Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Mud
(Mud)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Scanbox Vision för recensionsexemplaret
Sök efter Mud på CDON
   ANNONS
Drama / Thriller / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 10 minuter
Genre: Dramathriller
Produktionsland/år: USA, 2012
Produktionsbolag: Lions Gate Films, Everest Entertainment, FilmNation Entertainment & Brace Cove Productions
Producent: Lisa Maria Falcone, Sarah Green & Aaron Ryder
Regi: Jeff Nichols
Manusförfattare: Jeff Nichols
Svensk distributör: Scanbox Entertainment Sweden AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Ellis - Tye Sheridan Neckbone - Jacob Lofland
Mud - Matthew McConaughey Juniper - Reese Witherspoon
King - Joe Don Baker Carver - Paul Sparks
May Pearl - Bonnie Sturdivant Galen - Michael Shannon
Tom - Sam Shepard Miller - Stuart Greer
Mary Lee (Ellis mamma) - Sarah Paulson Senior (Ellis pappa) - Ray McKinnon

Den 14-åriga Ellis och hans kompis Neckbone bor i Arkansas, och smyger en dag ut för att med båt ta sig till en övergiven ö där Neckbone tidigare sett en gammal båt som efter en flodvåg hamnat uppe bland träden - en intressant syn för en fjortonåring. På vägen tillbaka upptäcker de att ön inte är riktigt så övergiven som de trott, då de stöter på den mystiska Mud vid deras egen roddbåt. Han är smutsig, har ingen mat men är ändå karismatisk på sitt eget sätt. Neckbone är skeptisk, men Ellis kan inte låta bli att gå fram till Mud och prata med honom. Mud berättar för pojkarna att han dödat sin flickvän Junipers misshandlande f.d. pojkvän för att kunna rädda hennes liv, och att han nu måste gömma sig från både polisen och den dödes släktingar. Men allt han vill är att kunna återförenas med sitt livs stora kärlek - något Ellis också kan relatera till, som är upp över öronen förälskad i den ett par år äldre May Pearl och är blint övertygad om att kärleken är besvarad...

Grundstoryn låter inte speciellt märkvärdig, så trots alla priser som filmen vunnit är det förståeligt att vara lite skeptisk. Men Mud är faktiskt en riktigt bra film, som övertygar med sin imponerande miljö och fina stämning. Historien är faktiskt intressant, och vi får lära känna de större rollfigurerna på ett bra sätt där alla hinner få åtminstone en del nyanser. I stil och känsla har filmen vissa likheter med Mark Twains klassiker Huckleberry Finn, och likaså finns här drag av Stand by Me och Beasts of the Southern Wild. Men det är att göra filmen en otjänst att börja jämföra den med andra filmer, för här finns tillräckligt många nya beståndsdelar för att det trots allt ska kännas hyfsat nyskapande.

Stämningen är utmärkt, och filmen har en suggestiv känsla över sig som jag uppskattar. Det är också lagom lågmält, då filmen helt undviker övertydlighet samtidigt som det inte är några problem att hänga med om man är uppmärksam. Det är finstämt och både mörkt och hoppfullt på samma gång. Det finns en viss charm, och även en gnutta humor som lättar upp stämningen. Det är djupsint och dramatiskt, och mellan varven blir det riktigt spännande. Det är en lyckad blandning mellan drama och thriller, som fungerar riktigt bra här. Resultatet är en engagerande film, som håller intresset vid liv hela tiden. Man bryr sig om vad som ska hända, och periodvis sitter man spänd i och med filmens lyckade blandning mellan säker och obehaglig stämning.

Det är vackert och realistiskt, och Mud skildrar även den första kärleken på ett starkt och trovärdigt sätt. Filmen har även en fin tidlös stil, som gör att det är svårt att tidsbestämma i vilken tidsperiod den ska utspelas - något som vanligtvis brukar leda till irritation, men som här faktiskt används till filmens fördel och gör att den alltid lär förbli aktuell.

Allt detta låter väldigt bra, och det är det också. Men Mud har också en väldigt långsam stil och uppbyggnad, som ironiskt nog både är dess storhet och dess fall. Det här är absolut en film som ska ha ett lugnt och sansat tempo, utan några hektiska inslag. Det behövs för den vackra och poetiska känslan som genomsyrar filmen. Men ibland går det för långt, då filmen mellan varven blir onödigt seg och ofta står och stampar på samma ställe lite för länge. Det är säkerligen avsiktligt, men det är en svår balansgång mellan avsiktligt långsam och seg; och ibland hamnar den här filmen utanför gränsen och tempot blir för makligt för dess eget bästa. Det händer helt enkelt lite för lite under långa perioder, och filmen har dessutom blivit onödigt utdragen - 2 timmar 10 minuter är lite för tilltaget med tanke på att handlingen trots allt är förhållandevis enkel. Under vissa partier fick jag rentav anstränga mig för att hålla mig vaken, och tyvärr tror jag inte enbart att det berodde på sömnbrist från min sida...

Jag är heller inte helt förtjust i kvinnosynen som Mud förmedlar, och trots att mycket handlar om kvinnor har ingen kvinnlig rollfigur blivit mer än en biroll som syns i ett begränsat antal scener. Jag hade velat veta mer om och få ett större djup hos Juniper, som trots allt är viktig för handlingen men som blivit betydligt mer endimensionell än de manliga rollfigurerna. May Pearl har också blivit ganska platt, men i det fallet är det mer förståeligt. Man kan också ifrågasätta det stiliserade våld som genomsyrar ett par scener i filmen, och som förtar en del av den i övrigt så realistiska känslan.

Fotot är lysande, med mängder av vackra vyer kombinerat med ett enkelt men starkt bildspråk. Dialogen imponerar också, och är ovanligt trovärdig. Skådespelarinsatserna är mycket bra. Matthew McConaughey är riktigt bra som Mud, och efter alltför många romantiska komedier genom åren har han nu äntligen fått något att bita i. Han är förvisso inte riktigt lika bra som i Dallas Buyers Club, men inte långt därifrån. Tye Sheridan är utmärkt som Ellis, och det är imponerande med en barnskådespelare som spelar så trovärdigt och naturligt; helt utan konstlade drag. Jacob Lofland är också bra som Neckbone och spelar trovärdigt, men når ändå inte riktigt upp till Tyes nivå. Reese Witherspoon är som vanligt mycket bra, men här får hon tyvärr inte alltför mycket att arbeta med och medverkar bara i ett fåtal scener. Bonnie Sturdivant är också riktigt bra som May Pearl, men hon får ännu mindre att jobba med.

Mud är en riktigt bra och stämningsfull film, med ett fantastiskt foto och en lågmäld stil som jag uppskattar. Det är engagerande och fascinerande, men tyvärr också ganska långsamt och bitvis rentav segt. Periodvis är det lite väl händelsefattigt, och kanske är det därför som jag aldrig blev riktigt så berörd eller betagen av filmen som jag hade väntat mig. Så på sätt och vis blev jag lite besviken, då jag inte tycker att Mud är tillräckligt bra för att motivera Guldpalmen-nomineringar. Men det är absolut inte en dålig film på något sätt, utan det är en riktigt bra och välgjord film som är väl värd att se för de allra flesta. Mitt betyg stannar därför på en mycket stark sjua, men någonting saknas ändå som gör att jag inte med gott samvete kan ge filmen den åtta som jag inledningsvis hade tänkt mig.

Blu-Ray-utgåvan erbjuder bild i Widescreen med proportionerna 2,35:1, medan ljudet finns i både DTS-HD 5.1 och Dolby Digital 5.1. Bild- och ljudkvaliteten är mycket bra. Det finns textning på de fyra skandinaviska språken, men tyvärr finns ingen engelsk text och heller ingen textning för hörselskadade. Textningen är i minsta laget men är ändå hyfsat lättläst; fast tyvärr är kantlinjerna i tunnaste laget vilket gör texten lite svår att läsa vid de scener som har ljusare bakgrunder. När man matar in BD-skivan möts man av en distributörsjingel följt av språkvalsmeny och varningstexter (som inte går att hoppa förbi). Därpå kommer man direkt till huvudmenyn, som är rörlig och snygg men samtidigt svårläst då bakgrunden bakom textknapparna förändras så mycket.

Som extramaterial hittar vi en 16 minuter lång bakom kulisserna-dokumentär, som huvudsakligen består av intervjuer med skådespelare, regissör och producenter. Det är ganska intressant, och vi får veta en del matnyttigt. Fast tyvärr blir det lite för mycket "ryggdunkande" och allmänt skryt över alla inblandade, som gör att man starkt kan misstänka att inslaget gjorts i marknadsföringssyfte. Därutöver finns även trailers för fem andra filmer, individuellt valbara från en meny, men det är väl högst tveksamt om det verkligen kan klassas som extramaterial.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 1 juli 2014
Senast uppdaterad: 2 juli 2014

Recensionen har lästs 2658 gånger av 1554 personer, sedan den 1 juli 2014

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
BD-produktion * * * * *       5
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SEXA - ÅTTA - FYRA - ÅTTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern