Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

My Cousin Rachel
(My Cousin Rachel)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Fox-Paramount Home Entertainment för det digitala recensionsexemplaret
Filmen sedd via Viaplay.se
Sök efter My Cousin Rachel på CDON
   ANNONS
Drama / Romantik / Historiskt / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 41 minuter
Genre: Historiskt drama
Produktionsland/år: Storbritannien/USA, 2017
Produktionsbolag: Fox Searchlight Pictures & Free Range Films
Producent: Kevin Loader
Regi: Roger Michell
Manusförfattare: Roger Michell, baserat på en roman av Daphne Du Maurier
Svensk distributör: Twentieth Century Fox Home Entertainment AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg (fast viss tveksamhet råder)
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Philip - Sam Claflin Rachel Ashley - Rachel Weisz
Louise Kendall - Holliday Grainger Nick Kendall - Iain Glen
Enrico Rainaldi - Pierfrancesco Favino Joshua - Andrew Knott
Seecombe - Tim Barlow Couch - Simon Russell Beale
Mary Pascoe - Poppy Lee Friar Belinda Pascoe - Katherine Pearce
Tess - Harrie Hayes Wellington - Tristram Davies

Det är 1800-tal på den brittiska landsbygden, och den föräldralösa Philip - strax under 25 år - har vuxit upp med sin kusin Ambrose, som varit det närmaste en förälder han kunnat komma. Då Ambrose aldrig släppt in någon kvinna i sitt hem har Philip vuxit upp med enbart manliga förebilder och där de enda av kvinnligt kön han någonsin umgåtts med varit hundar. När Ambroses hälsa försämras tvingas han flytta till varmare klimat i Italien, och kvar i England blir Philip tillsammans med sin gudfar Nick och hans dotter Louise. Snart kommer brev från Ambrose om att han har träffat en kvinna och blivit förälskad. Hon heter Rachel, och är egentligen en kusin till Ambrose - och följaktligen även en kusin till Philip. I fler brev berättar Ambrose att han och Rachel har gift sig och lever lyckliga, men det dröjer inte länge innan får en mörkare ton då Ambrose anklagar Rachel för att förgifta honom och försöka döda honom. När Philip får beskedet att Ambrose har dött är han således stensäker på att Rachel är mördaren, och efter att han fått ärva Ambroses stora gods planerar han att konfrontera och avslöja Rachel. De planerna går dock inte som planerat, då Philip snart också blir blixtförälskad i Rachel...

Jag har tyvärr inte läst Daphne du Mauriers klassiska roman, och på något mirakulöst sätt har jag också helt lyckats missa de tidigare filmversionerna av boken. Jag visste därför ingenting om filmen när jag satte mig ner för att se den, och har således heller inget att jämföra med. Huruvida det är en fördel eller nackdel i det här fallet låter jag vara osagt. Men storyn är intressant, och den här filmversionen av My Cousin Rachel är överlag ganska bra. Såvitt jag kunnat läsa mig till verkar filmen hålla sig till den litterära förlagan ganska väl, utan några större avvikelser, vilket väl får ses som en fördel.

Det är fascinerande och underhållande, och det är en mycket vacker och finstämd film. Rollfigurerna är intressanta, och framförallt är Rachel en mycket intressant och lagom mystisk rollfigur, som man aldrig är riktigt säker var man har. Därför förblir man in i det sista ovetande, och det är inte lätt att avgöra om hon är ett oskyldigt offer eller en manipulativ mördare. Det uppskattar jag, och filmen har även en mysig stil som passar bra. Det är både småromantiskt, mystiskt, charmigt och lite spännande, och överlag finns här en blandning av genrer på ett lyckat sätt. Det är stämningsfullt och vackert, och därigenom dras man in i handlingen på ett effektivt sätt och det förblir engagerande.

Problemet är bara det att tempot är högt, ärligt talat lite för högt. Allting går orimligt snabbt framåt, och bitvis känns det mer som att man tittar på en sammanfattning än ett fullständigt verk. Det medför en del trovärdighetsproblem, och framförallt uppstår många frågetecken kring Philips beteende. Bland annat går det bokstavligt talat på under en minut från det att han är stensäker på att Rachel är en galen mördare tills han blir uppöver öronen förälskad i henne och inte tror henne om något ont alls. Det hade behövts en lite mjukare övergång för att Philips beteende ska kännas logiskt, och sen fortsätter de väldigt tvära kasten igenom hela filmen. Det händer helt enkelt lite för mycket under för kort tid, vilket gör att trovärdigheten snabbt sjunker och det mesta får ett något konstlat intryck. Det här är förmodligen en följdeffekt av bearbetningen av en halvtjock roman (ca 400 sidor i de flesta upplagor) till film, och saken blir knappast bättre av den nuförtiden ovanligt korta speltiden på bara 1 timme 40 minuter. Det är nog helt enkelt för kort tid för att hinna med allt väsentligt från romanen. Antingen hade filmen behövt förlängas en del, eller också hade man behövt göra en större omarbetning av förlagan för att inte ta med allt.

Fotot är makalöst, och filmen har ett starkt bildspråk i kombination med många vackra vyer och en övertygande tidskänsla. Skådespelarinsatserna är överlag bra, där Rachel Weisz gör den utan tvekan bästa insatsen. Hon imponerar stort i en svår och omfattande roll, och spelar mycket trovärdigt helt utan överspel. Sam Claflin är helt okej som Philip, men imponerar inte alls lika mycket som Rachel utan ger ärligt talat ett något konstlat intryck. Jag har svårt att sätta fingret på vad det är, men han övertygar inte riktigt i rollen, och Sam har gjort betydligt bättre ifrån sig i andra filmer (däribland Hunger Games-serien). Holliday Grainger är mycket bra som Louise, och gör allt som går av den något underutvecklade rollen, som jag gissar förmodligen var större i boken.

My Cousin Rachel är en helt okej film, som är välgjord och underhållande med ett fantastiskt foto, bra skådespelarinsatser och en intressant story. Men att göra om så här pass tjocka romaner till film är aldrig oproblematiskt, och förmodligen är det därför som allting händer lite för snabbt i filmen och det därför upplevs överdrivet. I en bok upplever man förmodligen tempot på ett helt annat sätt, men på film händer lite för mycket under för kort tid så att det därför börjar upplevas onaturligt. Någonting hade behövts för att öka trovärdigheten, och framförallt göra så att man mer kan köpa Philips beteende; där det på film upplevs som onaturligt stora attitydförändringar under rekordkort tid. Den korta speltiden gör heller att man inte riktigt hinner lära känna någon, och lite för många frågetecken kvarstår. Att sen filmen är hopplöst övertydlig gör heller knappast saken bättre. Det borde alltså ha gått att få allting bättre, men My Cousin Rachel är ändå en fullt sevärd film men som tyvärr inte är fullt så minnesvärd som jag hade önskat. Mitt betyg stannar därför på en hyfsat stark sexa.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 20 mars 2018
Senast uppdaterad: 21 mars 2018

Recensionen har lästs 1521 gånger av 1010 personer, sedan den 20 mars 2018

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SEXA - TREA - TVÅA - TVÅA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern