fram emot det ber han Charles att köra långsamt, och titta förbi några ställen som betytt mycket i hennes liv efter vägen.

På papperet låter det här ärligt talat olidligt tråkigt, men dessbättre är Madeleine och taxichauffören bättre än väntat och en ganska bra film. Upplägget är enkelt, då nästan allt i nutid utspelas i en taxibil medan det mesta istället är upplagt kring tillbakablickar. Lite tråkigt kan tyckas, men då det är intressanta och fascinerande livsöden som målas upp så kan man ha överseende med det. Det är engagerande och hyfsat berörande, och tiden går fort.

Men det är lite synd att allt fokus ska ligga på Madeleine, för de är ju trots allt två i taxin, men taxichauffören Charles får vi inte veta särskilt mycket om alls. Han pratar en aning om sig själv, men inga tillbakablickar alls. I och med den korta speltiden på bara en och en halv timme finns heller inte mycket tid för fördjupning, och det finns mycket mer jag hade velat veta om Madeleines liv men som vi inte alls får veta något om - och om hennes son får vi knappt veta någonting. Jag förstår i och för sig att det inte går att förlänga en film med så få miljöer mycket mer, men det känns ändå tråkigt att "stanna" i medelåldern och inte få veta någonting om vad Madeleine gjort de senaste decennierna.

Madeleine och taxichauffören är en bra och välgjord film, med få och enkla miljöer men istället en intressant handling och mycket bra skådespelare. I all sin enkelhet finns här mycket att hämta, och det är en fascinerande och intressant film där räddningen är de långa tillbakablickarna. Tyvärr finns dock inte särskilt mycket tid för fördjupning, utan filmen hinner bara skrapa på ytan på Madeleines liv; och om taxichauffören får vi inte veta mycket alls. Jag hade gärna sett ett lite större djup, och det blir en aning för ytligt vilket känns egendomligt med ett så berörande livsöde. Men det är ändå en fullt sevärd film, som inte riktigt är så minnesvärd som jag hade önskat men som trots det når upp till en svag sjua i betyg - så ganska bra trots allt, men det hade kunnat bli mycket bättre med samma premiss om man hade fördjupat lite mer kring ett och annat.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 7 februari 2023

Recensionen har lästs 1209 gånger av 587 personer, sedan den 7 februari 2023

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NOLLA - TREA - FEMMA - ÅTTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern