Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Magisterlekarna
(Magisterlekarna)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Magisterlekarna premiärvisas på Göteborgs filmfestival. Filmen får biopremiär den 22 april.
Sök efter Magisterlekarna på CDON
   ANNONS
Drama / Skolmiljö / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 25 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: Sverige, 2022
Produktionsbolag: Silvio Entertainment & Northern Fable, i samarbete med RMV Film
Producent: Sofia Ferguson
Regi: Ylva Forner
Manusförfattare: Ylva Forner, baserat på en roman av Kristofer Folkhammar
Svensk distributör: TriArt Film
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar inte ens första steget
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Magistern - Johan Ehn Charles - Christian Arnold
Paul - Johan Charles Tim - Simon Kling
Noak - Nino Forss Fred - Joel Valois
Frank - Jani Blom Nicholas - Arvin Kananian
Riley - Daniel Taylor Stocken - Viktor Flarkell
Joey - Oliver Andersson Lärare - Erik Dahlin / Andreas Gauffin

På St. Sebastians Läroverk (d.v.s. gymnasieskola med nutidens terminologi) går enbart killar, och till råga på allt enbart homosexuella killar. På skolan styr och ställer den strikte (men namnlöse) Magistern, som tycker om sadomasochism och har en förkärlek för unga nakna killar - i synnerhet Charles, som tillbringar mycket tid hos Magistern. Det blir dock allt svårare att hemlighålla, och under tiden ser flera av skolans övriga elever fram emot det årliga sångtåget.

Jag tror inte att jag går för långt om jag påstår att de flesta svenska filmer är relativt mainstream, utan att innehålla minsta lilla vågade eller kontroversiella inslag, helt enkelt för att inte stöta sig med någon. Därför är det en frisk fläkt med en svensk film som faktiskt sticker ut från mängden - en udda film där samtliga rollfigurer är homosexuella, och där inte en enda kvinna medverkar i hela filmen. Här verkar ingen ens ha hört talats om heterosexualitet, för att inte tala om det faktum att sexuella relationer verkar vara vanligare än att faktiskt gå på lektionerna på det här läroverket...

Jag uppskattar att man vågar ta sig friheter, och i Magisterlekarna finns mycket positivt - såsom att man verkligen tänkt till vad gäller representation, så att alla hudfärger, kroppsformer och personlighetstyper finns representerade. Så att avsikten varit den bästa råder ingen tvekan, men samtidigt är jag mer kluven vad gäller filmens kvaliteter. Visst är det charmigt och småroligt, och en del av rollfigurerna är för all del tämligen minnesvärda. Storyn är enkel men funktionell, och visst är det ganska intressant. Det finns också ett visst djup, och filmen fungerar både som lättsam underhållning för stunden och som något lite djupare.

Mindre positivt är det faktum att det fullkomligt kryllar av stereotyper, och flera av rollfigurerna känns som vandrande klichéer. Det kanske är svårt att undvika när man ska skildra så oerhört många homosexuella relationer i en och samma film - statistiskt kan man helt enkelt till sist inte undvika att ta till de klassiska stereotyperna - men då borde man ha kunnat göra det med någon slags finess. Här är det så mycket stereotyper och klichéer, så att man blir helt matt - och att de flesta också känns tämligen underutvecklade och inte får något större djup, gör heller inte saken bättre. Jag gissar att det här var mindre påtagligt i den litterära förlagan, som jag tyvärr inte har läst; i bokform är det ofta lättare att med subtila grepp skildra något utöver de vanliga stereotyperna. Där tänker man kanske inte på det på samma sätt, men på film blir det tyvärr smärtsamt uppenbart. Den här berättelsen hade förmodligen fungerat bättre som miniserie, där man kunnat fokusera på en rollfigur per avsnitt, utan att blanda in halva skolan i var och varannan scen.

Det känns också lite problematiskt att magistern med den udda böjelsen för sadomasochism mot studenter får stå oemotsagd, och vars handlingar aldrig får konsekvenser för vare sig han själv eller "offren". Vem han egentligen är framgår aldrig riktigt, även om det finns scener där man kan skönja att händelser i hans förflutna lett till hans beteende - även det sannolikt något som framgår tydligare i romanen. Det är ingen lätt uppgift att filmatisera en roman på 227 sidor, och ännu svårare blir det om filmen dessutom bara blir 1 timme 25 minuter lång; en väldigt kort speltid för ett så omfattande persongalleri. Effekten blir att en stor del av allt djup försvinner, många rollfigurer blir platta som en pannkaka och filmen upplevs tämligen ytlig. Dessutom lyckas filmen aldrig riktigt att gripa tag rent känslomässigt, utan man får aldrig känslan av att någonting betydelsefullt står på spel. Det finns inte mycket till svärta, och de konflikter som trots allt finns upplevs ensidiga och förenklade. Jag förstår heller inte varför sidohistorien kring läroverkets sångtåg fått så stort utrymme, som ändå är tämligen meningslöst i det stora hela.

Magisterlekarna är välgjord och överlag med bra skådespelare - och det är en eloge att man fokuserat på att till största delen ta med riktiga homosexuella män som skådespelare, där de flesta dessutom debuterar. Det är ambitiöst och vågat, och det lär inte vara något som passar alla. Jag uppskattar atmosfären, charmen och de fyndiga repliker som förekommer - men mindre förtjust blir jag i de ganska påfrestande stereotyperna som det fullkomligt kryllar av, och där få om ens någon hinner få det djup de förtjänar. Det blir helt enkelt lite för ytligt och spretigt, med många rollfigurer under en kort tid; och i efterhand minns man knappt vad någon av de hette. Det är absolut ingen dålig film, och man har trots allt hyfsat kul framför filmen som huvudsakligen blir engagerande. Men det saknas något för att få filmen att kännas mer minnesvärd, och det borde ha gått att få till en så intressant intrig lite bättre. Mitt betyg stannar därför på en hyfsat stabil sexa, och fastän det aldrig blir direkt dåligt blir det heller sällan särskilt imponerande - det är ändå en sevärd film, men om man inte är svältfödd på berättelser om homosexuella relationer i skolmiljö så kan man gott vänta tills filmen släpps på DVD och Blu-Ray...

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 7 februari 2022

Recensionen har lästs 396 gånger av 254 personer, sedan den 7 februari 2022

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TVÅA - ETTA - FYRA - ETTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern