Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Mami Wata
(Mami Wata)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Mami Wata premiärvisades på Göteborgs filmfestival. Det är ännu inte klart när filmen får ordinarie biopremiär i Sverige.
Sök efter Mami Wata på CDON
   ANNONS
Drama / Thriller / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 47 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: Frankrike/Nigeria, 2023
Produktionsbolag: Fiery Film Company, Ifind Pictures, Guguru Studios & PalmWine Media
Producent: Oge Obasi
Regi: C.J. 'Fiery' Obasi
Manusförfattare: C.J. 'Fiery' Obasi
Svensk distributör: NonStop Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Mama Efe - Rita Edochie Prisca/Mami Wata - Evelyne Ily Juhen
Zinwe - Uzoamaka Aniunoh Jasper - Emeka Amakeze
Jabi - Kelechi Udegbe Ero - Tough Bone
Moussa - Tim Ebuka Ajah - David Avincin Oparaeke

Invånarna i byn Iyi i Nigeria är helt isolerade från omvärlden - här finns varken internet, elektricitet eller rinnande vatten, och invånarna är helt beroende av Mama Efe som är byns "sändebud" till vattengudinnan Mami Wata, som många i Afrika tror på. Men folk börjar bli mer och mer tveksamma på om Mama Efe verkligen är i kontakt med gudarna, när hon inte lyckas att väcka de döda till liv - och inte heller har någon någonsin sett Mami Wata. Och när en främmande man besöker byn förändras allt; han erbjuder invånarna en förändring, och lyckas övertala alla att Mama Efe är en bluff.

Mami Wata är förmodligen den mest märkliga och udda film man någonsin kommer se, och vare sig man känner till den afrikanska sägnen Mami Wata eller inte (jag gjorde det inte), så är det en annorlunda och ärligt talat ganska svårtillgänglig film. Som kulturell upplevelse är det absolut sevärt, men som film betraktat måste jag erkänna att jag blev lite besviken. Kanske blir det helt enkelt för stora kulturkrockar mellan västvärlden och Nigeria, men jag misstänker faktiskt att den här filmen kommer framstå som märklig och något svårtillgänglig även med Nigerias mått mätt...

Det är absolut intressant, och för att få en inblick i en "svår" kultur de flesta av oss inte har någon erfarenhet av är det effektivt och kraftfullt. Vi får en intressant inblick i situationen i sådana här småbyar ute på landsbygden i Afrika, och här finns bra budskap. Men det blir helt enkelt lite för annorlunda och märkligt, till den grad att det inte alls blir så engagerande som jag hade hoppats på. Man får en viss distans till händelserna, och även om rollfigurerna är intressanta så blir det helt enkelt inte så fängslande. Man vill se vad som ska hända, men längre än så går det aldrig och det upplevs lite grand mer som en lektion i skolan än som en intressant film.

Men visst finns det charmiga och engagerande inslag, och likaså finns det bra budskap och ett visst djup. Det finns också en hyfsad stämning, och en övertygande atmosfär, och vi får veta det viktigaste om just sägnen Mami Wata. Men jag hade önskat att de svårtillgängliga delarna kunnat tonas ned en smula, för att få det hela mer engagerande, för det blir helt enkelt lite för svårköpt och absurt - bitvis fattar man absolut ingenting, och att flera rollfigurer också är till utseendet lika varandra och är lätta att blanda ihop gör inte saken bättre. De problem som finns kan dock åtminstone delvis bero på just kulturkrockar med Nigeria, och det vore intressant veta hur filmen tagits emot där.

¨

Mami Wata är en hyfsad film, som är välgjord med övertygande skådespelare och ett starkt men egendomligt foto - inte nog med att det är svartvitt, dessutom finns få nyanser vilket innebär att det oftast antingen är kolsvart och väldigt svårt att se något eller kritvitt till den grad att färgerna känns urblekta. Men det är intressant och genomarbetat, men fungerar bättre som utbildningsfilm än som en självständig film. Så även om det är intressant att se en film från Nigeria av det syftet, så blir filmen sällan så engagerande som jag hade hoppats på. Kanske sevärt, men mer något man ser på för att bredda sin kultur än för att filmen skulle vara genuint bra. Därför stannar mitt betyg på en stabil femma, och jag hade önskat att filmen inte vore fullt så här märklig och svårbegriplig.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 10 februari 2024

Recensionen har lästs 84 gånger av 76 personer, sedan den 10 februari 2024

Betyg:
Film/serie * * * * *       5
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * *       5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SJUA - NIA - FEMMA - NOLLA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern