Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Now You See Me
(Now You See Me)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Nordisk Film för recensionsexemplaret
Sök efter Now You See Me på CDON
   ANNONS
Drama / Kriminal / Thriller / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 51 minuter
Genre: Dramathriller
Produktionsland/år: Frankrike/USA, 2013
Produktionsbolag: Summit Entertainment & K/O Paper Products
Producent: Bobby Cohen, Alex Kurtzman, Roberto Orci & Boaz Yakin
Regi: Louis Leterrier
Manusförfattare: Ed Solomon, Boaz Yakin & Edward Ricourt
Svensk distributör: Nordisk Film AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Atlas - Jesse Eisenberg Merritt - Woody Harrelson
Henley - Isla Fisher Jack - Dave Franco
Dylan Rhodes - Mark Ruffalo Alma Dray - Mélanie Laurent
Thaddeus Bradley - Morgan Freeman Evans - Common
Agent Fuller - Michael Kelly Cowan - David Warshofsky

Fyra olika gatuillusionister underhåller på var sitt håll med storslagna trollerinummer. Atlas är mästare på avancerade korttrick, Merritt är en så kallad mentalist som specialiserat sig på hypnos och tankeläsning, Henley är en ny storslagen utbrytarkung med mer imponerande meriter än Houdini och Jack är en bedragare som stjäl publikens pengar medan han utger sig för att kunna böja och flytta föremål med tankekraft. Dessa fyra blir inkallade av en mystisk anonym person till att börja samarbeta, och ett år senare kallar de sig Four Horsemen och sätter upp storslagna trolleriföreställningar i Las Vegas. Till deras första föreställning lyckas de med konststycket att i realtid råna en bank i Paris, flera hundra mil från där de själva befinner sig. De vill inte själva tjäna några pengar, och blir därför oerhört populära bland publiken när de stjäl pengar från korrupta försäkringsbolag för att ge till publiken. FBI är dock inte lika förtjusta i tilltaget, och specialagenten Dylan Rhodes blir tillsammans med Interpol-agenten Alma Dray tilldelade att sätta stopp för Four Horsemen. Men det är lättare sagt än gjort då illusionisterna hela tiden är ett steg före, och därför tvingas de be om hjälp hos den f.d. magikern Thaddeus Bradley som nu avslöjar för världen hur trollkonster går till.

På papperet låter det inte alltför spännande, och visst har man redan nu sett några filmer för mycket om storslagna kupper. Men Now You See Me erbjuder någonting helt nytt till genren, och är en originell och annorlunda film. Den kommer inte att passa alla, men i mina ögon är det en riktigt bra film. Handlingen är intressant, men det rör sig om en minst sagt invecklad intrig där det inte är helt enkelt att hänga med. Tempot är oerhört högt, och det är en intensiv film utan en enda lugn stund. Det är kanske inte riktigt spännande hela tiden, men det är ändå så intensivt och händelserikt att man dras in i filmen på ett effektivt sätt. Det är fängslande och fascinerande, och genom vinklingen kring illusionister känns det också nyskapande. Det är också en oerhört oförutsägbar film, och det mesta som händer lyckades i alla fall inte jag att förutspå. Det uppskattar jag, och att det dessutom är charmigt och spännande gör knappast saken sämre.

Visst kan man med all rätt hävda att det är en tämligen osannolik premiss, och det som händer är kanske inte omöjligt men definitivt en smula långsökt. Men det är självklart också avsikten, och fastän jag inledningsvis kände mig skeptisk visade det sig att det mesta trots allt hänger ihop logiskt. Att kalla det för en realistisk film är att gå några steg för långt, men i stort sett allt håller i alla fall ihop och känns åtminstone inom filmens premiss som sammanhängande. Och de eventuella luckor som återstår hinner man ändå inte tänka på, i och med filmens enormt höga tempo. För det här är verkligen en fartfylld film. Dialogen är rapp, och allting händer i ett rasande tempo. Det är en intelligent film, där det gäller att vara uppmärksam och tänka till hela tiden. Även om man gör det är sannolikheten stor att man missar viktiga ledtrådar, för filmen har en intensitet som är få andra filmer förunnat; på gott och ont.

Ibland kan det bli lite för mycket av det goda, och då man knappt ens hinner med att höra dialogen är det inte lätt att dessutom hinna se allt som händer. Det höga tempot har dessutom skett på bekostnad av rollfigurer och karaktärsutveckling. Visserligen hinner både de fyra illusionerna, FBI-agenten Dylan och polisen Alma få några nyanser, men det finns inte mycket till karaktärsutveckling eller personbeskrivningar. Det gör inte så mycket, men däremot hade det underlättat om det faktiskt funnits någon helt sympatisk rollfigur som man faktiskt kan heja på. Nu "hejar" man visserligen nästan automatiskt med trollkarlarna, men det hade lärt känna de bättre. Framförallt hade jag velat se mer av Henley, som är en intressant rollfigur men hamnar i skymundan i jämförelse med de manliga medlemmarna i gruppen.

Fotot är snyggt, och flmen har ett starkt och effektivt bildspråk med många storslagna effekter. Skådespelarinsatserna är mycket bra, och det finns faktiskt inte ett enda svagt kort i den här ensemblen. Jesse Eisenberg, Woody Harrelson, Isla Fischer och Dave Franco är samtliga utmärkta som de fyra illusionisterna, och det är kul att få återse Isla Fisher som alltid varit en av mina favoritskådisar. Mark Ruffalo är bra i huvudrollen, medan Mélanie Laurent är mycket bra som Alma.

Now You See Me är en originell, fartfylld och smart film, och trots en och annan logisk lucka hålls intresset vid liv på ett elegant sätt. Det är oerhört intensivt, men det är också välgjort och oförutsägbart. Det rör sig dock om en film som inte passar alla, i och med att intensitet och häftiga trollerinummer prioriteras högre än själva rollfigurerna. Det kan man ha delade meningar om, men för mig fungerar filmen mycket bra och det är en film väl värd att se. Mitt betyg stannar på en svag åtta, och fastän jag inte kan lova att ni tycker likadant som jag så är det i alla fall en mycket originell och minnesvärd film.

I USA har Now You See Me släppts i två versioner - dels den biovisade versionen och dels en förlängd utökad Directors Cut som är 10 minuter längre än den biovisade versionen. Den valmöjligheten får vi tyvärr inte i Sverige, för här är det enbart bioversionen som återfinns. DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild med proportionerna 2,40:1, vilket på ren svenska innebär mindre svarta fält upp- och nedtill på en Widescreen-TV och väldigt stora svarta fält på en 4:3-TV. Ljudet finns i både Dolby Digital 5.1 och DTS 5.1. Bild- och ljudkvaliteten är bra, men utmärker sig inte som något utöver det vanliga. Filmen är textad på de fyra skandinaviska språken, men tyvärr finns ingen engelsk text och heller ingen text för hörselskadade. Textningen är lagom stor och relativt lättläst. Översättningen håller en hyfsad klass, men det förekommer en del misstag. Bl.a. har i alla fall jag inte hört ordet Flyer (=flygblad) i det svenska språket, men det ordet har ändå inte översatts.

När man matar in DVD-skivan, möts man av en distributörsjingel följt av språkvalsmeny. Det följs av varningstexter på valt språk, och därefter spelas flera trailers för andra filmer (som går att hoppa förbi). Därpå kommer vi till en engelskspråkig huvudmeny som är rörlig och effektfull. Huvudmenyn är mycket enkel, och innehåller bara möjlighet att spela filmen i Dolby Digital 5.1 och i DTS. Märkligt nog saknas scenvalsmeny, vilket försvårar om man vill hitta åt en viss scen i filmen. Det finns heller ingen språkinställningsmeny, så vill man se filmen utan text måste man därmed starta filmen som vanligt och stänga av textning manuellt med fjärrkontrollen i efterhand. Tyvärr finns inget tillstymmelse till extramaterial, vilket är tråkigt då jag gärna hade velat höra mer om tanken bakom allt.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 19 november 2013
Senast uppdaterad: 19 november 2013

Recensionen har lästs 3466 gånger av 2046 personer, sedan den 19 november 2013

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ETTA - SJUA - NIA - SEXA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern