Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Olympus Has Fallen
(Olympus Has Fallen)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter Olympus Has Fallen på CDON
   ANNONS
Action / Thriller / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar
Genre: Actionthriller
Produktionsland/år: USA, 2013
Produktionsbolag: FilmDistrict, Millennium Films, Nu Image Films & Whitest Pouring Films
Producent: Gerard Butler, Ed Cathell III, Mark Gill, Alan Siegel & Avi Lerner
Regi: Antoine Fuqua
Manusförfattare: Creighton Rothenberger & Katrin Benedikt
Svensk distributör: Nordisk Film AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Mike - Gerard Butler Leah - Radha Mitchell
President Benjamin Asher - Aaron Eckhart Connor - Finley Jacobsen
Talman Trumbull - Morgan Freeman Vicepresident Charlie Rodriguez - Phil Austin
Forbes - Dylan McDermott Kang - Rick Yune
Försvarsminister Ruth McMillan - Melissa Leo Direktör Lynn Jacobs - Angela Bassett
Roma - Cole Hauser General Edward Clegg - Robert Forster
Amiral Nathan Hoenig - James Ingersoll Ray Monroe - Sean O'Bryan

Mike Banning är Secret Service-agent (Secret Service är avdelningen som ansvarar för beskydd av presidenten i USA), och är god vän med USA:s president Benjamin Asher och hans familj. Men efter en brutal bilolycka dör presidentens fru, och Mike blir degraderad till ett kontorsjobb på finansdepartementet. Han försöker gå vidare med livet, men har svårt att godta vad som hände. Men en kort tid senare lyckas nordkoreanska terrorister att attackera Vita Huset inifrån - presidenten och vicepresidenten blir fångad tillsammans med terroristledaren, samtidigt som våldsmän attackerar Vita Huset från utsidan. Snart är det inte mycket kvar av Vita Huset (som av Secret Service har kodnamnet Olympus), men Mike råkar vara kvar inne i byggnaden och är enda hoppet för att rädda president Asher. Samtidigt gömmer sig Ashers son Connor någonstans i Vita Huset, som även terroristerna letar efter...

Storyn är inte alltför originell, och i stil och tema har filmen bl.a. vissa likheter med Die Hard. Man har sett det mesta förut, men icke desto mindre är det en riktigt intressant och fascinerande story. som film betraktat lär Olympus Has Fallen visserligen inte gå till världshistorien som något cinematografiskt mästerverk, men det fungerar ändå helt okej. Det är intressant och fartfyllt, och överlag är det engagerande där intresset hålls vid liv nästan hela tiden. Det är underhållande och med en föredömlig intensitet som jag uppskattar. Här händer något hela tiden, och det är hyfsat spännande.

Man bryr sig också om de centrala rollfigurerna, även om det i ärlighetens namn inte är många som hinner utvecklas nämnvärt. Det är egentligen bara Mike och hans fru Leah samt presidenten Asher och hans son Connor som hinner få några nyanser och som känns som någorlunda äkta; resten förblir endimensionella och/eller stereotypa, och i många fall kommer man inte ens ihåg deras namn i efterhand. Men det fungerar ganska väl ändå, och det är både spännande, fängslande och fascinerande; om än väldigt stereotypt och bitvis förutsägbart. Trots många actionscener blir det ändå intressant även när det är action, vilket sannerligen inte tillhör vanligheterna. Och överlag går tiden ganska fort, då det är underhållande samtidigt som det finns i alla fall en liten aning djup. Det känns faktiskt som kortare än de två timmar som filmen faktiskt räcker, vilket säger en del om filmens kvalitet.

Trots den ooriginella premissen hade Olympus Has Fallen potential att bli en mycket bra film. Det är bara två problem som drar ner helhetsintrycket. För det första har regissören inte direkt sparat på kruten, utan det finns väldigt många actionsekvenser; varav åtminstone några håller på lite för länge för sitt eget bästa. Bitvis blir det lite oengagerande, då det förekommer lite för många scener av typen "alla skjuter mot alla"; något som sällan tillför särskilt mycket. Självklart förstår jag att det måste bli en hel del action i en film av det här slaget, men här har man ändå gått över gränsen och överdrivit en smula för långt.

För det andra har filmen blivit överdrivet patriotiskt, på ett sådant sätt som nästan bara USA verkar kapabel till. När det handlar om terrorattacker är väl en viss mån av patriotism oundviklig, men även här har det gått för långt tills det börjar kännas osmakligt att titta på. Och att stup i kvarten tvingas lyssna på folk säga "God bless the United States of America" lär vara tillräckligt för att driva vem som helst till vansinne... Dessutom har filmen blivit överdrivet svartvit, då alla framstår som antingen goda eller onda; inga mellanting.

Det låter inte så lyckat, men Olympus Has Fallen fungerar ganska väl ändå. Det finns en viss charm, intressanta rollfigurer och ett föredömligt tempo. Den intensiva stilen maskerar också effektivt de logiska luckor som förekommer, så att man sällan hinner tänka på det. Visst finns det en del trovärdighetsproblem, men man hinner sällan tänka på dem medan man ser filmen då allting går efter principen "Full fart framåt". Det är också en lättsam film, som man kan titta på utan att överanstränga sig för att förstå. Det krävs helt enkelt ingen jättestor tankeverksamhet, trots att filmen ändå hinner få ett visst djup. Det säger också en del att jag höll mig vaken under hela filmen och aldrig var i närheten av att somna, trots att jag inte hade sovit på ett helt dygn när pressvisningen hölls.

Fotot är snyggt, och filmen har övertygande specialeffekter som ser ut och känns äkta. Skådespelarinsatserna är överlag bra. Gerard Butler tillhör måhända inte någon av mina favoritskådisar, men fungerar ganska bra som Mike och gör en övertygande rollprestation. Aaron Eckhart är bra som presidenten, och Radha Mitchell är mycket bra som Mikes fru Leah. Morgan Freeman är också bra som talmannen Trumbull. Melissa Leo får dock tyvärr ingenting att arbeta med i rollen som försvarsminister, och känns tyvärr helt bortkastad i rollen - väldigt tråkigt på en så talangfull skådespelerska. Finley Jacobsen fungerar helt okej som Connor, men känns tyvärr en smula stel och opersonlig.

Är det någon som väntat sig att Olympus Has Fallen ska vara ett realistiskt, djupsint och filosofiskt mästerverk...? Nej, det trodde jag väl inte heller. Men så länge man har realistiska förväntningar fungerar filmen bra, och det är trots allt fartfyllt och spännande hela tiden. Det hade kunnat bli väldigt bra, men tyvärr dras helhetsintrycket ned av de lite för många och långa actionscenerna samt den alltför övertydliga patriotismen som gör att filmen bitvis nästan börjar kännas som propaganda. T.o.m. för att vara en amerikansk film är det lite för mycket. Men trots de tydliga bristerna går tiden snabbt, och man har trevligt hela tiden med en övertygande intensitet och rollfigurer som man faktiskt bryr sig om. Det må till viss del vara ett plagiat av Die Hard, men å andra sidan är Olympus Has Fallen faktiskt bättre än den filmen. Betygsmässigt landar filmen på en stark sexa, vilket kanske inte låter så jättemärkvärdigt, men som med tanke på att jag generellt sett ogillar action ändå bör ses som ovanligt lyckat.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 3 maj 2013
Senast uppdaterad: 3 maj 2013

Recensionen har lästs 3576 gånger av 2024 personer, sedan den 3 maj 2013

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SJUA - NIA - ETTA - FYRA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern