Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

På västfronten intet nytt
(Im Westen nichts Neues)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

På västfronten intet nytt har i en del länder visats på bio i begränsad skala, men i Norden släpptes den direkt på Netflix. Filmen är nominerad till 9 Oscars inför Oscarsgalan 2023.
Sök efter På västfronten intet nytt på CDON
   ANNONS
Drama / Action / Krig / Historiskt / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 28 minuter
Genre: Krigsdrama
Produktionsland/år: Tyskland/USA, 2022
Produktionsbolag: Amusement Park Films, Rocket Science, Sliding Down Rainbows Entertainment & Netflix
Producent: Edward Berger, Daniel Marc Dreifuss & Malte Grunert
Regi: Edward Berger
Manusförfattare: Edward Berger, Lesley Paterson & Ian Stokell, baserat på en roman av Erich Maria Remarque
Svensk distributör: Netflix
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar inte ens första steget
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Paul Bäumer - Felix Kammerer Stanislaus Katczinsky - Albrecht Schuch
Albert Kropp - Aaron Hilmer Franz Müller - Moritz Klaus
Ludwig Behm - Adrian Grünewald Tjaden Stackfleet - Edin Hasanovic
Matthias Erzberger - Daniel Brühl General Friedrichs - Devid Striesow
General Ferdinand Foch - Thibault de Montalembert Löjtnant Hoppe - Andreas Döhler
Major Von Brixdorf - Sebastian Hülk Rektorn - Michael Wittenborn

Året är 1917, och tre år in i första världskriget lyssnar den unge tyska killen Paul Bäumer på skolrektorns nationalistiska propaganda - och han och hans tre klasskompisar Albert, Franz och Ludwig ser fram emot att bli soldater efter examen och få ett "häftigt" äventyr ute i kriget. De skickas ut till västfronten i Frankrike, och blir snabbt varse att verklighetens krig inte är fullt så romantisk som propagandan - och att det är minst sagt tveksamt hur många som verkligen kommer hem levande från västfronten...

Man kan på goda grunder undra om det verkligen finns behov av en tredje filmversion av Erich Maria Remarques klassiska roman, efter filmerna 1930 och 1979...? Och i mer modern tid har den nya filmversionen också stora likheter med 1917. Den nya På västfronten intet nytt är för all del en ganska bra film, som tekniskt är mycket välgjord, men manuset är jag lite mer kluven till. Visuellt är det en tilltalande film, med ett utmärkt foto och en effektiv användning av nedtonade färgskalor.

Det är gjort på ett sådant sätt att det verkligen känns som man befinner sig på plats där, och det är både smutsigt, otäckt och klaustrofobiskt. På så sätt fungerar det utmärkt, och en del av rollfigurerna hinner också få en del nyanser och känns intressanta. Periodvis är det också riktigt engagerande, med en del väldigt starka och minnesvärda scener som man sent kommer att glömma. Jag uppskattar också att filmen äntligen är huvudsakligen på tyska, efter att de två tidigare filmversionerna av Erich Maria Remarques bok varit engelskspråkiga - det gör underverk för filmillusionen att alla tyskar talar tyska och alla fransmän talar franska, vilket förhöjer helhetsintrycket och gör allting mer trovärdigt.

Så långt låter det bra, och det är det också. Problemet är bara det att det blir alldeles för tunt och repetitivt, då alltför stor vikt läggs åt krigsscener vid västfronten av typen "Alla skjuter mot alla" - okej, det gör de förstås egentligen inte, men det är känslan som man får... Alltför ofta är det rörigt skildrat, där det är nästan omöjligt att ens se eller förstå vem som är vem - och den enda man alltid känner igen är egentligen Paul. Det blir lite för enahanda, och med lite för många snarlika scener som egentligen inte tillför så mycket.

Jag hade velat se mer av rollfigurerna och dynamiken mellan dem, liksom mer dialog för att faktiskt få en chans att lära känna soldaterna. Men det verkar manusförfattarna inte tycka är lika viktigt än att visa brutalt våldsamma krigsscener från fronten, där tyskar skjuter mot fransmän och fransmännen skjuter tillbaka med mångfalt mer avancerad teknik och utrustning. Visst är det effektivt för att skildra hur meningslöst krig är, där det alltid är de enskilda soldaterna som blir drabbade, men efter ett tag blir det faktiskt rentav ganska tråkigt att se på. Att filmen dessutom dragits ut till hela två och en halv timme gör inte saken bättre, och den borde ha kortats ned en hel del för att upplevas mer intensiv och inte lika utdragen. De politiska scenerna, med förhandlingar mellan Tyskland och Frankrike, är ett värdefullt tillskott som effektiv kontrast till scenerna från fronten - men de här politiska scenerna blir alldeles för kortfattade och intetsägande för att verkligen fungera fullt ut.

På västfronten intet nytt är en välgjord film, med utmärkt foto och mycket bra skådespelarinsatser. Musiken är lite väl övertydlig och enahanda, men fyller för all del sin funktion. Men rent filmiskt är jag mer kluven till den här tredje filmversionen av Erich Maria Remarques roman, då det helt enkelt inte är så mycket nytt på västfronten. Det är förvisso snyggt, smutsigt och dystert och periodvis engagerar filmen med välgjorda och effektfulla scener - men minst lika ofta känns det ärligt talat ganska segt och tråkigt, med för lite karaktärsutveckling, för lite dialog och för många repetitiva krigsscener från fronten. Man får helt enkelt ingen chans att lära känna alla innan de (som regel) dör, och då bryr man sig heller inte lika mycket om personerna eller vad som händer.

Erich Maria Remarques brukar ju beskrivas som en antikrigsbok, men det här känns snarare som en helt vanlig krigsfilm - och det kan väl inte ha varit meningen...? Jag förstår inte riktigt hur På västfronten intet nytt kunnat bli nominerad till Oscar för både bästa utländska film och till råga på allt dessutom bästa film, för märkvärdig är den faktiskt inte. Det här är helt klart den svagaste av de Oscarsnominerade filmer från i år som jag har sett, och flertalet Oscarsbidrag som inte kom med till de slutliga nomineringarna är betydligt bättre. Men dåligt är det absolut inte, och tycker man om krigsfilmer är för all del även denna fullt sevärd. Till den kategorin hör dock inte jag, och då jag ärligt talat börjar bli lite less på skildringar från första världskriget nöjer jag mig med en stark sexa i betyg.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 23 februari 2023

Recensionen har lästs 894 gånger av 584 personer, sedan den 23 februari 2023

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FEMMA - ÅTTA - TVÅA - FEMMA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern