Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Off Screen
(Off Screen)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Njutafilms för recensionsexemplaret
Sök efter Off Screen på CDON
Sök efter Off Screen på Discshop.se
   ANNONS
Drama / Thriller / Verklighetsbaserad / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 31 minuter
Genre:
Produktionsland/år: Belgien/Nederländerna, 2005
Produktionsbolag: Rinkel Film & TV Productions & Another Dimension of an Idea
Producent: Reinier Selen, Edwin van Meurs & Anja Daelemans
Regi: Pieter Kuijpers
Manusförfattare: Hugo Heinen
Svensk distributör: KE Media
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
John Voerman - Jan Decleir Gerard Wesselinck - Jeroen Krabbé
Elly Voerman - Marjon Brandsma Anna Voerman - Jann Goslinga
Jane Keppler - Carly Wijs Paul Kruiswijck - Gij de Lange
Sig själv - Astrid Joosten Heleen - Chris Comvalius

Foto: Bas Losekoot
© Njutafilms

Den 11 mars 2002 tog sig den 59-årige busschauffören John R. (hans fulla namn offentliggjordes aldrig i media) in i Amsterdams största skyskrapa, Rembrandt Tower i Hollands huvudstad, och tog 18 personer som gisslan - detta med krav att få tala med chefen för TV-avdelningen på teknikjätten Philips, för att få honom att bekräfta Johns misstankar att Philips lägger in subliminala budskap i sina Widescreen-TVs för att hjärntvätta befolkningen (!). Baserad på denna sanna historia producerades 2005 en holländsk långfilm, som haft stora framgångar på holländska biografer och på filmfestivaler runt om i världen, men som i Sverige släppts direkt på DVD av den lilla distributören Njutafilms - tre år efter den holländska premiären. Den anonyma John har i filmen blivit John Voerman, och vi får här se gisslandramat när John beväpnar sig med en bomb och tar sig in i Rembrandt Tower och kräver att få träffa Philips-chefen Gerard Wesselinck (som är ett påhittat namn för filmen). Det är bara en liten hake: han tar sig in i fel skyskrapa, då han inte vet om att Philips nyligen flyttat sina kontor till en annan byggnad... Genom tillbakablickar får vi se bakgrunden till Johns agerande, och hur han av en tillfällighet stöter ihop med Philips VD Wesselinck - en man han försökt få kontakt med i flera år, men aldrig fått något svar från trots många brev. När han upptäcker att Wesselinck känt till hans brev, börjar han komma vad han uppfattar som en konspiration på spåren...

Det här är onekligen en originell och annorlunda film, som kretsar kring nutid (d.v.s. gisslandraman 2002) men där merparten av händelserna består av tillbakablickar. Hoppen mellan nutid och tillbakablick fungerar riktigt väl, och det blir aldrig någon tvekan om vilket som är vilket. Hoppen mellan olika dåtida händelser fungerar dock inte lika väl, utan filmen känns ganska rörig och "hoppig". Det gör det svårt att få något riktigt grepp om vad som händer, och ibland syns ingen uppenbar röd tråd mellan händelserna. När filmen tar slut har vi visserligen fått ett hyfsat bra grepp om vhyr allting hänger ihop, men vägen dit är rörig och svårfattlig. Vissa frågetecken kvarstår även vid filmens slut, så vi får inte fulla förklaringar till allting. Trots en speltid på bara en och en halv timme känns filmen också mycket seg, och allting rör sig framåt i sakta mak. En stor del av filmen känns också omslagets kategorisering thriller som närmast parodisk, för det här är snarare ett långsamt drama. Vad man tycker om det är väl en smaksak, men jag hade onekligen föredragit ett lite högre tempo. En lite mer strömlinjeformad story, utan så här många hopp i tiden och mellan nutid och dåtid, hade också varit att föredra. Det är faktiskt möjligt att göra filmer som tar sig direkt från punkt a till punkt B utan att det blir tråkigt, ett faktum som regissören Pieter Kuijpers tycks ha missat. En del av bristerna kompenseras dock av de utmärkta skådespelarinsatserna, och både Jan Decleir som John och Jeroen Krabbe (som även varit verksam i USA, med bl.a. en roll i Jagad) som Gerard spelar trovärdigt och övertygande. Filmen är också snyggt filmad och redigerad, och trots en låg budget och en inspelningstid på bara tre veckor är den välgjord och övertygande. Det gör att filmen trots allt utan tvekan blivit sevärd, även om jag hade haft högre förväntningar utifrån denna intressanta och bisarra verkliga händelse. Det största problemet är egentligen det mycket sega tempot, som gjorde att jag fick anstränga mig för att inte somna. Därför rekommenderar jag starkt att man är pigg, utvilad och helskärpt när man ämnar till att se filmen. Till sist, betyder det här att det finns skäl att oroa sig för hjärntvätt om man råkar ha en TV av märket Philips...? Själv har jag en TV av annat märke så jag kan inte svara med säkerhet, men förhoppningsvis inte...

DVD-utgåvan erbjuder bilden i dess originalformat 1,85:1, men den är tyvärr inte anamorfisk utan i hårdkodad Letterbox i 4:3-format. På ren svenska betyder det att de svarta fälten är inbakade som del av själva bilden, och ser man filmen på en Widescreen-TV kommer svarta fält att dyka upp på alla fyra kanter av skärmen. Visserligen är det vanligen möjligt att zooma in bilden för att använda hela skärmen, men det blir på bekostnad av kvaliteten. Det är tråkigt att distributören inte kunnat tillhandahålla anamorfisk bild, i synnerhet för en så här pass ny film. Ljudet är på holländska, och återges enbart i stereo. Jag har inte lyckats hitta dokumenterade uppgifter om ljudformatet, men det förefaller osannolikt att en biovisad film från 2005 bara spelats in med stereoljud. Filmen är textad på de fyra skandinaviska språken, men tyvärr finns ingen text för hörselskadade. När man matar in skivan möts man av en språkvalsmeny, Det följs av en ganska lång distributörsjingel i ungefär samma stil som långfilmen Cloverfield, som direkt följs av varningstexter. Detta tar totalt 24 sekunder, och går inte att vare sig spola eller hoppa förbi. Jag förstår om man vill begränsa möjligheten att hoppa förbi varningstexter, men det vore onekligen önskvärt om det åtminstone hade gått att hoppa över distributörsjingeln - det som är effektfullt och ganska häftigt första gången, blir inte fullt lika roligt när man sett det femtioelva gånger. Därefter kommer vi till huvudmenyn, som är på engelska och stillastående med bakgrundsmusik (på holländska). Det enda extramaterial som erbjuds är en ursprunglig holländsk biotrailer för den här filmen, samt trailers för ett dussintal andra filmer på DVD. Alla trailers är individuellt valbara från en meny, vilket är uppskattat. Tyvärr finns dock ingen textning för dessa trailers, inte ens för de som är på andra språk än engelska, vilket gör att vissa av dem blir tämligen värdelösa. Där tar det roliga slut, och mer bonusmaterial hittar vi tyvärr inte. Mina kraftigt bristfälliga kunskaper i det holländska språket gör att jag inte kunnat läsa mig till huruvida den holländska DVD-utgåvan erbjuder något mer extramaterial, men det verkar åtminstone inte finnas något mer på den amerikanska eller brittiska utgåvan. Oavsett vilket hade det i alla fall varit trevligt att tillhandahålla någon form av extramaterial utöver trailers - även om det inte finns någon bakom kulisserna-dokumentär eller bortklippta scener tillgängligt, så varför inte ordna exempelvis någon form av dokumentär eller nyhetsklipp från de verkliga händelserna 2002. Sunt förnuft säger att det borde ha sänts mängder av sådana program på holländsk TV under den här tidsperioden.


Recensionen skriven: 27 mars 2008

Recensionen har lästs 2508 gånger av 1414 personer, sedan den 27 mars 2008

Betyg:
Film/serie * * * * * *     
6
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * *       5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TVÅA - TVÅA - SEXA - ETTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2016 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern