Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

No Bears
(Khers nist)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Sök efter No Bears på CDON
   ANNONS
Drama / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 46 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: Iran/Turkiet, 2022
Produktionsbolag: JP Production
Producent: Jafar Panahi
Regi: Jafar Panahi
Manusförfattare: Jafar Panahi
Svensk distributör: Folkets Bio
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Jafar Panahi - Jafar Panahi Reza - Reza Heydari
Zara - Mina Kavani Bahktiar - Bakhtiyar Panjeei
Gozal - Darya Alei Solduz - Amir Davari
Jacob - Javad Siyahi Ghanbar - Vahid Mobasseri
Sinan - Sinan Yusufoglu Jacobs farbror - Yousef Soleymani

Regissören Jafar Panahi har yrkesförbud och har förbjudits lämna Iran, och regisserar därför en film via Skype - en dramadokumentär inspelad i Turkiet om ett kärlekspar som försöker komma över falska pass för att kunna få ett bättre liv i Frankrike. Själv befinner han sig i det lilla iranska samhället Jaban precis vid gränsen till Turkiet, men då internetanslutningen fungerar lite si och så tappar han kontakten med filmteamet. Istället utforskar han närområdet med kameran, men hamnar i knipa från mer än ett håll när han råkar fotografera något han inte borde ha fotograferat.

Jafar Panahi är en talangfull regissör, och att han lyckats spela in en film i hemlighet trots yrkesförbud i Iran är både modigt och imponerande. Och resultatet är dessutom över förväntan, då No Bears är en mycket bra film. Genom de två historierna i Iran och Turkiet, och då huvudrollen trots allt är en variant av Jafar själv, så bokstavligen skriker det "meta" av hela filmen - men medan många sådana filmer upplevs överpretentiösa, så håller sig Jafar Panahi på en rimlig nivå. Trots den konservativa byn som handlingen utspelas i går det att utläsa mycket kritik för regimen i Iran i sig, och här finns ett påtagligt djup såväl som ett bra budskap. Situationen i Iran, som bara blivit sju resor värre sedan den här filmen spelades in, är ett angeläget ämne som måste uppmärksammas.

Samtidigt är berättelsen allmängiltig, och känns inte alltför tillkrånglad, så även om man inte är så insatt i situationen i Iran är det lätt att ta till sig filmens handling. Det är ett starkt och gripande drama, som inte kommer lämna någon oberörd. Det här är sannerligen ingen upplyftande film, utan troligen Jafars mest deprimerande film hittills; vilket ju inte vill säga lite. Det är fängslande och intressant, och de båda historierna med filminspelningen i Turkiet och Jafars upplevelser i Iran passar bra ihop. Inledningsvis finns en gnutta humor, men allt eftersom blir det en mer och mer allvarlig film. Här finns en utmärkt stämning, och med kameror på avstånd och minimal zoomning får man en slags dokumentär känsla över det hela som passar utmärkt i sammanhanget. Det är lågmält, men samtidigt inte speciellt svårbegripligt.

Ibland kan det dock upplevas något rörigt, då de två olika historierna - d.v.s. regissören i Iran och filminspelningen i Turkiet - hoppas mellan, utan att de alltid tydliggör vad det är vi får se. Oftast förstår man förvisso av sammanhanget och miljön var vi är, men det är inte alltid helt klart och ibland måste man tänka efter en liten stund var man egentligen befinner sig. Att det dessutom är många rollfigurer, varav merparten aldrig får mycket till substans, gör heller inte saken bättre. Jag hade också velat få en större inblick i situationen i Turkiet, för den berättelsen känns något underutvecklad i jämförelse med regissörens situation och upplevelser. Filmen får dessutom ett väldigt abrupt slut, och jag hade velat veta mer.

No Bears är en mycket bra och välgjord film, med ett snyggt foto och utmärkta skådespelare. Med kameror på lite avstånd, utan mycket till zoomning och med sparsam användning av handkamera, får man en effektiv dokumentär prägel som passar utmärkt i sammanhanget. Det är underhållande, samtidigt som det är djupsint och tänkvärt - här finns ett påtagligt budskap, och en stark skildring som är både gripande och engagerande. Men jag hade gärna velat se en tydligare "avgränsare" mellan scenerna i Iran och Turkiet, så att vi fått veta tydligare när vi befinner oss i respektive land; och likaså känns historien i Turkiet inte riktigt lika stark eller minnesvärd som delarna i Iran. Så det känns som att det hade kunnat bli ännu bättre genom finslipning av manuset, men det här är ändå en riktigt bra film som är väl värd att se för alla som uppskattar originella och annorlunda dramer. En svag åtta blir därmed det självklara betyget, och även om No Bears inte kommer att passa alla så är det ändå en stark film som de flesta bör försöka ge en chans.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 21 december 2023

Recensionen har lästs 225 gånger av 166 personer, sedan den 21 december 2023

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * * *    8

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FYRA - ÅTTA - FEMMA - ÅTTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern