Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Perfect Stranger
(Perfect Stranger)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till SF Video för recensionsexemplaret
Sök efter Perfect Stranger på CDON
   ANNONS
Drama / Thriller / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Genre: Dramathriller
Produktionsland/år: USA, 2007
Produktionsbolag: Revolution Studios
Producent: Elaine Goldsmith-Thomas
Regi: James Foley
Manusförfattare: Todd Komarnicki, Baserad på en grundstory av Jon Bokenkamp
Svensk distributör: Svensk Filmindustri AB/SF Studios
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Rowena - Halle Berry Harrison Hill - Bruce Willis
Miles - Giovanni Ribisi Narron - Richard Portnow
Cameron - Gary Dourdan Lieutenant Tejada - Florencia Lozano
Grace - Nicki Aycox Elizabeth Clayton - Kathleen Chalfant
Josie - Daniella Van Graas Mia Hill - Paula Miranda
Esmeralda - Patti D'Arbanville Gina - Clea Lewis

Dramathrillers med mordmysterier i centrum är en populär handling i filmer nuförtiden, och denna senaste film av det något underskattade regissören James Foley är inget undantag. I centrum här står den undersökande journalisten Rowena Price, som skriver under manlig pseudonym i en tidning i New York. Efter att tidningen blivit mutad och avstår från att publicera hennes avslöjande artikel om en skum senator, blir hon sur och säger upp sig. Inte lång tid därefter blir Rowenas väninna Grace mördad - Rowena och Grace har varit bästa vänner sedan barndomen, men inte haft alltför god kontakt på sistone. Grace sökte dock upp Rowena strax innan hon dog, och berättade att hon haft ett förhållande med en gift chef för en större reklambyrå i New York, vars fru är stenrik, efter att de träffats via Internet. När det sedan kommer fram att Grace var gravid när hon dog, så räcker det som bevis för Rowena att det var reklambyråchefen Harrison Hill som mördade väninnan. Med hjälp av hennes kompis, datanörden Miles, bestämmer hon sig för att på egen hand utreda Harrison Hill under täckmantel, och sätta dit honom för mordet en gång för alla. Med hjälp av Miles lyckas hon att under antaget namn få jobb som sekreterare på precis den reklambyrå som Harrison driver. Hon försöker också att fo kontakt med Harrison via samma chattrum på Internet som Grace träffade honom genom. Men det är inte helt ofarligt...

Det är svårt att veta vad man ska tycka om en sådan här film. Det är en underhållande och originell film, som periodvis blir ganska spännande och man ser fram emot att få veta vad som kommer att hända. Skådespelarinsatserna är bra, och framförallt Halle Berry och Giovanni Ribisi gör strålande insatser. Bruce Willis är jag inte lika imponerad av, som ger ett lite stelt och onaturligt intryck, om än fortfarande fullt godkänt. Personbeskrivningarna lämnar dock en del övrigt att önska, och framförallt Harrison Hill känns endimensionell och outvecklad, och vi får egentligen inte lära känna honom tillräckligt för att bry oss nämnvärt. Perfect Stranger har också ett lite ojämnt tempo, och ibland går det lite väl segt framåt. Ofta känns det mer som drama än thriller, och det blir ibland lite för många scener med dejting och flörtande, som inte direkt för handlingen framåt nämnvärt. Vissa logiska luckor och orealistiska detaljer gör heller inte saken bättre, och likaså tekniska datorbeskrivningar som i mina ögon verkar ologiska och otrovärdiga, och skärmbilder från datorer som antingen är fejkade eller ovidkommande. Men filmens största problem är utan tvekan slutet, som känns alldeles för långsökt och otrovärdigt. Visst är det oväntat och oförutsägbart, men problemet är att vi under filmens gång inte fått se några som helst ledtrådar som stämmer överens med det faktiska slutet. Under filmens gång får vi klara misstankar mot ett flertal olika personer och många verkar ha motiv för mordet, men allt detta visar sig senare vara ihopsatta utan egentlig koppling till slutet av filmen. Det sänker trovärdigheten kraftigt, och gör att allting känns alldeles för långsökt och orealistiskt. Jag har ingenting emot oväntade slut, men då bör det rimligen ha funnits tillräckligt många (om än subtila) ledtrådar som tyder på vem gärningsmannen faktiskt är under filmens gång, så att man åtminstone med facit i hand får allting förklarat. Så är tyvärr inte fallet här. Enligt obekräftade uppgifter på Internet spelades det in tre alternativa slut med olika mördare, och det var länge obestämt vilket av sluten som skulle användas. Det skulle onekligen förklara det ologiska slutet, då det känns som att alla ledtrådar under filmens gång visar sig i slutändan vara irrelevanta. Det är tråkigt att manusförfattarna inte kunnat få till skott ett mer trovärdigt slut, som har en större koppling till filmens gång, då det hade kunnat göra filmen ganska bra. Någon dålig film är det dock definitivt inte, och den är utan tvekan sevärd och intressant. Men tänk så stor potential den hade haft med ett mer genomarbetat manus...

Den skandinaviska DVD-utgåvan återger filmen i sitt originalformat, som är 2,40:1 i anamorfisk Widescreen. Ljudet finns i Dolby Digital 5.1 och DTS 6.1, men jag har tyvärr inte utrustning för att kunna spela upp det sistnämnda formatet. Enligt symbolerna på filmens omslag ska det även finnas ett vanligt stereospår, men så är inte fallet. Men det gör knappast någon egentlig skillnad, då ett stereospår knappast kan låta alltför olikt den nedmixning av 5.1-ljudet som en vanlig stereo-TV gör. Filmen är textad på de fyra skandinaviska språken, men tyvärr saknas engelsk text, vilket åtminstone undertecknad hade uppskattat. Det finns heller ingen textning för hörselskadade och döva på något språk. Skivan inleds med SF-vinjett, följt av språkvalsmeny. När vi valt språk visas varningstexter på valt språk, som följs av ett flertal trailers för andra filmer (dessa återges på engelska utan text). Därefter kommer vi till huvudmenyn, som är ganska enkel och stilren, men tyvärr bara på engelska. Det enda extramaterialet som finns är en 12 minuter lång bakom kulisserna-dokumentär, som bl.a. innehåller intervjuer med skådespelarna (med viss tyngdpunkt på Halle Berry), regissören och andra inblandade personer. Det är ganska intressant och en del matnyttigt kommer fram, men tyvärr läggs för stor fokus på att beskriva rollfigurerna ingående - det mesta av detta är uppenbart efter att man sett filmen, och tjänar därför inte mycket till. Dessutom saknar jag förklaringar från manusförfattaren om hur han tänkt sig händelseförloppet och slutet. Vi får heller inte veta mycket om den faktiska produktionen av filmen, och hur regissören och kameramannen löst olika scener och problem; något som också hade varit trevligt att se. Överlag är dock extramaterialet relativt bra, men går inte in tillräckligt på djupet och hade behövt fyllas på med omkring dubbelt så mycket. I likhet med alltför många andra DVD-utgåvor från SF är extramaterialet textat på danska och finska, men av någon outgrundlig anledning inte svenska eller norska. Varför...?

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 8 oktober 2007
Senast uppdaterad: 8 oktober 2007

Recensionen har lästs 4265 gånger av 1787 personer, sedan den 5 december 2007

Betyg:
Film/serie * * * * *       5
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * och en halv       4,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SJUA - NIA - FYRA - TREA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern