Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Ombord på Adamant
(Sur l'Adamant)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Ombord på Adamant premiärvisas på Göteborgs filmfestival. Filmen får biopremiär den 16 februari 2024.
Sök efter Ombord på Adamant på CDON
   ANNONS
Dokumentär / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 49 minuter
Genre: Dokumentär
Produktionsland/år: Frankrike, 2023
Produktionsbolag: TS Productions, France 3 Cinema & Longride, i samarbete med Ciné@, France Télévisions & Centre National du Cinéma et de L'image Animée (CNC)
Producent: Céline Loiseau, Milena Poylo & Gilles Sacuto
Regi: Nicolas Philibert
Manusförfattare: Linda De Zitter & Nicolas Philibert
Svensk distributör: Njutafilms/Studio S Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Ej tillämpbart
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Mamadi Barri Walid Benziane
Sabine Berlière Romain Bernardin
Charafdine Bouzaraa François Gozlan

Adamant är ett psykiatriskt dagcenter för brukare med mental funktionsvariation, beläget på en båt som håller till på floden Seine i Paris. I dokumentären Ombord på Adamant får vi följa med ombord på båten, och träffa några av brukarna och höra deras tankar om det mesta.

Ombord på Adamant är en intressant och välgjord dokumentär, som låter brukarna komma till tals och prata till punkt; trots att somliga pratar länge och väl. Alla behandlas med respekt, och det gör att det faktiskt blir intressant och fascinerande. Ibland intervjuas brukarna, och ibland får vi bara följa händelseförlopp på båten genom en "dold" kamera (okej, förmodligen är den inte dold, men ingen gör i alla fall något uppenbart väsen av den). Det blir i alla fall charmigt och hyfsat engagerande, och tiden går ganska fort även om det varierar lite mellan vem som intervjuas hur intressant det är.

Det som finns är intressant och bra, men jag tycker det känns lite egendomligt att enbart brukarna får komma till tals, och ingen från personalen. Visst, det är kanske inte deras berättelse som ska skildras, men någon slags bakgrundsinformation vore väl på sin plats. Hur startade det hela? Vad finns det för verksamhet ombord? Varför just på en båt? Vad är fördelen med en båt jämfört med en vanlig hederlig lokal i Paris? Är båten alltid stillastående på ett och samma ställe, eller rör den på sig? Allt detta är kanske allmänt känt i Paris, men för oss som inte bor där vore det på sin plats med åtminstone någon kort intervju på några minuter för att beskriva det mest väsentliga. Den skriftliga epilogen under eftertexterna avslutas också med "Men hur länge till?", vilket åtminstone jag tolkar som att verksamheten på ett eller annat sätt är nedläggningshotad - i så fall hade man ju velat veta mer om det. Nu känns det som att man bara får delar av berättelsen, men inte riktigt hela...

Ombord på Adamant är en bra dokumentär, som är välgjord och intressant; och det är uppskattat att alla brukarna får komma till tals, och att regissören tålmodigt lyssnar utan att själv ställa så många frågor. Därför blir det både underhållande, fascinerande och småroligt, men jag hade gärna velat veta mer om själva verksamheten. Då hade det nog kunnat bli ännu bättre, för även om det inte är det väsentliga så bör en bra dokumentär belysa allt och inte bara ena partens perspektiv. Men det som finns är bra, och det är sevärt och välgjort varför en stabil sjua blir det givna betyget.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 5 februari 2024

Recensionen har lästs 92 gånger av 79 personer, sedan den 5 februari 2024

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FYRA - SEXA - NIA - ETTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern