Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Phantom Thread
(Phantom Thread)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter Phantom Thread på CDON
   ANNONS
Drama / Romantik / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 10 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: Storbritannien/USA, 2017
Produktionsbolag: Universal Pictures, Focus Features, Annapurna Productions, Perfect World Pictures & Ghoulardi Film Company
Producent: Paul Thomas Anderson, Megan Ellison, Daniel Lupi & JoAnne Sellar
Regi: Paul Thomas Anderson
Manusförfattare: Paul Thomas Anderson
Svensk distributör: United International Pictures AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg (fast viss tveksamhet råder)
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Reynolds Woodcock - Daniel Day-Lewis Alma Elson - Vicky Krieps
Cyril Woodcock - Lesley Manville Johanna - Camilla Rutherford
Grevinna Henrietta Harding - Gina McKee Dr. Robert Hardy - Brian Gleeson
Tippy - Phyllis MacMahon Barbara Rose - Harriet Sansom Harris
Lady Baltimore - Julia Davis Lord Baltimore - Nicholas Mander
Prinsessan Mona Braganza - Lujza Richter Peter Martin - Philip Franks
Biddy - Sue Clark Nana - Joan Brown

I 1950-talets London är Reynolds Woodcock en framgångsrik modedesigner, som designar svindyra klänningar till societeten. Privat bor han med sin syster Cyril, och avverkar kvinnor på löpande band; företrädesvis naiva sådana som inte kan sätta emot Reynolds väldigt specifika idéer. Men en dag träffar han servitrisen Alma på ett café, och trots stor åldersskillnad blir han förälskad och bjuder ut henne. Men Alma är inte som andra kvinnor han dejtat, och hon har inga planer på att nöja sig med att bara finnas i bakgrunden medan Reynolds har all kontroll...

Paul Thomas Anderson är onekligen en talangfull regissör och manusförfattare, med en del imponerande filmer i bagaget och inte minst en imponerande detaljrikedom. Därför är det svårt att inte få höga förväntningar inför en ny film av honom, och de förväntningarna infriades till fullo. Phantom Thread är kanske inget som kommer falla alla i smaken, men är en mycket bra och välgjord film. Storyn är fascinerande och genomarbetad, och precis som tidigare finns en fantastisk detaljrikedom där inget lämnats åt slumpen. Det är en annorlunda film, men samtidigt är det förvånansvärt realistiskt och jordnära.

Stämningen är utmärkt, och det är en mycket finstämd film. Det bidrar till att man snabbt dras in i handlingen, och förblir sedan intresserad hela tiden. Det är engagerande och samtidigt även originellt, men utan att det blir för udda eller märkligt. Rollfigurerna är intressanta och mångbottnade, och det är ett ovanligt nyanserat drama där ingenting är helt svart eller vitt. Det är mycket djupsint, och det blir aldrig det minsta ytligt. Filmen har mycket att säga, och här finns onekligen en del likheter med Ingmar Bergmans filmer; men överlag är den bättre än de flesta av dem.

Det är också oerhört lågmält, och här finns ingen som helst övertydlighet. Mycket sägs inte med ord och man får ingenting serverat på silverfat, utan måste själv läsa mellan raderna för att förstå hur allting hänger ihop. Samtidigt är den yttre handlingen dock relativt lättbegriplig och inte alltför komplex, men däremot förklaras ingenting om karaktärernas motivation eller ageranden - eller för all del hur någon tänker och känner. Det måste man dra sina egna slutsatser om, genom att läsa mellan raderna och tolka saker och ting på egen hand. Ibland kan det kanske gå lite för långt med den här lågmälda stilen, men jag uppskattar det och det är onekligen trevligt att slippa bli skriven på näsan. Det är också en oerhört djupsint film, och det rör sig om komplexa situationer där inget är fullt så enkelt eller tydligt som det vid en första anblick kan ge sken av.

Men på gott och ont är Phantom Thread också en mycket långsam film, där den yttre handlingen är begränsad och det egentligen inte händer så mycket. Det mesta händer under ytan, medan den konkreta handlingen är begränsad. Allt puttrar framåt i långsam takt, och det är så långt ifrån en actionfilm som man överhuvudtaget kan komma. Det händer hela tiden bara precis tillräckligt mycket för att hålla intresset vid liv, varken mer eller mindre. Tempot är lågt, bitvis rentav mycket lågt, och många kommer säkert att finna det här olidligt tråkigt. Jag är dock inte en av dem, för trots att det är mycket långsamt uppfattar jag det inte som segt - åtminstone inte förutom ett litet parti strax före mitten. Därför hade nog filmen vunnit på att kortas ned en smula, och jag hade gärna sett att tempot kunnat ökas något under vissa scener, då det är lite väl händelsefattigt t.o.m. för min smak.

Fotot är utmärkt, och filmen har ett effektivt bildspråk som tillsammans med utmärkt scenografi bidrar till en utmärkt närvarokänsla och tidskänsla; där det ser ut och känns som 1950-tal in i minsta detalj. Skådespelarinsatserna är också utmärkta. Daniel Day-Lewis är utmärkt i huvudrollen som Reynolds, och gör en imponerande rollprestation som övertygar in i minsta detalj. Här finns inte ett enda konstlat manér, och det kan ärligt talat inte bli så mycket bättre. Att han blev nominerad till Oscar förvånar ingen, och ärligt talat hade han nog förtjänat att vinna också. Om det stämmer att det här blir hans sista film som skådespelare så är det i så fall ett värdigt avslut. Vicky Krieps är också mycket bra som Alma, och gör allt som går av rollen. Lesley Manville är bra som Cyril, men gör en mer avskalad rollprestation och imponerar inte riktigt lika mycket.

Phantom Thread är en mycket bra och välgjord film, som är fascinerande och fängslande. Det är lågmält och helt befriat från övertydlighet, då man själv måste läsa mellan raderna för att lista ut varför rollfigurer gör som de gör. Men å andra sidan är det väl bara mer realistiskt, för i verkligheten brukar man sällan veta hur någon annan tänker eller känner... Den yttre handlingen är dock relativt lättbegriplig, så därför blir filmen inte särskilt "konstig" eller obegriplig. Det är långsamt och avskalat, och rentav ganska minimalistiskt, men det passar utmärkt till den här handlingen och tidsperioden. I likhet med de flesta av Paul Thomas Andersons filmer är det alltså ingen film som kommer att falla alla i smaken, och somliga lär finna det här segt och tråkigt. Men jag uppskattar verkligen filmen, och finner den inte seg trots det låga tempot. Jag ger filmen en hyfsat stabil åtta i betyg, och upplevde den något bättre nu än när jag först såg den - sannolikt då jag var trött den gången. Det är alltså en film väl värd att se både en och två gånger

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 3 mars 2018
Senast uppdaterad: 26 mars 2020

Recensionen har lästs 2025 gånger av 1248 personer, sedan den 3 mars 2018

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * * *    8

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NOLLA - TREA - SEXA - FYRA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern