Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Never Let Me Go
(Never Let Me Go)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till 20th Century Fox Home Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter Never Let Me Go på CDON
   ANNONS
Drama / Romantik / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 44 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: Storbritannien/USA, 2010
Produktionsbolag: Fox Searchlight Pictures, Channel 4 Television & DNA Films
Producent: Andrew Macdonald & Allon Reich
Regi: Mark Romanek
Manusförfattare: Alex Garland, baserat på en roman av Kazuo Ishiguro
Svensk distributör: SF Video/Svensk Filmindustri & Twentieth Century Fox Home Entertainment AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Kathy - Carey Mulligan Tommy - Andrew Garfield
Ruth - Keira Knightley Kathy som barn - Isobel Meikle-Small
Tommy som barn - Charlie Rowe Ruth som barn - Ella Purnell
Miss Emily - Charlotte Rampling Madame - Nathalie Richard
Chrissie - Andrea Riseborough Rodney - Domhnall Gleeson
Miss Lucy - Sally Hawkins Amanda - Hannah Sharp

Den Japan-födda brittiska författaren Kazuo Ishiguro har blivit mest känd för sin roman Återstoden av dagen från 1989, som senare blev till den Oscarsnominerade filmen med samma namn från 1993. Hans senaste roman var 2005 års Never Let Me Go, som blivit bästsäljande i ett flertal länder. Nu har denna bok blivit till en brittisk film, i regi av amerikanska Mark Romanek vars enda tidigare långfilmer varit Static och One Hour Photo. Filmen har blivit nominerad till eller vunnit ett flertal priser världen över, såsom British Independent Film Awards samt på ett flertal filmfestivaler.

Handlingen inleds 1978 på den stränga och egendomliga brittiska internatskolan Hailsham, där eleverna bor utan föräldrar och genom skrämselpropaganda uppfostras till att aldrig lämna skolans område. Allting sker under den mycket stränga rektorn miss Emilys överinseende, och det står snart klart att Hailsham inte är någon vanlig skola. Snart får också eleverna reda på den obehagliga sanningen om vad de egentligen gör på skolan. På skolan träffas Kathu, Ruth och Tommy, som alla tre blir goda vänner; en vänskap som håller i sig även i tonåren när alla tre som 18-åringar får lämna skolan. Både Kathy och Ruth är förälskade i Tommy, men trots att Tommy verkar ha känslor för Kathy blir det snart han och Ruth som inleder ett förhållande.

Jag har inte läst den litterära förlagan, och visste ärligt talat ingenting när jag satte mig ner för att se Never Let Me Go. Det visade sig vara en fördel, då man bör veta så lite som möjligt för att filmen verkligen ska få full effekt. Det är också just därför jag varit så fåordig i min beskrivning, och att skriva den här recensionen utan att avslöja för mycket har varit en svår utmaning. Beskrivningen på filmens omslag stämmer inte alltför väl med den verkliga handlingen, men jag förstår syftet då man verkligen inte bör veta om i synnerhet den chockartade vändningen som inträffar runt 30 - 40 minuter in i filmen. Det här är onekligen en mycket annorlunda och originell film, som inte liknar något man tidigare sett. Det är obehagligt, chockartat och tänkvärt. Det är en deprimerande och mörk film, men på sätt och vis ändå vacker. Det är svårt att förklara, men så är det också en mycket udda film.

På omslaget beskrivs filmen som en "mörk thriller", men det är en sanning med modifikation. Det må vara väldigt mörkt och även obehagligt, men någon thriller är det knappast och det finns ingen nämnvärd spänning. Det är svårt att kategorisera Never Let Me Go då filmen på sätt och vis inte håller sig till någon genre alls, men drama är den bästa beskrivningen jag kommer på. Manuset är mycket genomarbetat, och filmen känns både djup och tänkvärd. Handlingen utspelas mellan 1970- och 1990-talet, men i en slags alternativ värld som inte är helt identisk med vår riktiga. Det är ett förvånansvärt smart begrepp, och fungerar väldigt väl. Trots en osannolik grundpremiss förblir filmen engagerande och fängslande, och man bryr sig hela tiden. Tiden går fort, och det blir aldrig segt eller tråkigt. Jag inser samtidigt att inte alla kommer att känna detsamma, då det här är en oerhört nyskapande och annorlunda film som somliga inte alls lär förstå sig på.

Men trots att jag ofta brukar föredra lite mer lättsamma underhållande filmer, så föll jag pladask för Never Let Me Go som jag inte lär glömma på mycket länge. Det är en typisk sådan film som håller sig kvar i hjärnan långt efter att man sett den, och som man funderar på under lång tid efteråt. Har man sett filmen lär man på gott och ont inte glömma den på mycket länge, just för att det är så väldigt udda men samtidigt inte så udda att man inte kan engageras. I synnerhet under filmens mycket starka sista tredjedel blir det också riktigt gripande, och vid ett flertal tillfällen kunde jag inte hålla tårarna borta.

Av en så minnesvärd och ovanlig film är det ärligt talat svårt att hitta så mycket att klaga på, men filmens mittparti (handlingen 1984) känns ärligt talat inte riktigt lika starkt som början och slutet. Dessutom stör jag mig på vad jag uppfattar som en form av logisk lucka; nämligen att jag inte riktigt förstår mig på varför personerna accepterar det ovanliga öde som väntar. Jag förstår tanken och det är fint gjort, men jag hade velat få någon form av djupare förklaring kring detta. Särskilt mot slutet börjar man ifrågasätta det här, och det känns också som att manusförfattaren haft en smula bråttom att knyta ihop säcken. Dessutom är det svårt att glömma att alla utom de tre centrala rollfigurerna (Kathy, Ruth och Tommy) blivit endimensionella och får vare sig djup eller utrymme.

Fotot är utmärkt, och filmen erbjuder såväl vackra vyer som ett starkt bildspråk, och här har varken bildvinklar eller färgskalor lämnats åt slumpen. Det kan inte bli mycket bättre, och det märks att såväl regissören som filmfotografen verkligen vet vad de gör. Skådespelarinsatserna är överlag mycket bra. Carey Mulligan är återigen fullkomligt lysande som den mer vuxna Kathy, och imponerar lika mycket som i varenda filmroll hon hittills haft. Hon gör en mycket minnesvärd rolltolkning som inte lämnar någon oberörd. Keira Knightley är riktigt bra som Ruth, och spelar övertygande och trovärdigt. Jag blev inte riktigt lika förtjust i Andrew Garfield, som spelar bra men som vid vissa tillfällen känns en smula opersonlig. Isobel Meikle-Small är mycket bra som Kathy som barn, och lyckas på ett skickligt sätt att kännas som samma rollfigur som i mer vuxen ålder. Hon både ser ut som Carey Mulligan, och bibehåller dessutom exakt samma minspel och gester på ett sällsynt lyckat sätt. Ella Purnell och Charlie Rowe är också bra som unga Ruth och Tommy, men där fungerar tyvärr övergången till de vuxna versionerna inte lika bra. Särskilt Ruth förändras i utseende ganska rejält från 12 till 18 år, och känns överlag inte längre som samma rollfigur. Även vuxna Tommy har inte alltför stora likheter med sin yngre upplaga, och det känns inte helt naturligt även fast det inte är riktigt lika problematiskt som med Ruth. Jag inser förstås att det är ett svårlösligt problem när man måste byta skådespelare, men en del av filmillusionen går tyvärr förlorad då man har lite svårt att vänja sig vid i synnerhet Ruths vuxna utseende.

Never Let Me Go liknar inget man tidigare sett, och är en både annorlunda och nyskapande film som är både vacker, tänkvärd, djupsint och deprimerande. Den kommer inte att passa alla, men jag blev mycket imponerad över filmen och kan inte med gott samvete ge den något annat än en åtta i betyg. Den känslomässiga effekten blir dock störst om man vet så lite om storyn som möjligt, och därför bör man undvika att läsa någonting om filmen innan man ser den. Att skriva den här recensionen utan att avslöja någon av de nyckelhändelserna har varit en svår utmaning, men de flesta andra recensenter verkar inte ha brytt sig alls utan avslöjar allting på en gång...

DVD-utgåvan erbjuder bild i anamorfisk Widescreen med proportionerna 2,35:1, och ljudet är i Dolby Digital 5.1. Bild- och ljudkvaliteten är mycket bra. Det finns textning på bl.a. de fyra skandinaviska språken plus engelska för hörselskadade, men tyvärr finns ingen vanlig engelsk text och heller ingen svensk text för hörselskadade. Den svenska texten är i minsta laget men är ändå förhållandevis lättläst. När man matar in DVD-skivan möts man av en mycket irriterande anti-piratpropaganda i 38 sekunder, som dessbättre går att hoppa förbi. Därefter visas varningstexter i tio sekunder (som inte går att skippa), innan en distributörsjingel spelas. Vi kommer därefter direkt till huvudmenyn, som är rörlig och stilren men som endast finns på engelska. Avsaknaden av en inledande språkvalsmeny gör att man måste gå in och välja språk under huvudmenyn för att få någon textning alls.

Efter filmens slut uppstår ett irritationsmoment då det visas varningstexter på samtliga språk som filmen är textad på, i 10 sekunder per språk. Det blir snabbt irriterande och jag förstår inte varför 20th Century Fox inte kunnat ordna att bara visa varningstexter på just det språk man faktiskt har valt. Dessutom har det ju faktiskt redan visats varningstexter i början, om än av annat slag. Den här gången går det inte att hoppa förbi varningstexterna överhuvudtaget; varken genom att trycka menyknappen eller stega sig igenom dem. Har varningstexterna väl börjat visas kan man därför inte göra någonting på en dryg minut (världens längsta minut), innan man äntligen kommer tillbaka till menyn.

Som extramaterial erbjuds först och främst en halvtimmeslång bakom kulisserna-dokumentär, som främst består av intervjuer med regissör, manusförfattare, romanförfattaren och skådespelarna. Det är överlag riktigt intressant, och en hel del matnyttigt framkommer. Dock blir det mellan varven lite för mycket skryt över de inblandade, vilket kan bli något tröttsamt. Därefter erbjuds vi bildgallerier med regissörens fotografier tagna under inspelningen samt av Tommys teckningar från filmen, vilket är precis så spännande som det låter. Vidare finns ett bildgalleri med någon form av märkliga kampanjreklambilder skapade för den alternativa värld som filmen utspelas i, men som faktiskt inte visas i filmen - väldigt poänglöst. Slutligen finns också en ursprunglig biotrailer, som inte heller tillför speciellt mycket. Dessbättre är bakom kulisserna-dokumentären bra, för det är också det enda extramaterialet som överhuvudtaget är värt namnet. Glädjande nog har extramaterialet svensk text, vilket sannerligen inte tillhör vanligheterna i dagens läge.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 10 augusti 2011
Senast uppdaterad: 10 augusti 2011

Recensionen har lästs 3129 gånger av 1852 personer, sedan den 10 augusti 2011

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
DVD-produktion * * * * * * *     7
Snittbetyg: * * * * * * * och en halv    7,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NOLLA - ETTA - TVÅA - TREA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern