Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Mank
(Mank)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Sök efter Mank på CDON
Drama / Verklighetsbaserad / Biografi / Historiskt / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 11 minuter
Genre: Verklighetsbaserat drama
Produktionsland/år: USA, 2020
Produktionsbolag: Netflix, Flying Studio, Panic Pictures & Blue Light
Producent: Ceán Chaffin, Eric Roth & Douglas Urbanski
Regi: David Fincher
Manusförfattare: Jack Fincher
Svensk distributör: Netflix
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Herman Mankiewicz - Gary Oldman Marion Davies - Amanda Seyfried
Rita Alexander - Lily Collins William Randolph Hearst - Charles Dance
Joe Mankiewicz - Tom Pelphrey Sara Mankiewicz - Tuppence Middleton
John Houseman - Sam Troughton Orson Welles - Tom Burke
Louis B. Mayer - Arliss Howard Fräulein Frieda - Monika Gossmann
Shelly Metcalf - Jamie McShane Eve (Shellys sambo) - Leven Rambin
Irving Thalberg - Ferdinand Kingsley Charles Lederer - Joseph Cross

Året är 1940, då regissören Orson Welles får fullständig frihet till sitt nästa projekt av filmbolaget RKO - det kommer leda till En sensation, som i dagens läge förmodligen är mer känd under originaltiteln Citizen Kane. Han vill att Herman J. Mankiewicz ska skriva manuset, men han är sängbunden med brutna ben efter en bilolycka och har till råga på allt grava alkoholproblem. Mankiewicz tänker tillbaka på sina kontakter med tidningsmogulen William Randolph Hearst och hans älskarinna, skådespelerskan Marion Davies. Liksom på guvernörsvalet 1934, som filmbolaget RKO blev inblandade i.

Det här är inte någon direkt allmängiltig film, och Mank fungerar mindre bra på egen hand. Men som tidsdokument tillsammans med Citizen Kane, om man har den filmen i färskt minne, blir det en helt annan femma och det blir en riktigt bra film. Det är värdefullt att få en inblick i bakgrunden till Citizen Kane, och framkomsten av manuset, även om man förmodligen får tolka en del som händer med en nypa salt - sannolikt gick det inte till exakt så här i verkligheten, då ju ingen i dagens läge kan veta vad som sagts under privata samtal - även fast det mesta i grova drag stämmer.

Det är intressant och engagerande, och jag uppskattar den träffsäkra och rappa dialogen som upplevs både trovärdig, fyndig och humoristisk. Det är småroligt och charmigt, och man får skratta lite grand trots att det till största delen är ett allvarligt drama. Här finns även ett påtagligt djup och ett budskap. Flera av rollfigurerna är mångfacetterade, även fast det är bäst ställt med just Mank som man känner för trots att han är tämligen patetisk som person med grava alkoholproblem.

Men Mank är ingen enkel film att ta in, utan det krävs att man både har Citizen Kane i färskt minne och dessutom helst ska ha läst på lite grand om turerna kring filmen - inte minst William Randolph Hearst, som Kane var baserad på men som aldrig officiellt framkom i filmen. Även då blir det ganska rörigt, då många namn nämns och det inte alltid är helt enkelt att minnas vem som är vem av de många namn som rollfigurerna slänger sig med. Dessutom hoppar filmen i tid, som gör det ännu mer invecklat - det gör att man måste vara koncentrerad när man ser filmen, och det är ingen film man bara kan slappna av och njuta av.

Men om man gör det får man också sin belöning, och Mank är en riktigt bra och välgjord film. Gary Oldman är utmärkt i huvudrollen som Mank, och Amanda Seyfried är också mycket bra i en knappt igenkännlig roll. Fotot är suveränt, och det här läckra svartvita fotot fungerar utmärkt i det här fallet, och Oscarn för bästa foto var välförtjänt. Det gör att det ser ut och känns som 1930-tal, samtidigt som det också upplevs modernt och inte alls känns som att se en äkta film från den tidsperioden.

Här finns många paralleller även till vår samtid, och det är lärorikt och intressant. Men det är synd att filmen blivit onödigt rörig och att det inte är helt enkelt att hänga med i vem som är vem. Jag hade också föredragit en lite mer "fristående" film, som kunnat fungera bättre på egen hand även utan att ha sett Citizen Kane. Även fast många förstås har sett den, så känns det inte helt rätt med en film som inte står mer stadigt på egna ben; och det gör att Mank blir lite mer svårtillgänglig - mer för väldigt filmintresserade personer än för den breda massan. Men har man Citizen Kane i färskt minne, och helst har sett den nyligen, så bör man definitivt även se Mank som är en mycket intressant och imponerande film - men då den fungerar sämre på egna ben nöjer jag mig ändå med en mycket stark sjua i betyg.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 13 maj 2021

Recensionen har lästs 745 gånger av 432 personer, sedan den 13 maj 2021

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SEXA - SEXA - FYRA - FYRA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern