Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Ond tro
(Ond tro)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Nordisk Film för recensionsexemplaret
Sök efter Ond tro på CDON
   ANNONS
Drama / Thriller / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 45 minuter
Genre: Dramathriller
Produktionsland/år: Sverige, 2010
Produktionsbolag: St Paul Film AB, i samarbete med Film i Väst, Sveriges Television, Nordisk Film & Canal+
Producent: Johannes Åhlund
Regi: Kristian Petri
Manusförfattare: Magnus Dahlström
Svensk distributör: Nordisk Film AB
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Mona - Sonja Richter Frank - Jonas Karlsson
X - Kristoffer Joner Stenbeck - Sven Ahlström
Kommissarien - Magnus Krepper Kriminalassistenten - Samuel Hellström
Grannen - Mia Alm Norell Grannflickan - Julia Gry
Kvinnlig polis - Helén Söderqvist Henriksson TV-reporter - Annica Smedius

Den svenska regissören och författaren Kristian Petri har skrivit ett flertal romaner genom åren, och har dessutom sedan mitten av 1990-talet jobbat som regissör. Han har tidigare legat bakom filmer som Detaljer och Brunnen, och har även regisserat avsnitt av Skärgårdsdoktorn. Hans senaste film är den psykologiska dramathrillern Ond tro, vars manus skrivits av den prisbelönade författaren Magnus Dahlström. Filmen hade biopremiär i höstas, och finns numera tillgänglig på DVD.

Den danska kvinnan Mona har nyligen flyttat från Danmark till en icke namngiven svensk storstad, och bor ensam i en lägenhet. Hon jobbar på kontor, men blir snabbt nyfiken på nyhetsrapporterna om att det härjar en seriemördare i staden. På väg hem från jobbet blir hon en dag vittne till ett mord, och är övertygad om att det rör sig om seriemördaren. Tyvärr ser gärningsmannen henne, och därmed svävar hon i fara. När polisen inte tror henne börjar hon istället att utreda saken på egen hand, och snart struntar hon i arbete och allt annat till förmån för hennes personliga utredning. Den enda som tror på henne är Frank; en man hon träffat i kyrkan en dag och de inleder snart ett slags förhållande.

På papperet kan Ond tro framstå som vilken svensk kriminalare som helst. Men då bedrar skenet, för det här är så långt ifrån Wallander som man överhuvudtaget kan komma. Den här filmen liknar i stort sett inget man tidigare sett, och är en udda film och originell film. Storyn är visserligen bekant, men stilen och atmosfären sticker ut desto mer. Det är annorlunda, mörkt och dystert, och är långt ifrån någon glättig film. Trots att storyn är hyfsat tunn lyckas filmen ändå att bli engagerande, genom en annorlunda ton och en imponerande stämning.

Just den fantastiska mörka stämningen och atmosfären är också en av de stora fördelarna med Ond tro, och det gör det lätt att leva sig in i historien. Filmen förmedlar en övertygande obehaglig stämning, men det är långt ifrån någon skräckfilm. Särskilt otäckt blir det aldrig, utan filmen kan närmast beskrivas som en psykologisk thriller. Men mellan varven är det absolut riktigt spännande, och särskilt mot slutet övertygar spänningen och filmen fängslar tittarna med enkla medel.

Annars är tempot förvånansvärt lågt, och filmmakarna tar god tid på sig att introducera premisserna och rollfigurerna. Det händer inte alltför mycket, utan allting utspelas i sakta mak men med samma imponerande stämning. Det gör att filmen effektivt förmedlar en övertygande känsla och det långsamma tempot har absolut sin tjusning. Men ibland blir det lite för mycket av det goda, och särskilt i mitten finns ett ganska långt parti som känns relativt segt. Det blir visserligen aldrig tråkigt, men tillräckligt långsamt för att jag vid några tillfällen skulle börja känna mig trött. Och även om filmen absolut passar bra i den långsamma stilen, så har det gått lite för långt ett tag, och jag hade önskat att manusförfattarna kunnat korta ner och snabbat upp filmen en smula.

Dessutom lider Ond tro av ett antal stora trovärdighetsproblem, som gör att det är närmast omöjligt att ta filmen på fullt allvar. Framförallt beter sig Mona ofta mer än lovligt korkad, och får vid flera tillfällen traditionella "bimbos" i gammaldags skräckfilmer att framstå som världens största genier i jämförelse. Visst förstår jag att man för spänningens skull ofta måste göra vissa kompromisser med trovärdigheten, men här har det gått lite för långt - jag hade i alla fall inte gärna frivilligt gått in i en misstänkt seriemördares hus helt ensam och helt obeväpnad, och dessutom till synes utan egentlig anledning.

Dialogen känns också onödigt teatralisk och stundtals konstruerad. Filmen är dessutom ganska förutsägbar, och mina gissningar stämde förvånansvärt väl mot vad som visade sig vara sant. Vi får heller inte lära känna Mona lika väl som jag hade önskat, och i slutändan känner man en viss distans till henne. Därför bryr man sig inte heller alltför mycket om utgången, och jag hade önskat att få komma henne inpå livet på ett annat sätt än vad som faktiskt skett.

Däremot är fotot ypperligt, och Hoyte van Hoytema har gjort ett fantastiskt jobb med fotot. Det är lagom vackert, effektivt, realistiskt och nedtonat. Bildspråket är också starkt, och det finns tankar bakom varenda kameravinkel. Det finns också stämningsfull musik, och såväl visuellt som tekniskt är Ond tro närmast fulländad. Skådespelarinsatserna är bra, och danska Sonja Richter gör en stark och minnesvärd insats som Mona. Jonas Karlsson spelar bra, och även i övrigt är det bra skådisar även om ingen lär vinna några priser för sina insatser.

Ond tro är en udda och lågmäld film, som erbjuder en fantastisk stämning och en intressant premiss. Det är spännande, obehagligt och välgjort. Men tyvärr också ganska segt, och filmens låga tempo samt distansen till vad som händer rollfigurerna gör att den inte imponerar lika mycket som jag hade önskat. Det är dock fortfarande en ganska bra film, och väl värd att se för de flesta. Men den är tyvärr inte lika minnesvärd som jag hade önskat, och i slutändan känner jag att jag inte kan ge den mer än en mycket svag sjua i betyg.

DVD-utgåvan erbjuder anamorfisk bredbild med proportionerna 2,35:1, vilket på ren svenska innebär halvstora svarta fält upp- och nedtill på en Widescreen-TV. Ljudet är i Dolby Digital 5.1, och dialogen är växelvis på svenska och danska. Bild- och ljudkvaliteten är relativt bra. Filmen har svensk text för hörselskadade, och därutöver finns text på norska, danska, finska och engelska. Det finns också vanlig svensk text vid danskspråkig dialog (d.v.s. Monas repliker). Textningen är lagom stor och relativt lättläst. När man matar in DVD-skivan, möts man av en distributörsjingel följt av språkvalsmeny. Det följs av varningstexter på valt språk, och därefter kommer vi direkt till en mycket enkel meny på valt språk. Den svenska menyn innehåller endast möjlighet att spela filmen som vanligt (vilket innebär att endast danskspråkiga repliker textas) eller spela med textning för hörselskadade. Märkligt nog saknas scenvalsmeny, vilket försvårar om man vill hitta åt en viss scen i filmen. Tyvärr finns inget tillstymmelse till extramaterial, vilket är tråkigt.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 16 mars 2011
Senast uppdaterad: 17 mars 2011

Recensionen har lästs 3359 gånger av 1893 personer, sedan den 16 mars 2011

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * * och en halv      5,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TVÅA - NIA - TREA - TREA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern