Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Missing
(Missing)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Sök efter Missing på CDON
   ANNONS
Drama / Kriminal / Thriller / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 51 minuter
Genre: Dramathriller
Produktionsland/år: USA, 2023
Produktionsbolag: Stage 6 Films & Sony Pictures Classics
Producent: Aneesh Chaganty, Sev Ohanian & Natalie Qasabian
Regi: Nicholas Johnson & Will Merrick
Manusförfattare: Will Merrick & Nicholas Johnson
Svensk distributör: SF Video/Svensk Filmindustri & Sony Pictures Home Entertainment Nordic AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
June - Storm Reid Veena - Megan Suri
Grace - Nia Long Kevin - Ken Leung
Heather - Amy Landecker Javier Ramos - Joaquim de Almeida
Agent Elijah Park - Daniel Henney Rachel Page - Lauren B. Mosley
James Walker - Tim Griffin Alison - Lisa Yamada
Inspektör Gomez - Tracy Vilar June som barn - Ava Zaria Lee

18-åriga June har växt upp med sin mamma, efter att hennes pappa dog i cancer när hon var barn. Nu ska Junes mamma Grace och hennes pojkvän Kevin resa på semester till Colombia, och June ser fram emot att ha huset för sig själv - eller åtminstone nästan, då Graces väninna Heather tittar till då och då. Efter att June festat med sina vänner i en vecka tar hon bilen till flygplatsen, för att hämta upp sin mamma och Kevin; men de kommer aldrig. Enligt uppgift ska planet ha landat i tid, men ingen vet om de var ombord på planet och ingen av dem svarar i telefon. Då FBI inte verkar så hjälpsamma som June hade önskat tar hon saken i egna händer - och utreder vad som hänt via sin dator och internet, genom att hacka Kevins konton och försöka spåra hans förehavanden...

Det är en kul idé att spåra någon via förehavanden på nätet och i mobiler, och den här filmen ligger helt rätt i tiden - men medför å andra sidan en risk att den snabbt kan upplevas daterad, då vi kanske inte använder samma appar och tjänster om några år. Missing är hursomhelst en ganska bra film, som är spännande, engagerande och välgjord. Det mesta upplevs hyfsat trovärdigt, och även om intrigen är något tillspetsad skulle det kunna hända i verkligheten. Det uppskattar jag, och likaså att det känns som att manusförfattarna gjort research kring vilka tjänster och sajter som dagens tonåringar använder; och hur man skulle kunna spåra personer genom dessa. Här finns ett rappt och intensivt tempo, och det blir aldrig tråkigt.

Men det är ett tveeggat svärd, då det ärligt talat ofta går lite väl snabbt framåt. Det är bra för dramaturgin, men sämre för trovärdigheten - hur många skulle egentligen lyckas att ta sig in i någon annans konton och tjänster så enkelt och problemfritt, så att man inom några minuter kommer åt precis allt...? Det kanske kan hända, men det känns som att June är rena rama hackern på ett sätt som jag gissar att inte så många 18-åringar är. Det påverkar trovärdigheten något, och framförallt hinner man knappt ens se hur hon gör då allting går så oerhört snabbt framåt - man måste vara koncentrerad varenda sekund, och riskerar ändå att missa en hel del. Jag hade föredragit ett lite lugnare tempo, så man faktiskt har en chans att se hur June går till väga för att inte hela premissen ska fallera. Åtminstone nyckelscenerna när hon först kommer åt tjänsterna borde ha saktats ned lite, så man har en chans att se hur det går till och lättare kan avgöra om det är trovärdigt eller inte. Självklart får en sådan här film inte bli för långsam, men det borde ha funnits en gyllene medelväg där man inte behöver stirra koncentrerat varenda sekund för att inte missa viktiga nyckeldetaljer.

Jag känner mig också lite kluven till greppet att skildra hela filmen via skärmbilder från en dator, där människor syns via webbkameror och det i övrigt är skärmbilder från appar och webbsidor som syns. Det innebär alltså samma grepp som först (?) användes i Unfriended, och som det inte direkt kryllar av filmer som nyttjat. Det upplevs förvisso fortfarande originellt och är ett smart grepp när det handlar så mycket om nätet - men det blir lite för mycket av det goda, och den riktiga filmkänslan och dramaturgin vill inte riktigt infinna sig när man inte får se någon "på riktigt"; vilket förstås också begränsar bildvinklarna till en enda varenda gång vi får se June då hon nästan enbart skildras via webbkameran till hennes laptop. Det medför också väldigt mycket vita ytor, som gör textningen svårläst då Blu-Ray-utgåvan i vanlig ordning inte har någon tonad bakgrundsplatta till texten. Mot slutet tappar filmen också i trovärdighet, då den hittills relativt lugna (men rappa) stilen förvandlas till rena rama actionfilmen; kanske bra för spänningen men inte för trovärdigheten...

Missing är en ganska bra och välgjord film, som har ett originellt grepp och är underhållande för stunden samtidigt som den ger en intressant inblick i hur lätt (?) det är att spåra någon över nätet. Det är spännande och fängslande, men den riktiga filmkänslan är ändå inte riktigt på plats genom det ovanliga greppet att skildra hela filmen utifrån skärmbilder och alltså aldrig visa skådespelare annat än via webbkameror eller övervakningskameror. Det är också olyckligt att det går så fruktansvärt snabbt framåt, så att man inte ens hinner se vad June gör utan att hon tycks kunna hacka konton snabbare än 90% av alla hackers... Men fotot fyller sin funktion och skådespelarna är mycket bra - framförallt ör Storm Reid utmärkt i huvudrollen som June, som syns i nästan varenda scen och vars insats hel filmen står och hänger på. Så överlag blir det här en sevärd film som skildrar en samtid med någorlunda trovärdighet, men som samtidigt inte blir så minnesvärd som jag hade önskat och som nog hade vunnit på ett lite lugnare tempo. Det är ändå fullt sevärt, och fungerar förmodligen ännu bättre för de unga som är mer insatta i dagens appar och tjänster, men för min del stannar betyget på en svag sjua - på intet sätt dåligt, men inte riktigt så bra som jag hade hoppats på.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 12 oktober 2023

Recensionen har lästs 163 gånger av 125 personer, sedan den 12 oktober 2023

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ÅTTA - SJUA - NOLLA - FYRA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern