Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Pamfir
(Pamfir)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Pamfir premiärvisas på Göteborgs filmfestival. Jag har i skrivande stund inte lyckats utröna när filmen får ordinarie premiär i Sverige.
Sök efter Pamfir på CDON
   ANNONS
Drama / Thriller / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 40 minuter
Genre: Dramathriller
Produktionsland/år: Frankrike/Polen/Ukraina, 2022
Produktionsbolag: BosonFilm, Les Films d'Ici & Madants, i samarbete med Mainstream Pictures & Quijote Films
Producent: Laura Briand, Oleksandra Kostina, Giancarlo Nasi, Klaudia Smieja, Bogna Szewczyk & Jane Yatsuta
Regi: Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk
Manusförfattare: Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk
Svensk distributör: Triangelfilm AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Leonid/Pamfir - Oleksandr Yatsentyuk Nazar - Stanislav Potiak
Olena - Solomiia Kyrylova Victor - Ivan Sharan
Leonids pappa - Miroslav Makoviychuk Leonids mamma - Olena Khokhlatkina
Morda - Oleksandr Yarema Bobul - Andrii Kyrylchuk
Rat - Viktor Baranovskiy Pastor Andrii - Igor Danchuk
Kolya (tvilling) - Vitaliy Boyuky Tolya (tvilling) - Oleksandr Boyuky
Anhelina - Kateryna Tysiak Forester Vasyl - Petro Chychuk

Pamfir, som tidigare livnärt sig som smugglare, kommer hem till sin familj vid skuggan av Karpaterna efter att ha jobbat utomlands en längre tid. Hans fru Olena och den något strulige tonårssonen Nazar är glada att se honom, men snart gör omständigheterna att Pamfir blir "tvingad" att återgå till sitt gamla jobb med att smuggla förfalskade varor över gränsen. Det ska bara vara en sista gång, men någon som inte uppskattar verksamheten är den lokala gangsterbossen.

Det är inte varje dag man ser filmer från Ukraina, och att de ens har kunnat producera någon film mitt i brinnande krig är imponerande. Pamfir är en bra och annorlunda film, som upplevs originell i och med den ovanliga miljön som man inte ser så ofta på film. Handlingen i sig är väl kanske mindre originell, men det finns ändå en del nyskapande beståndsdelar. Det är en intressant handling, och det har blivit en engagerande film som blandar drama med spänning och humor.

Rollfigurerna är intressanta, men det är framförallt Pamfir och Nazar som blivit förhållandevis nyanserade och får mycket utrymme. Frun Olena har visserligen fått mycket utrymme, men känns tämligen underutvecklad och fungerar mest som bekymrad mamma och fru enligt gängse mallar; utan mycket till egen personlighet. Det känns tråkigt när filmen tagit sådan tid att göra Nazar mångfacetterad.

Men det är spännande och fascinerande, och intresset hålls vid liv på ett snyggt sätt. Det är också stämningsfullt, med den ovanliga miljön vid bergstrakterna kring Karpaterna i västra Ukraina. Jag uppskattar den lågmälda stilen, där tittarna aldrig skrivs på näsan utan får göra sina egna tolkningar. Här finns inte minsta lilla övertydlighet, och det är en trevlig omväxling.

Fast tyvärr går det lite för långt åt andra hållet, då Pamfir periodvis framstår som något svårbegriplig och rörig. Det är inte helt lätt att hålla koll på vem som är vem, utöver de två största rollfigurerna, och att många även är lite lika varandra utseendemässigt gör inte saken bättre. Det är inte alltid helt enkelt att sätta fingret på allt som pågår eller vad allting har för betydelse, och även om det mesta klarnar av sammanhanget så handlar det mest om att gissa sig till ett och annat. Visst är det skönt att slippa övertydlighet, men borde det inte vara möjligt att få till en gyllene medelväg och inte samtidigt orsaka att det blir rörigt och svårfattligt...?

Pamfir är en riktigt bra och välgjord film, med ett snyggt foto och utmärkta skådespelarinsatser. Det är lågmält och avskalat, men samtidigt både engagerande och spännande. Jag uppskattar karaktärsskildringarna och den finstämda atmosfären, men det är synd att filmen blivit lite rörig och svårbegriplig där man ibland mest måste gissa sig till vad som händer och vilka alla är. Upplösningen känns också något forcerad och det slutar något abrupt utan att säcken riktigt knyts ihop. Och att nästan alla utom Pamfir och Nazar blivit tämligen stereotypa och endimensionella känns också onödigt när manuset i övrigt är så genomarbetat. Därför blev jag inte direkt betagen av filmen, men att det är en riktigt bra film råder ingen tvekan - absolut sevärd om man uppskattar annorlunda filmer och inte har något emot att tänka själv, varför en stark sjua blir det självklara betyget.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 2 februari 2023

Recensionen har lästs 1071 gånger av 685 personer, sedan den 2 februari 2023

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TVÅA - SEXA - FYRA - ETTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern