Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Omständigheter
(L\'événement)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Sök efter Omständigheter på CDON
   ANNONS
Drama / Verklighetsbaserad / Historiskt / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 40 minuter
Genre: Verklighetsbaserat drama
Produktionsland/år: Frankrike, 2021
Produktionsbolag: Rectangle Productions, i samarbete med Wild Bunch, France 3 Cinema, Srab Films, Cofinova 5 & Canal+
Producent: Alice Girard & Edouard Weil
Regi: Audrey Diwan
Manusförfattare: Audrey Diwan, Marcia Romano & Alice Girard, baserat på en självbiografisk roman av Annie Ernaux
Svensk distributör: Njutafilms/Studio S Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Anne Duchesne - Anamaria Vartolomei Hélène - Luàna Bajrami
Brigitte - Louise Orry-Diquéro Jean - Kacey Mottet Klein
Olivia - Louise Chevillotte Claire - Leonor Oberson
Gabrielle Duchesne - Sandrine Bonnaire Jacques Duchesne - Eric Verdin
Professor Bornec - Pio Marmaï Madame Rivière - Anna Mouglalis
Dr. Ravinsky - Fabrizio Rongione Dr. Guimet - François Loriquet
Gaspard - Cyril Metzger Laëtitia - Alice de Lencquesaing
Maxime - Julien Frison Lise - Madeleine Baudot

Året är 1963 i Frankrike, och den unga studenten Anne har kommit in på universitetet som den första personen i hennes släkt. Det är enda chansen för henne att ta sig ur sin hopplösa tillvaro och göra någonting av sitt liv, men precis då blir hon gravid med en klasskompis. Hon vill absolut inte behålla barnet, då det med den tidens möjligheter skulle omöjliggöra fortsatta studier - men problemet är att abort är olagligt i Frankrike på den tiden...

Jag har tyvärr inte läst Nobel-pristagaren Annie Ernauxs självbiografiska roman, och har därför inget att jämföra med. Men filmen Omständigheter är en riktigt bra och välgjord film, som trots en relativt tunn och enkel handling lyckas att engagera från början till slut. Handlingen är förhållandevis enkel - här handlar allt om graviditeten och försök att göra abort, utan några nämnvärda utsvävningar eller sidohistorier. Det låter kanske inte så märkvärdigt, men med ett så fängslande och berörande manus och intressanta rollfigurer fungerar det över förväntan.

Trots att de verkliga händelserna som filmen bygger på hände för närmare 60 år sedan är temat mer angeläget och högaktuellt än någonsin - abort har visserligen varit lagligt i Frankrike i flera decennier, men som vi alla vet är det ju inte lika gott ställt i en del andra länder; och även krafter som vill förbjuda abort i länder där det är lagligt. Så filmen och dess händelseförlopp ligger helt rätt i tiden, och tar upp viktiga ämnen som förtjänar att uppmärksammas. Så det är troligtvis därför filmen producerats först 2021, trots att romanen som den bygger på kom ut redan 2000.

Även om vi får lära känna en del av de andra rollfigurerna hyfsat väl, där det är bäst ställt med Annes väninnor Hélène och Birgitte, så ligger i stort sett allt fokus på Anne. Allt utspelas ur Annes perspektiv, och därför är det också henne vi får lära känna bäst och som hinner få många nyanser. Det är nog helt nödvändigt i det här fallet, och det har blivit en engagerande och bitvis riktigt otäck film - vid några tillfällen tar det nästan fysiskt ont att se på filmen, trots att det inte är mycket vi faktiskt får se i bild. Det är också tänkvärt, gripande och finstämt, men utan att någonsin ta till pekpinnar. Det är förhållandevis lågmält, och jag uppskattar att vi helt slipper övertydlighet och får inget serverat på silverfat; men samtidigt utan att det blir svårbegripligt.

Däremot är det inte helt oproblematiskt att förstå vilka en del andra rollfigurer i filmen egentligen är. Framförallt är det flera killar som dyker upp från tomma intet, och som i de flesta fall försvinner nästan lika fort som de kom. Vilka de är eller var de kommer ifrån är inte helt enkelt att förstå, och det blir heller inte bättre av att flera av skådespelarna är relativt lika varandra. Jag hade gärna velat se en djupare inblick kring dessa, och likaså är det olyckligt att i synnerhet Birgitte blir lite väl enkelspårig och endimensionell - hon får inte riktigt det djup som hade behövts för handlingen, vilket är lite synd. Annes föräldrar har också blivit väldigt underutvecklade, och hennes hemmiljö hade nog också behövts en djupare inblick kring för att tydligare förstå varför Anne till varje pris vill genomföra abort.

Omständigheter är en mycket bra och välgjord film, med ett effektivt foto och utmärkta skådespelare - i synnerhet rumänskfödda Anamaria Vartolomei är fullkomligt lysande i en svår huvudroll som syns i bild under varenda minut av filmen. Temat ligger förstås helt rätt i tiden, och det har blivit en berörande och engagerande film där man sitter som fängslad hela tiden. Det är bitvis otäckt, bitvis spännande men framförallt mycket intressant. Men det är synd att pappan till Annes barn blivit så undangömd, och vi inte ens får se hur hon blev gravid. Jag hade gärna sett en fördjupad inblick där, och hade också gärna lärt känna Annes vänner lite bättre. Så ett lite mer finslipat manus hade inte skadat, men icke desto mindre är det en riktigt lyckad film som trots sin enkla handling lyckas att hålla intresset vid liv från början till slut. En svag åtta känns därför som det självklara betyget.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 19 oktober 2022

Recensionen har lästs 129 gånger av 89 personer, sedan den 19 oktober 2022

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * * *    8

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FYRA - ETTA - ÅTTA - FYRA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern