Dubbningshemsidan
Recensioner
Motståndaren
(Motståndaren)
Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.
Genre: Drama
Produktionsland/år: Sverige/Norge, 2023
Produktionsbolag: Ape&Bjørn & Tangy
Producent: Annika Rogell
Regi: Milad Alami
Manusförfattare: Milad Alami
Svensk distributör: TriArt Film
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Brottaren Iman tvingas fly från Iran efter att ett rykte sprids om honom av hans motståndare; ett rykte som omöjliggör att kunna stanna i ett land som Iran. Han, hans fru och deras två barn kommer till Sverige, och hamnar på ett flyktingboende någonstans i Norrbotten. Men att få stanna i Sverige är långt ifrån givet, och en kompis tipsar honom om att börja om med brottning - för blir han framgångsrik brottare för Sverige kan chansen öka att få stanna. Det går bra, men kanske lite för bra; för snart väntar ett stort brottningsläger med deltagare från dussintal länder - inklusive hans forna motståndare och ryktesspridare från Iran...
Milad Alamis första film Charmören var riktigt bra, men lockade tyvärr inte så stor publik som den hade förtjänat. Detsamma lär nog tyvärr också gälla hans andra film Motståndaren, som bara gått på bio på relativt få orter. Men ekonomisk framgång ska inte jämföras med konstnärlig kvalitet, och Motståndaren är en riktigt bra och välgjord film. Ämnet är ju högaktuellt i dessa tider, och det är ett högst angeläget drama som alla bör se. Det är intressant och engagerande, och intresset hålls vid liv på ett elegant sätt. Det är ett starkt och berörande drama, som inte kommer lämna någon oberörd.
Det är en lågmäld och avskalad film, som aldrig skriver tittarna på näsan eller ägnar sig åt plakatpolitik, och det uppskattar jag. Det blir aldrig övertydligt, utan istället får man själv göra sina egna tolkningar och läsa in vad man vill. Det fungerar riktigt bra, och det är lagom lågmält så att man kan gissa sig till det mesta utan att det blir svårbegripligt; men inte heller att det blir övertydligt eller klichéartat. Där har många andra manusförfattare en del att lära av Milad Alami, och jag uppskattar det ovanligt nyanserade och stillsamma dramat med många bottnar och många nyanser. Det gör filmen tänkvärd, och den stannar kvar i tankegångarna långt efter att sluttexterna rullat färdigt.
Allt detta låter bra, och det är det också. Ändå finns det några brister, som gör att jag inte blev riktigt lika helsåld som jag hade hoppats på. Bitvis känns filmen något utdragen och långsam, och en del scener pågår lite för länge för sitt eget bästa - det gäller inte minst en del fest- och dansscener, där regissören har tagit god tid på sig att visa upp det vi förstått ganska snabbt. Istället går det onödigt fort framåt mot slutet, och slutet upplevs väldigt abrupt och känns allt annat än lyckat. Visst förstår jag tanken, men det känns ändå inte helt bra och går lite väl snabbt framåt - det här är faktiskt ett av fåtalet fall där jag tror att ett mer öppet slut hade varit att föredra, och fungerat bättre rent filmiskt.
Periodvis tycker jag också att filmen fokuserar lite för mycket på brottningsklubben, så att Imans fru och barn hamnar i skymundan. Det är givetvis avsiktligt att filmen ska skildras ur Imans perspektiv, och så bör det förstås också vara, men det känns bitvis nästan som att han bor på brottningsklubben; och fullt så illa borde det väl inte ha varit...?
Motståndaren är en riktigt bra och välgjord film, som har ett snyggt foto och mycket läckra bilder över ett vintrigt Norrbotten. Skådespelarinsatserna är också mycket bra, och både Peyman Moaadi och Marall Nasiri gör starka och trovärdiga rolltolkningar. Ardalan Esmaili, som precis som regissören är uppväxt i Skellefteå, är också bra i en liten men viktig biroll. Det är ett starkt och berörande drama, som tar upp ett viktigt och i dessa tider högaktuellt drama - det skildras på ett lite ovanligt men lyckat sätt, och det gör Motståndaren till en film som alla bör se. Men det betyder inte att den är perfekt, och jag känner mig inte helt nöjd med slutet som går lite för fort framåt och inte känns tillräckligt psykologiskt underbyggt. Det borde ha gått att få till på ett bättre sätt, och jag hade också gärna sett att några ovidkommande scener kunnat kortas ned en smula. Därför nöjer jag mig med en mycket stark sjua i betyg, men det är ändå en bra film som är angelägen för alla att se i och med det viktiga och högaktuella ämnet och den ovanligt nyanserade skildringen.
Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 8 september 2023
Recensionen har lästs 1354 gånger av 799 personer, sedan den 8 september 2023
Betyg: |
Film/serie |
|
7 |
DVD-produktion |
|
-- |
|
Snittbetyg: |
|
7 |
Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom
att ange dina betyg här nedan.
Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.
© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg