Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Pakten
(Pagten)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Pakten visas på Göteborgs filmfestival. Filmen verkar inte ska gå upp på bio i Sverige, men finns att hyra och köpa digitalt på SF Anytime samt att streama via abonnemang på Draken Film.
Sök efter Pakten på CDON
   ANNONS
Drama / Verklighetsbaserad / Biografi / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 55 minuter
Genre: Drama/biografi
Produktionsland/år: Danmark/Finland/Belgien, 2021
Produktionsbolag: Svensk Filmindustri & Motor, i samarbete med Scope Pictures, Danmarks Radio & YLE
Producent: Jesper Morthorst
Regi: Bille August
Manusförfattare: Christian Torpe, baserat på en självbiografisk roman av Thorkild Bjørnvig
Svensk distributör: SF Video/Svensk Filmindustri
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1 och 2
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Karen Blixen - Birthe Neumann Thorkild Bjørnvig - Simon Bennebjerg
Grete Bjørnvig - Nanna Skaarup Voss Bo Bjørnvig - Mikkel Kjærsgaard Stubkjær
Benedicte Jensen - Asta August Knud W. Jensen - Anders Heinrichsen
Fru Carlsen - Marie Mondrup Heinrich - Kurt Dreyer
Klicka här för komplett rollista!

Året är 1948, och den framgångsrika och kända författaren Karen Blixen har rest hem från Afrika och dragit sig undan mänskligheten på godset Rungstedlund utanför Köpenhamn. Där får hon upp ögonen för den unge poeten Thorkild Bjørnvig, som är gift med Grete och har en liten son. Karen vill göra honom till en framgångsrik författare, och erbjuder honom en pakt - hon ska bli hans lärling och han ska få betalt för att skriva, men i gengäld ska han erbjuda fullständig trohet och respekt. Han går med på det, men efter en olycka i hemmet hamnar han på sjukhus. Då erbjuder Karen sig att han ska få tillfriskna och vila upp sig i hennes gods, så han också får koncentrera sig på skrivandet. Men väl där får han inte träffa sin fru eller son, och får bara träffa Karen själv en timme om dagen. Istället kommer han allt närmare Benedicte, en ung kvinna gift med en annan av Karens "skyddslingar", och de tillbringar mycket tid - delvis på eget bevåg och delvis med lite "hjälp" av Karen, som ser det som positivt om Thorkild har utomäktenskapliga affärer...

Bille August är absolut en talangfull regissör, även om kvaliteten på hans filmer har varierat en del under de senaste decennierna. Pakten är måhända inte någon av hans bästa verk, men icke desto mindre en bra och välgjord film. Det är en fascinerande och intressant historia, och framförallt förhöjer det helhetsintrycket att veta att det faktiskt har hänt på riktigt. Intrigen är inte speciellt originell, så om det här hade varit en helt fiktiv film hade den förmodligen inte upplevts lika märkvärdig - men att veta att det mesta har hänt förhöjer känslan i det här fallet.

Det är underhållande, småroligt men framförallt engagerande. Intresset hålls vid liv på ett elegant sätt, och tiden går förhållandevis fort trots en relativt lång speltid på strax under två timmar. Stämningen är bra, och man dras in i handlingen på ett elegant sätt. Det är en fascinerande och genomarbetad handling och intrig, och såvitt jag kan bedöma håller sig filmen ganska väl till de verkliga händelserna. Tiden går snabbt, och handlingen är precis lagom omfattande så att det aldrig ska upplevas vare sig segt eller rörigt.

Rollfigurerna är intressanta, men framförallt får man lära känna Thorkild och Benedicte på ett bra sätt, medan Thorkilds fru Grete blir något underutvecklad men i alla fall hinner få vissa nyanser. Och vad man egentligen ska säga om Karen Blixen är en bra fråga - hon förblir egentligen ett enda stort frågetecken, som skildras som talangfull men egendomlig; och med en förkärlek för manipulationer av allt och alla. Jag är tyvärr inte särskilt insatt i hennes liv och kan därför inte bedöma om det är rättvist eller inte, men förmodligen lär väl manusförfattaren ha fått det någonstans ifrån. Jag hade gärna velat få en lite större förståelse för Karen Blixen, då hennes beteende inte känns helt logiskt eller konsekvent, men kanske hade det hjälpt om man varit mer insatt i henne sedan innan. Jag tycker dock inte man kan fodra sådana förkunskaper för att se en spelfilm, och att få några fler ledtrådar om hennes beteende hade underlättat. Jag hade också velat se mer av Grete, som tyvärr inte riktigt får det djup eller utrymme hon hade förtjänat, utan som upplevs som lite väl passiv och "osynlig".

Pakten är en riktigt bra film, med snyggt foto och bra skådespelarinsatser - Birthe Neumann är mycket bra i en svår roll som den egendomliga Karen, och Simon Bennebjerg gör en stabil och bra insats som Thorkild. Men den bästa skådespelarinsatsen står faktiskt Asta August för, som är utmärkt som Benedicte och lyckas under sin begränsade tid att framstå som mänsklig, naturlig och djupsint; och helt utan konstlade manér. Mycket mer än så kan man knappast begära av någon som trots allt bara syns i bild under en begränsad del av filmen. Filmen är välgjord och intressant, men jag kan inte riktigt släppa känslan av att man inte alls hade blivit lika imponerad om det hade varit en fiktiv film, då det just är verklighetsbakgrunden som är det mest fascinerande med filmen. Det är ändå bra och fullt sevärt, men jag nöjer mig med en hyfsat stark sjua, då det saknas det där lilla extra för att få filmen att bli riktigt minnesvärd - precis det lilla extra som Bille August ofta haft förut, men som saknas den här gången.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 2 februari 2022

Recensionen har lästs 419 gånger av 278 personer, sedan den 2 februari 2022

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FYRA - NOLLA - ETTA - SJUA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern