Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Van Veeteren - Moreno och tystnaden
(Moreno och tystnaden)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till SF Video för recensionsexemplaret
Sök efter Van Veeteren på CDON
   ANNONS
Drama / Kriminal / Deckare / Thriller / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 28 minuter
Genre: Kriminaldramathriller
Produktionsland/år: Sverige/Norge/Danmark/Sydkorea, 2005
Produktionsbolag: Svensk Filmindustri, i samarbete med TV4 Sverige, ARD/Degeto, TV2 Danmark & TV2 Norge
Producent: Jan Marnell
Regi: Erik Leijonborg
Manusförfattare: Björn Carlström & Stefan Thunberg, baserad på en roman av Håkan Nesser
Svensk distributör: SF Video/Svensk Filmindustri
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Ewa Moreno - Eva Rexed Van Veeteren - Sven Wollter
Jaan - Björn Bengtsson Katarina - Julia Högberg
Reinhardt - Philip Zandén

Några månader efter att de tre första långfilmerna om den pensionerade kommisarien Van Veeteren, har nu den fjärde filmen kommit. Till skillnad från de tidigare tre filmerna, bygger denna märkligt nog på två av Håkan Nessers romaner; "Ewa Morenos fall" och "Kommissarien och tystnaden", som är den femte respektive åttonde boken i serien. Här är det, som titeln antyder, Ewa Moreno som står i centrum. En kväll svarar hon på ett akutsamtal på polisstationen, från en ung tjej som blivit kidnappad och hålls fången av en man. Samtalet hinner brytas innan Moreno får veta exakt vad som hänt, men efter en del arbete lyckas hon och hennes kollegor trots allt att spåra byggnaden där flickan hålls fången. Men tyvärr kommer de försent, och offret hittas död. Utredningen kring fallet börjar så småningom kretsa kring ett sektliknande samfund som offret tillhörde, och de andra i sekten är inte speciellt samarbetsvilliga...

Den här filmen skiljer sig lite från de tidigare, i och med att Münster (Thomas Hanzon) lyser med sin frånvaro, utan att vi får någon förklaring om varför. Även Van Veeteren har hamnat lite i skymundan, och istället är det Ewa Moreno som står i centrum - den här gången tillsammans med en kille från rikskriminalen. Och även om Van Veeteren hamnat lite väl mycket i skymundan, så fungerar det här upplägget bättre än de tidigare. Det här är trots allt en skapligt välgjord och spännande film, om man nu kan ha överseende för vissa logiska luckor och otrovärdiga detaljer. I mitt tycke är det här en bästa filmen hittills i serien, och det är den enda där jag inte irriterade mig över det ologiska med att alla i en tydligt Hollands-inspirerad stad med typiskt holländska namn talar svenska... Fortfarande känns det dock ganska tydligt att det är en massproducerad film, gjord tillsammans med flera andra filmer med ganska begränsad budget. För att vara en svensk kriminalare är den faktiskt förvånansvärt bra, men tyvärr är det fortfarande ett obestridligt faktum (åtminstone för undertecknad) att inte ens de bästa svenska kriminaldramerna kommer upp i samma klass som ens medelmåttiga amerikanska, brittiska eller australiensiska filmer av samma genre... Filmen är dock fortfarande fullt sevärd och hyfsat välgjord, varför den trots allt förtjänar en svag sexa.

DVD-produktionen är, såvitt jag kan avgöra, i det närmaste identisk med de tidigare filmerna i serien; så läs dessa recensioner för alla detaljer.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 1 maj 2006
Senast uppdaterad: 1 maj 2006

Recensionen har lästs 3997 gånger av 2211 personer, sedan den 5 december 2007

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * *       5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NIA - ETTA - SJUA - FYRA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern