Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Noah
(Noah)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter Noah på CDON
Sök efter Noah på Discshop.se
   ANNONS
Drama / Fantasy / Äventyr / Action / Historiskt / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 18 minuter
Genre: Äventyrsdrama
Produktionsland/år: Island/USA, 2014
Produktionsbolag: Paramount Pictures, Regency Enterprises, Protozoa Pictures & Disruption Entertainment
Producent: Darren Aronofsky, Scott Franklin, Arnon Milchan, Mary Parent & Ari Handel
Regi: Darren Aronofsky
Manusförfattare: Darren Aronofsky & Ari Handel
Svensk distributör: United International Pictures AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Noa - Russell Crowe Naameh - Jennifer Connelly
Ila - Emma Watson Shem - Douglas Booth
Ham - Logan Lerman Japheth - Leo McHugh Carroll
Methuselah - Anthony Hopkins Tubal-cain - Ray Winstone
Samyaza - Nick Nolte Na'el - Madison Davenport
Magog - Mark Margolis Rameel - Kevin Durand
Og - Frank Langella Ila som barn - Skylar Burke
Lamech (Noas pappa) - Marton Csokas Noa som barn - Dakota Goyo
Shem som barn - Gavin Casalegno Ham som barn - Nolan Gross
Adam - Adam Griffith Eva - Ariane Rinehart

Den mångfaldigt prisbelönade amerikanska regissören, manusförfattaren och producenten Darren Aronofsky har blivit känd för sina ofta banbrytande och ibland även kontroversiella filmer. Han debuterade 1998 med Pi, men slog igenom på allvar två år senare genom den kritikerrosade Requiem for a Dream. Hans nästa film The Fountain blev aldrig lika framgångsrik, men därefter gjorde han de Oscarsnominerade The Wrestler och Black Swan. Hans nya film heter Noah och är en personlig tolkning, löst baserad på Bibelns berättelse om syndafloden och Noaks ark.

När Noa var ung blev hans pappa mördad av kungen Tubal-Cain, som till varje pris velat beslagta deras mark. Många år senare lever Noa tillsammans med sin fru Naameh och deras tre söner Shem, Ham, and Japheth. När de en dag ser en blomma växa på nolltid från ingenting börjar Noa misstänka att något är i görningen, och söker upp Noas farfar Methuselah. På vägen dit stöter de på en liten flicka vid namn Ila, som överlevt när alla i hennes by mördats, och de bestämmer sig för att "adoptera" henne. En kort tid senare får Noa en vision av Skaparen att en syndaflod är på väg, och han börjar bygga en gigantisk ark för att rädda alla arter av djur i världen. Men alla människor i samhället, och framförallt Tubal-Cain, vill också ombord på arken...

Jag är inte särskilt religiöst lagd, och har inte ens öppnat en bibel på över 20 år. Därför är jag knappast rätt person att bedöma hur nära bibelns berättelse som filmen kommer, förutom att grundkonceptet i alla fall är densamma. Men å andra sidan spelar det väl heller ingen större roll - trots allt är ju det här en film och ingen religionslektion. Noah är hursomhelst en riktigt bra film, som lyckas att åstadkomma någonting intressant av den välbekanta historien om Noaks ark. Det är fascinerande och engagerande, och trots en lång speltid hålls intresset vid liv hela tiden. Det är underhållande och djupsint, och man dras in i handlingen på ett effektivt sätt. Dessutom är det en berörande film, som griper tag i tittarna på en gång; vid ett par tillfällen är det också omöjligt att hålla tårarna borta.

Det är charmigt och ovanligt nyanserat; och det uppskattar jag. De allra flesta rollfigurer har blivit ovanligt mångbottnade, och t.o.m. stereotypa fiender visar sig inte vara lika stereotypa när handlingen väl kommer igång. Nästan alla har fått ett ovanligt djup, och därför är det lätt att relatera till de flesta. Det smått ironiska i sammanhanget är dock att det enda tydliga undantaget till regeln är huvudrollen Noa, som blivit det absolut mest endimensionella som världen någonsin skådat. Han verkar dessutom ha närmast psykopatiska drag, och det vill i alla fall inte jag minnas från bibeln. Visst förstår jag tanken, och ibland kan sådant vara nödvändigt av dramaturgiska skäl, men jag tycker att man gått en smula för långt i det här fallet. Trots allt är det ju skillnad mellan att motvilligt göra någonting tvivelaktigt och att vara spritt språngande galen, som är intrycket man får av Noa... Att han blivit så svartvit drar ner helhetsintrycket på en i övrigt så nyanserad film.

Noah är dessutom onödigt lång, och fastän det är en omfattande och intressant handling, så är 2 timmar 18 minuter lite i saftigaste laget. Det gör att vissa upprepningar uppstår och att det periodvis blir lite väl långsamt. Då det inte riktigt händer tillräckligt för att motivera en så lång speltid, så hade filmen vunnit på att kortas ner lite. Jag stör mig också lite på Väktarna, som visserligen är intressanta men som känns och framstår som lite väl snarlika Transformers; och det tror jag inte var meningen.

Fotot är utmärkt, och filmen har ett starkt bildspråk tillsammans med en del mycket vackra vyer; nästan allt inspelat på Island. Specialeffekterna är också övertygande. Skådespelarinsatserna är överlag mycket bra. Russell Crowe är bra som Noa, och gör allt som går av den lite väl platta rollfiguren. Jennifer Connelly är som vanligt mycket bra som hans fru. Emma Watson (mest känd från Harry Potter-filmerna) är i vanlig ordning lysande som Ila, och gör en mycket imponerande rollprestation som överklassar de flesta i filmen. Logan Lerman är riktigt bra som Shem. XXX och YYY är ganska bra som Noas andra söner, men de får betydligt mindre att arbeta med.

Är man extremt religiöst lagd lär man säkert ha invändningar på Noah, då jag är övertygad om att en del friheter tagits gentemot den bibliska berättelsen. Men det här är trots allt inte en bibelstudie utan en underhållningsfilm, och dessutom tror jag knappast att den bibliska berättelsen om syndafloden är tillräckligt omfattande för att räcka till en långfilm på över två timmar. Men så länge man inte förväntar sig en bokstavlig tolkning av Bibeln så tror jag knappast att man blir besviken, för Noah är en riktigt bra och underhållande film. Det är berörande, djupsint och fängslande; fastän jag är lite besviken på den svartvita tolkningen av just Noa. Men trots vissa brister är det en riktigt lyckad och välgjord film, som är väl värd att se för de allra flesta. Att Noa blivit så tillspetsad och stereotyp drar dock ned helhetsintrycket lite grand, och därför nöjer jag mig med en mycket stark sjua i betyg.


Recensionen skriven: 4 april 2014

Recensionen har lästs 5920 gånger av 2985 personer, sedan den 4 april 2014

Betyg:
Film/serie * * * * * * *    
7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SEXA - SEXA - NOLLA - SJUA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2016 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern