Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Mission Impossible: Rogue Nation
(Mission: Impossible - Rogue Nation)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter Mission Impossible på CDON
   ANNONS
Äventyr / Action / Thriller / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 11 minuter
Genre: Actionthriller
Produktionsland/år: USA/Kina, 2015
Produktionsbolag: Paramount Pictures, Skydance Productions & Bad Robot Productions, i samarbete med China Movie Channel, Alibaba Pictures Group & TC Productions
Producent: J.J. Abrams, Tom Cruise, David Ellison, Bryan Burk & Dana Goldberg
Regi: Christopher McQuarrie
Manusförfattare: Christopher McQuarrie, baserat på en grundstory av Christopher McQuarrie & Drew Pearce samt en TV-serie av Bruce Geller
Svensk distributör: United International Pictures AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Ethan Hunt - Tom Cruise Ilsa Faust - Rebecca Ferguson
Benji Dunn - Simon Pegg William Brandt - Jeremy Renner
Alan Hunley - Alec Baldwin Luther Stickell - Ving Rhames
Solomon Lane - Sean Harris Janik Vinter - Jens Hultén
Attlee - Simon McBurney Lauren - Jingchu Zhang
Premiärministern - Tom Hollander Nathaniel Rollins - Asim Ahmad
Agent Doran - Katrina Vasilieva Butiksbiträdet - Hermione Corfield
Theda - America Olivo Ordföranden - Nigel Barber

Den klassiska långkörande TV-serien Mission: Impossible skapades av Bruce Geller, och producerades mellan 1966 och 1973. I serien fick vi lära känna den oberoende myndigheten Impossible Missions Force (IMF), där teamledaren Jim Phelps fick mer eller mindre omöjliga uppdrag att utföra. TV-serien gav upphov till en långfilm 1996, där Tom Cruise spelade huvudrollen och där alla rollfigurer var nya gentemot den gamla serien. Det kom uppföljare 2000, 2006 och 2011, och nu är det dags för den femte filmen i serien; Mission Impossible: Rogue Nation. Bakom manus och regi står Christopher McQuarrie, som tidigare bl.a. regisserat Jack Reacher men som inte varit inblandad i den här filmserien tidigare.

Efter händelserna i Mission Impossible: Ghost Protocol (där bl.a. Kreml sprängdes) har myndigheterna börjat tröttna på att Impossible Missions Force tar sig alltför stora friheter, och efter viss övertalning från CIA beslutas att hela IMF ska läggas ner och att CIA ska ta över deras arbetsuppgifter. Benji har börjat jobba på CIA, medan Ethan Hunt är försvunnen. Han är fast besluten att hitta åt Syndikatet, en kriminell organisation med europeiska agenter som nu gått över till fel sida; men CIA anser att Syndikatet inte alls existerar. Därför måste Ethan hitta de ansvariga på egen hand, men får hjälp av den mystiska kvinnan Ilsa Faust; en svensktalande brittiska (!) som kanske jobbar för brittiska underrättelstjänsten.

De tidigare filmerna och TV-serien har till största delen inte varit så jättemycket att hurra för, så jag kan inte påstå att mina förväntningar var skyhöga inför en femte film i serien. Men Mission Impossible: Rogue Nation är faktiskt bättre än väntat, och en av de bättre filmerna i serien. Storyn är intressant och genomarbetad, om än lite onödigt komplicerad och tungrodd. Särskilt originellt är det inte, utan på gott och ont är det mesta sig likt sedan tidigare filmer. Men det har ändå blivit en engagerande och välgjord film, som håller intresset vid liv på ett effektivt sätt. Det är också trevligt att "skurkarna" för en gångs skull inte är ryssar eller kineser, till skillnad från de flesta andra actionfilmer (men då filmen är en kinesisk samproduktion, vore väl det sistnämnda alltför ekonomiskt oförsvarbart).

Precis som tidigare Mission Impossible-filmer handlar det om högteknologiska uppfinningar och vapen som inte direkt känns trovärdiga, och en del luktar science-fiction långa vägar. Men samtidigt är det en del av charmen, och det är åtminstone bitvis gjort med glimten i ögat. Det är småroligt då och då, och filmen är underhållande och charmig. Och framförallt riktigt spännande, för här finns en del riktigt hisnande actionsekvenser där man får hjärtat i halsgropen. Merparten av filmen är spännande och fängslande, och jag uppskattar att actionscenerna sällan finns enbart för sakens skull utan för att de faktiskt behövs för handlingen - på så sätt fungerar filmen bättre än de flesta actionfilmer, som bara brukar innehålla en lång rad oengagerande actionsekvenser vare sig de faktiskt har någon relevans eller inte.

De centrala rollfigurerna har fått ett hyfsat djup och känns nyanserade, och det är glädjande att så inte bara skett med huvudrollen Ethan. Däremot är det tråkigt att Benji fått mindre utrymme än vanligt, och Jane som hade en stor roll i den förra filmen lyser helt med sin frånvaro. Men Ilsa Faust är ett värdefullt tillskott, då hon är mångfacetterad och mystisk; och samtidigt så oförutsägbar att man aldrig vet vilken sida hon står på eller ens om hon är "god" eller "ond". Jag hann byta åsikt om henne 3 - 4 gånger under filmens gång, och det är ett gott tecken då det gör hela filmen mer oförutsägbar än väntat. Ilsa är dessutom inte det minsta endimensionell eller klichéartad, och det är mycket välkommet med en stark kvinnlig rollfigur i en actionfilm som inte finns till som objekt; det händer minsann inte så ofta. På antagonistsidan är det dock mindre gott ställt, och de rena skurkrollerna har blivit bleka och endimensionella. Men jag kan inte förneka att det är kul att höra flera rollfigurer tala svenska i en amerikansk film, som dessutom för en gångs skull rör sig om äkta felfri svenska. Men varför en brittisk underrättelseagent kan flytande svenska är oklart...

Däremot förekommer vissa logiska luckor, t.o.m. inom filmens egen premiss, och det är långt ifrån någon realistisk film. Det är givetvis fullt avsiktligt och en del av charmen, men vid några tillfällen går det ändå lite för långt. Stundtals blir det lite för krystat och långsökt, även om regissören gjort sitt bästa att man inte ska hinna tänka på det genom det rafflande tempot. Bitvis blir det också lite för mycket actionscener, då vissa (förvisso väldigt snyggt gjorda) actionsekvenser känns lite för utdragna och hinner upplevas en smula oengagerande. Det gäller bl.a. en biljakt (eller rättare sagt motorcykeljakt), som är oerhört snygg men pågår alldeles för länge. Självklart ska det vara mycket action i en film som denna, men ibland hamnar handlingen i skymundan då det börjar fokusera aningen för mycket på action.

Jag upplever också Mission Impossible: Rogue Nation lite för lång för sitt eget bästa, och en speltid på dryga två timmar och tio minuter är i saftigaste laget. Storyn är lite för tunn för att fylla upp all denna tid, och periodvis blir det något segt och utdraget. Med åtminstone en kvart bortklippt skulle det säkerligen upplevas som en bättre film, och tempot skulle bli mer föredömligt intensiv. Tiden går ändå förhållandevis fort, men mot slutet hinner det bli lite för repetitivt för filmens eget bästa. Handlingen är bitvis också lite väl invecklad och osammanhängande, då det rör sig om så många olika miljöer. Syndikatet har också blivit lite för anonyma, och vi får inte veta mycket om vilka de är eller vad de är ute efter. Det börjar också bli ett något uttjatat tema med att medlemmar i Impossible Missions Force måste arbeta på egen hand utan något stöd uppifrån, även om det i och för sig tidigare inte gått så långt som att myndigheten helt upphör.

Fotot är snyggt, och filmen har ett starkt bildspråk, häftiga actionsekvenser och bra specialeffekter. På det visuella och tekniska planet kan det inte bli mycket bättre, och det märks att utvecklingen gått framåt de senaste åren. Skådespelarinsatserna är överlag bra, och Tom Cruise (som jag inte är särskilt förtjust i) är bättre än jag hade kunnat drömma om i huvudrollen. Han spelar övertygande och lyckas att göra rollen till sin egen - och genom något slags mirakel tänker man faktiskt aldrig på att det är Tom Cruise. Men ännu bättre är faktiskt svenska Rebecca Ferguson, som är strålande som Ilsa och lyckas att göra en mystisk rollfigur ännu mer mystisk och tvetydig genom sitt agerande. Hon spelar mycket starkt och trovärdigt, och det kan ärligt talat inte bli mycket bättre. Det märks att Rebecca kommit långt sedan Nya tider, då hon visserligen redan då var riktigt bra men inte så här fantastisk. Förhoppningsvis blir det här inkörsporten för fler roller i amerikanska storfilmer för henne, för det förtjänar hon. Jeremy Renner är bra som Brandt, men får tyvärr inte lika mycket att arbeta med här. Simon Pegg gör en stabil insats som Benji, och är bra men sticker heller inte ut nämnvärt. Jens Hultén är bra som Janik - han får inte alltför mycket att arbeta med, men spelar ungefär samma roll som i Johan Falk-filmerna; och där känns han som hemma.

Mission Impossible: Rogue Nation är en ganska bra och underhållande film, som dock blivit lite för lång och vid några tillfällen också känns onödigt rörig. Det är mycket action, ibland lite för mycket, men dock kombinerat med en intressant och vettig grundstory som någorlunda håller ihop logiskt. Därför är filmen fullt sevärd för de flesta, men inget jag vill se om i första taget eller lär fundera över lång tid i efterhand. Har man sett någon av de tidigare filmerna i serien, eller för all del även James Bond, vet man ungefär vad som väntar; och även här rör det sig om lättsam underhållning som är trevlig medan man ser den men som inte erbjuder något alltför stort djup eller ens blir alltför minnesvärd. Mitt betyg stannar på en svag sjua, men då action långt ifrån är min favoritgenre finns det all anledning att misstänka att betyget kan höjas för personer som mer uppskattar genren.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 30 juli 2015
Senast uppdaterad: 31 juli 2015

Recensionen har lästs 2387 gånger av 1463 personer, sedan den 30 juli 2015

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TVÅA - FYRA - FYRA - ETTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern