Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Nocturnal Animals
(Nocturnal Animals)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter Nocturnal Animals på CDON
   ANNONS
Drama / Thriller / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 57 minuter
Genre: Dramathriller
Produktionsland/år: USA, 2016
Produktionsbolag: Universal Pictures, Focus Features & Fade to Black Productions
Producent: Tom Ford & Robert Salerno
Regi: Tom Ford
Manusförfattare: Tom Ford, baserat på en roman av Austin Wright
Svensk distributör: United International Pictures AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1 och 2
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Susan - Amy Adams Edward/Tony - Jake Gyllenhaal
Inspektör Andes - Michael Shannon Ray - Aaron Johnson
Lou - Karl Glusman Turk - Robert Aramayo
Laura - Isla Fisher India - Ellie Bamber
Anne Sutton - Laura Linney Hutton Morrow - Armie Hammer
Sage Ross - Jena Malone Alessia - Andrea Riseborough
Samantha Van Helsing - Kristin Bauer van Straten Chloe - Imogen Waterhouse
Kommissarie Graves - Graham Beckel Samantha Morrow - India Menuez
Carlos - Michael Sheen Alex - Zawe Ashton

Konstgalleriägaren Susan Morrow lever ett trivsamt men tråkigt liv, och hennes man Hutton är numera i stort sett ständigt bortrest. En dag får hon ett paket med posten, bestående av utkastet till en roman som hennes f.d. man Edward Sheffield skrivit och som han dessutom tillägnat henne. Hon har inte sett Edward på 20 års tid, men sätter sig genast ner för att läsa boken. Romanen följer Edwards alter ego Tony, som är på bilutflykt tillsammans med sin fru och tonårsdotter, som får problem när tre bråkstakar försöker preja dem av vägen; samtidigt som det (förstås) inte finns någon täckning för mobiltelefonerna. Genom den obehagliga romanen börjar Susan också minnas hennes gamla liv med Edward, och vad som egentligen gick snett...

Nocturnal Animals är en udda film, men som ändå snabbt blir tilltalande. Storyn är intressant, och egentligen är det flera olika handlingar som skildras i filmen. Allt har satts ihop till en övertygande men samtidigt egendomlig helhet. Det är en film som inte kommer att passa alla, men tycker man om annorlunda filmer lär man uppskatta den. Okej, det blir aldrig riktigt lika udda som David Lynch - trots att filmen har vissa likheter med hans verk - men tillräckligt för att man ska behöva tänka till. Det är underhållande och tänkvärt, och filmen har många bottnar och nyanser.

Periodvis blir det också riktigt spännande och intensivt, då man sitter med hjärtat i halsgropen under åtminstone delar av berättelsen. Atmosfären är utmärkt, och filmen är både stämningsfull och lågmäld. Det här är en mycket engagerande film, som håller intresset vid liv hela tiden och som överlag har ett tacksamt tempo. Här finns mycket att hämta, och rollfigurerna är intressanta och nyanserade. Med enstaka undantag finns här heller ingen som är helt "god" eller "ond", utan alla har sina positiva och negativa egenskaper. Här finns en viss charm och en gnutta humor, och mellan varven är det också mycket starkt och berörande.

Filmen har en annorlunda berättarteknik, och består egentligen av tre olika filmer i filmen. Dels handlar det om ramberättelsen i nutid, dels om Edwards roman och dels om tillbakablickar med honom och Susan. Alla är av vitt skilda slag, men har gemensamma kopplingar och det finns en logik bakom det mesta. Det fullkomligt kryllar av symbolik och undermeningar, och därför måste man vara uppmärksam för att lägga märke till allt; och förmodligen har jag ändå missat ett och annat. Det här är därför en sådan film som man vinner på att se om, då det finns mycket att hämta.

Men ibland tycker jag att Tom Ford gått lite för långt med symboliken, då filmen snarast känns överladdad med lite för många beståndsdelar som kan tolkas på flera olika sätt. Det är i och för sig trevligt med sådana här tänkvärda filmer som kräver tankeverksamhet, men filmen kan ibland upplevas en smula överpretentiös genom symboliken som ibland genomsyrar varenda scen. Det blir helt enkelt lite för mycket av det goda.

Bitvis kan Nocturnal Animals också upplevas något lång, och ett flertal scener pågår lite för länge för sitt eget bästa. Det fungerar bäst under de två första tredjedelarna, men mot slutet började jag finna filmen något seg och flera scener hade vunnit på att trimmas en smula. Slutet lämnar också en del övrigt att önska, då det slutar väldigt abrupt och man får en allmänt antiklimaktisk känsla - vi blir närmast hängandes i luften, med många obesvarade frågor och många oklarheter. Det känns nästan som att filmen avbryts mitt i en mening, och faktum är att jag nästan blev irriterad när jag insåg att det faktiskt inte skulle komma något mer än detta...

Fotot är utmärkt, och filmen har ett starkt bildspråk med både vackra vyer och ett imponerande sinne för detaljer. Skådespelarinsatserna är också riktigt bra. Amy Adams är utmärkt som Susan, och gör en naturlig och stark rollprestation helt utan överspel. Jake Gyllenhaal är bra som Edward och sitt alter ego Tony i romanberättelsen, men ibland påminner han lite för mycket om sin rollfigur i Nightcrawler häromåret. Min favoritskådis Isla Fisher är som vanligt utmärkt, men får tyvärr inte alltför mycket att arbeta med. Desto mer att arbeta med får Aaron Taylor-Johnson, som är mycket bra i en svår och obehaglig roll som Ray.

Nocturnal Animals är en originell och annorlunda film, som överlag är riktigt bra och välgjord. Den kommer inte att passa alla, men samtidigt är det en minnesvärd film genom dess påtagliga djup och inte minst ovanliga berättarteknik. Det är finstämt, spännande och fängslande, och jag uppskattar de många nyanserna och de intressanta rollfigurerna. Men ibland kan det bli lite för lågmält, och filmen upplevs ibland också överladdad med symbolik; kanske mer för sakens skull än för att det faktiskt skulle tillföra något överallt. Filmen vill berätta mycket, men håller en lite ojämn nivå och under den sista halvtimmen börjar jag uppleva en och annan svacka. Men icke desto mindre är det en bra film, som är både underhållande samtidigt som den vill berätta mycket. Kanske rentav lite för mycket, men det här är ändå ett steg i rätt riktning gentemot Tom Fords förra och i mina ögon något överskattade film En enda man. Det är svårt att sätta betyg på en så udda film, men efter moget övervägande väljer jag en stabil sjua, och fastän jag i slutändan inte känner mig helnöjd är det ändå en film väl värd att se.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 22 november 2016
Senast uppdaterad: 22 november 2016

Recensionen har lästs 2703 gånger av 1549 personer, sedan den 22 november 2016

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TREA - FYRA - FEMMA - SEXA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern