Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Nothing But the Truth
(Nothing But the Truth)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Nordisk Film för recensionsexemplaret
Sök efter Nothing But the Truth på CDON
   ANNONS
Drama / Thriller / Verklighetsbaserad / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 44 minuter
Genre: Dramathriller
Produktionsland/år: USA, 2008
Produktionsbolag: Yari Film Group & Battleplan Productions
Producent: Rod Lurie, Marc Frydman & Bob Yari
Regi: Rod Lurie
Manusförfattare: Rod Lurie
Svensk distributör: Nordisk Film AB
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Rachel - Kate Beckinsale Patton Dubois - Matt Dillon
Bonnie - Angela Bassett Alan Burnside - Alan Alda
Erica Van Doren - Vera Farmiga Allison Van Doren - Kristen Bough
Ray - David Schwimmer Timmy - Preston Bailey
Agent O'Hara - Courtney B. Vance Avril Aaronson - Noah Wyle
Angel Rabinowitz - Kristen Shaw Molly Meyers - Angelica Torn

Då och då har vi fått se exempel på hur USA, som officiellt ska anses vara ett fritt land, trots allt har en del restriktioner och man faktiskt inte får göra vad som helst. Det innefattar även yttrandefriheten, vilket inte minst blev känt genom den så kallade Judith Miller/Valerie Plame-affären 2005, då New York Times-journalisten Judith Miller häktades när hon vägrade att avslöja en hemlig källa i anslutning till Irak-kriget. Dessa händelser är utgångspunkten till den huvudsakligen fiktiva filmen Nothing But the Truth, som skrivits och regisserats av israelisk-amerikanska Rod Lurie; mest känd som skapare och producent av den alltför kortlivade serien Commander in Chief 2005. Filmen har en hel del uppenbara likheter med händelserna kring Miller/Plame-affären, men är huvudsakligen en påhittad film där ingen av rollfigurerna funnits på riktigt. Filmen visades med framgång på filmfestivalen i Toronto, men i och med att filmbolaget gick i konkurs kunde den aldrig visas på biografer. I hemlandet USA och de flesta andra länder har den istället släppts direkt på DVD nu i år, och Sverige är inget undantag.

I centrum står journalisten Rachel Armstrong, som skriver om inrikespolitik och nu är på väg att publicera sitt livs största artikel som har goda chanser att vinna Pulitzer-priset. USA:s president har blivit utsatt för ett mordförsök (men överlevt), och regeringen svarar med att attackera Venezuela som misstänks ha legat bakom attentatet. Rachel har dock fått nys om att den hemliga CIA-agenten Erica Van Doren rapporterat till regeringen att Venezuela faktiskt inte hade något med mordförsöket att göra, men att presidenten struntat i hennes uppgifter och inlett krig i alla fall. För att kunna skriva om den historien måste hon dock avslöja att Erica faktiskt är CIA-agent, och det är inte uppskattat av vare sig Erica eller regeringen. Samma dag som artikeln publiceras blir Rachel hämtad av statsåklagaren Patton Dubois som kräver att hon ska avslöja vem källan är som namngivit Erica som CIA-agent; något som är olagligt enligt amerikansk lag. Hon blir kallad att vittna inför åtalsjuryn, men när hon vägrar att avslöja vem hennes källa är så döms hon för domstolstrots och hamnar i häkte. Där tvingas hon sitta tills hon avslöjar vem källan är, men Rachel vill ändå inte gå ifrån löftet hon gav till källan om att hemlighålla dennes identitet.

Nothing But the Truth tar onekligen ett intressant och viktigt ämne, och det är minst sagt skrämmande att se hur journalister kan behandlas i USA om saker kommer på sin spets. Därigenom är den här filmen mycket välkommen, och förhoppningsvis kan den påverka opinionen om saker och ting. En del av budskapet är inte lika aktuellt i Sverige, i och med att vi här har lagstadgat källskydd och journalister har tystnadsplikt mot utlämnande av källors identitet. Därför fungerar filmen bäst i USA, där budskapet blir starkast och mest relevant. Men det förändrar inte det faktum att det även för oss är en riktigt bra film. Storyn är intressant, och fastän det egentligen inte händer så mycket, så förblir det intressant och engagerande hela tiden. Det är en både fängslande och berörande film, som periodvis är riktigt gripande. Fastän det klassas som en thriller, så är drama närmare sanningen. Det finns visserligen ett fåtal spännande inslag och filmen har en dramatisk nerv, men överlag är det ändå ett ganska stillsamt drama. Manuset är mycket genomarbetat, och känns trovärdigt och realistiskt hela tiden. Någon glad och upplyftande film är det dock inte, utan det här är en mörk och dyster historia som känns ganska deprimerande. Jag förstår absolut tanken, men bitvis blir lite för mycket av det hela och manusförfattaren hade nog vunnit på att tona ner det hela en liten smula.

Under filmens sista tredjedel tappar den också lite tempo och får inte riktigt samma nerv som tidigare. Då går det delvis lite på tomgång, och fastän det förblir intressant och engagerande så blir tempot lägre och det satsas mer på deprimerande idéer än på själva dramatiken. Kanske hade filmen vunnit på att kortas ner en smula, för att lite snabbare komma till kritan. Däremot är det glädjande att filmen inte alls känns lika konstruerad som många andra, och framförallt slipper vi nästan helt stereotypa rollfigurer och klichéer. Alla känns som mänskliga rollfigurer, även om många trots detta blivit mer eller mindre endimensionella. Den enda riktigt mångbottnade personen är just Rachel, och hon är den enda som vi får lära känna till 100%. Hon framstår inte som en hjälte till varje pris, utan som en nyanserad och äkta karaktär med både bra och dåliga sidor. Därutöver har även Rachel blivit ganska mångbottnad, och nästan alla har åtminstone en del nyanser. Dock tycker jag att Patton Dubois blivit lite väl endimensionell och tämligen svart-vit, vilket förtar en liten del av helhetsintrycket. Men det gör inte så mycket, när filmen trots detta blivit så engagerande och berörande och där man verkligen känner vad Rachel går igenom. Dessutom är filmen ganska förutsägbar, och jag lyckades i alla fall inte att vare sig förutse slutet eller vad som skulle hända under tiden. Nothing But the Truth har bra foto och ett starkt bildspråk, som fungerar bra samtidigt som det sticker ut lite från mängden. Klippningen är också imponerande, och bidrar till en bibehållen dramatisk nerv igenom nästan hela filmen.

Skådespelarinsatserna är utmärkta, och i synnerhet Kate Beckinsale är lysande i huvudrollen som Rachel. Hon gör en stark och trovärdig insats, och det här kan mycket väl tänkas vara Kates bästa rollprestation någonsin. Vera Farmiga, Alan Alda och Angela Bassett spelar också mycket bra. I grund och botten är även David Schwimmer bra som Rachels man, men ibland kan det bli lite svårt att ta honom på allvar i rollen efter att han i så många år spelat Ross i Vänner och för alltid lär förbli synonym med den rollen. Jag är inte riktigt lika förtjust i Matt Dillon som åklagare Dubois, då han visserligen spelar ganska bra men gör en lite för stel och personlig insats i det här fallet. Han har utan tvekan spelat bättre i andra filmer. Nothing But the Truth har definitivt vissa brister, men det är samtidigt en imponerande film som är betydligt bättre än jag hade väntat mig. Fastän jag inte brukar vara alltför förtjust i politiska dramer, så har den här filmen blivit engagerande och intressant hela tiden. Den tar även upp viktiga ämnen som tål att uppmärksammas, och har bra sensmoral. Fastän regissören av förståeliga skäl valt att fokusera på Rachel, så förblir filmen också förhållandevis neutral och tar ingen uppenbar egen ställning. Därför har det blivit en nyanserad och verklighetstrogen film, som är väl värd att se för de allra flesta. Det är kanske inte någon alltför minnesvärd eller storartad film, men det är absolut en riktigt bra film som förtjänar en stark sjua i betyg. Om jag hade tyckt bättre om den här genren, är det heller inte alls omöjligt att åttan hade varit ett faktum.

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild med proportionerna 2,40:1, medan ljudet är i Dolby Digital 5.1. Bild- och ljudkvaliteten är bra, men utan att utmärka sig nämnvärt. Filmen är textad på de fyra skandinaviska språken, men tyvärr finns ingen engelsk text och heller ingen text för hörselskadade. Textningen är i minsta laget, men är ändå ganska lättläst. Den svenska översättningen håller ganska hög klass, utan grövre fel eller missar. När man matar in DVD-skivan, möts man av en distributörsjingel följt av språkvalsmeny. Det följs av varningstexter på valt språk, direkt följt av ett flertal trailers för andra filmer (som går att hoppa förbi). Därefter börjar själva filmen att spelas upp direkt, utan att någon meny visas. I likhet med de flesta nyare DVD-utgåvor från Nordisk Film finns ingen sedvanlig huvudmeny, utan trycker man på DVD-spelarens menyknapp kommer man istället tillbaka till den inledande språkvalsskärmen. Det medför också att det inte finns någon scenvalsmeny på skivan, vilket försvårar om man vill hitta åt en viss scen i filmen. Det gör också att man från menyn inte kan välja att spela upp filmen utan text, utan föredrar man att se filmen otextad måste man välja något av de skandinaviska språken och därefter stänga av texten via fjärrkontrollen när filmen startat. Av förståeliga skäl finns heller inget som helst extramaterial, vilket är tråkigt. Enligt uppgift har den amerikanska region 1-utgåvan en hel del extramaterial, däribland bakom kulisserna-dokumentärer och bortklippta scener, och därför är det mycket tråkigt att Nordisk Film inte velat eller kunnat licensiera det materialet till den skandinaviska utgåvan.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 7 januari 2010
Senast uppdaterad: 8 januari 2010

Recensionen har lästs 3859 gånger av 2132 personer, sedan den 7 januari 2010

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * * och en halv      5,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SJUA - SEXA - FYRA - NIA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern