Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Money Monster
(Money Monster)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Universal Sony Pictures Home Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter Money Monster på CDON
Sök efter Money Monster på Discshop.se
   ANNONS
Drama / Thriller / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 38 minuter
Genre: Dramathriller
Produktionsland/år: USA, 2016
Produktionsbolag: TriStar Pictures, Smoke House & Allegiance Theater, i samarbete med LStar Capital
Producent: Lara Alameddine, George Clooney, Daniel Dubiecki & Grant Heslov
Regi: Jodie Foster
Manusförfattare: Jamie Linden, Alan DiFiore & Jim Kouf
Svensk distributör: Sony Pictures Home Entertainment Nordic AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Lee Gates - George Clooney Patty Fenn - Julia Roberts
Kyle Budwell - Jack O'Connell Ron Sprecher - Christopher Denham
Diane Lester - Caitriona Balfe Walt Camby - Dominic West
Lenny (kameramannen) - Lenny Venito Molly - Emily Meade
Won Joon - Aaron Yoo Isländska hackaren - Svavar James Kristjansson
Bree (assistenten) - Condola Rashad Amy Lee - Greta Lee
Matty (studiomannen) - Joseph D. Reitman Avery Goodloe - Dennis Boutsikaris
Polischef Powell - Giancarlo Esposito Ledaren för polisens A-team - John Ventimiglia
Arlene - Olivia Luccardi Kommissarie Nelson - Chris Bauer

Lee Gates är programledare för det populära TV-programmet "Money Monster", som med flashig grafik, dansnummer och värsta TV-Shop-stil guidar tittarna genom Wall Street och ger finanstips. Den hårt prövade producenten Patty Fenn styr programmet från kontrollrummet, och försöker förgäves att få Lee att faktiskt hålla sig till manus. Men direkt under en pågående direktsändning tar sig Kyle Budwell in i TV-studion, genom att låtsas vara budkille. Han tar hela TV-studion som gisslan, och tvingar på Lee en bombväst tillsammans med så kallat död-mans-grepp (d.v.s. att bomben exploderar om Kyle tar bort fingret från en knapp). Genom hotet tvingas TV-teamet att fortsätta direktsändningen till varje pris. Kyle uppskattar inte alls att Lee tipsat alla om att köpa aktier i det nyligen börsnoterade företaget IBIS, och till och med gått så långt som till att påstå att aktier i företaget är "säkrare än sparkonton på banken". Hans tips var dock inte världens smartaste, efter att aktien störtdykt och företaget förlorat 800 miljoner dollar inom loppet av några timmar. Nu har Kyle förlorat alla sina sparpengar, och kräver svar på hur det här har kunnat hända. Då polisen mest vill lösa gisslandramat genom att skjuta får TV-teamet istället börja undersöka vad som egentligen hänt med IBIS, vars VD plötsligt är otillgänglig och sitter på flygplan...

Det låter kanske inte så märkvärdigt, och filmer om gisslandramer finns det liksom ingen direkt brist på här i världen. Men i all sin enkelhet är Money Monster en riktigt bra film, som erbjuder en del ovanliga grepp varför det blir mer märkvärdigt än det låter. Storyn är måhända enkel, men också intressant och det finns ett större djup än vad som brukar vara brukligt för genren. Det är förstås enkelt att tycka illa om någon som tar en hel TV-studio som gisslan, men efter en stund blir det inte riktigt så svartvitt. Här finns många bottnar, och med enstaka undantag är ingen helt "god" eller "ond". Därför blir filmen mer nyanserad än man hade kunnat vänta sig, och det finns ett påtagligt djup.

Det är också en riktigt spännande film, som har en intensitet som jag uppskattar. Ofta sitter man på helspänn, då det finns en påtaglig spänning nästan hela tiden. Det är fängslande och samtidigt fascinerande, varför intresset hålls vid liv hela tiden. Då ganska stora delar utspelas i en enda TV-studio får man en påtaglig klaustrofobisk känsla, som fungerar perfekt i sammanhanget. Tempot är också precis lagom högt, där det aldrig blir en lugn stund men heller aldrig blir rörigt. Det finns samtidigt en gnutta humor och en del charm, men aldrig på bekostnad av allvaret. Här finns ovanligt många beståndsdelar och dessutom många nyanser, som gör att det upplevs betydligt mer märkvärdigt än de flesta filmer om gisslansituationer.

Men under den sista halvtimmen uppstår vissa trovärdighetsproblem, vilket är olyckligt då filmen fram tills dess upplevts som realistisk. Upplösningen känns också något förenklad, och i och med ett så komplext ämne som ekonomi och börsen känns lösningen om vem eller vad som ligger bakom det stora fallet lite för bekvämt. I verkligheten är det sällan riktigt så här enkelt, och då filmen överlag upplevs så nyanserad är det olyckligt att det inte gäller även på den punkten. Det gör att filmen kan upplevas något övertydlig, även fast jag i och för sig inte tror att det varit tanken. Jag är heller inte helt nöjd med slutet, även fast jag i och för sig förstår tanken.

Fotot är enkelt men snyggt, och filmen har ett effektivt bildspråk. Skådespelarinsatserna är riktigt bra. George Clooney är mycket bra som Lee, och gör allt som går av rollfiguren. Julia Roberts gör en stabil och trovärdig rollprestation som Patty, men får i ärlighetens namn inte lika mycket att arbeta med. Problemet är att både George Clooney och Julia Roberts börjar vara lite för kända, så att man hela tiden tänker på skådespelarna mer än på rollfigurerna - filmillusionen blir helt enkelt lidande - men det är ju i och för sig inte deras fel. Jack O'Connell imponerar också stort i en svår och utmanande roll som Kyle, och gör riktigt bra ifrån sig. Caitriona Balfe är också bra som Diane, och det finns egentligen inga svaga kort i den här ensemblen.

Money Monster är en riktigt bra och välgjord film, som både är underhållande och spännande samtidigt som den har ett påtagligt djup. Här finns många nyanser, varför allting inte är riktigt så enkelt som det först verkar. Det är intensivt och med ett högt tempo, samtidigt som filmen till stora delar även upplevs trovärdig. Men det är synd att manuset ibland upplevs något förenklat och tar till en del enkla lösningar på komplexa situationer. Manuset hade nog behövt en översyn, samtidigt som en sådan här slags film också hade vunnit på mer okända skådespelare som man inte genast känner igen från tusentals andra filmer. Men det är ändå en lyckad film, som är betydligt mer märkvärdig än man hade kunnat tro. Den är väl värd att se för de allra flesta, men samtidigt är det förstås en lite tunn grundstory då allt kretsar kring själva gisslandramat. Jag hade gärna sett att man kunnat baka in lite mer i det hela, men samtidigt förtjänar Jodie Foster en eloge för att lyckas att få en film att utspelas i stort sett i realtid och ändå bli så spännande och intensiv. Därför väljer jag till sist en mycket stark sjua i betyg, men åttan är faktiskt inte långt borta.

Blu-Ray-utgåvan erbjuder Widescreen-bild med proportionerna 2,40:1 och ljud i DTS-HD 5.1 på engelska samt två dubbade ljudspår. Bild- och ljudkvaliteten är mycket bra. Filmen är textad på 10 olika språk, däribland de fyra skandinaviska språken samt engelska för hörselskadade. Tyvärr finns dock ingen svensk text för hörselskadade, och heller ingen vanlig engelsk text. Textningen är lagom stor och förhållandevis lättläst, men tyvärr är kantlinjen något svag som gör att det ibland kan bli något svårläst vid ljusare bakgrunder.

När man matar in Blu-Ray-skivan spelas en kort distributörsjingel, och därefter spelas ett flertal trailers för andra filmer (som går att hoppa förbi). Därefter kommer man till huvudmenyn, som är stillastående och stilren men som bara finns på engelska. Det finns ingen inledande språkvalsmeny, och för att spela upp filmen med textning måste man därför gå in under språkmenyerna från huvudmenyn och välja textspråk. Inte helt användarvänligt, i synnerhet för personer som inte kan engelska. Efter att man spelat upp filmen visas varningstexter på valt textningsspråk (ex. svenska) samt på engelska. Jag förstår inte riktigt behovet av att visa varningstexter på både svenska och engelska, men däremot uppskattar jag att Sony Pictures flyttat varningstexterna till efter filmen istället för före den som alltid varit fallet på DVD. Dessutom är det förstås mycket tacksamt att vi slipper se texter på femtioelva andra språk som vissa andra distributörer envisas med.

Som bonusmaterial hittar vi tre bortklippta scener på totalt tre minuter. De är halvintressanta att se på, men tillför egentligen ingenting så det är fullt förståeligt att de klippts bort. Därefter hittar vi en fem minuter lång minidokumentär om George Clooney och hans rollfigur, som innehåller en gnutta matnyttigt men som också består mycket av allmänt skryt och sådant som man redan vet. Vidare återfinns en tio minuter lång bakom kulisserna-dokumentär vid namn "Inside the Pressure Cooker", som innehåller en del intressant men också en del allmänt "fluff". Vi hittar också ett sju minuter lång inslag om inspelningen av en av filmens nyckelscener, som även den innehåller en del intressant men tyvärr inte fullt så mycket som jag hade önskat. Avslutningsvis hittar vi en musikvideo med Dan the Automator på en rapplåt som förekommer i filmen. Kanske trevligt om man uppskattar rapp eller hip-hop, men för oss andra blir det närmast outhärdligt. Bonusmaterialet har tyvärr enbart spansk text, och varken skandinavisk eller engelsk text finns att tillgå, vilket kan ställa till med en del problem.


Recensionen skriven: 8 augusti 2017

Recensionen har lästs 1111 gånger av 717 personer, sedan den 8 augusti 2017

Betyg:
Film/serie * * * * * * *    
7
BD-produktion * * * * * *      6
Snittbetyg: * * * * * * och en halv     6,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FEMMA - SEXA - ETTA - TVÅA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2016 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern