Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Pilgrims
(Piligrimai)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Pilgrims premiärvisades på Göteborgs filmfestival. Jag har ännu inte lyckats utröna när filmen får vanlig biopremiär i Sverige.
Sök efter Pilgrims på CDON
   ANNONS
Drama / Kriminal / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 32 minuter
Genre: Kriminaldrama
Produktionsland/år: Litauen, 2021
Produktionsbolag: Afterschool
Producent: Klementina Remeikaite
Regi: Laurynas Bareisa
Manusförfattare: Laurynas Bareisa
Svensk distributör: NonStop Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1 och 2
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Paulius - Giedrius Kiela Indre - Gabija Bargailaite
Martynas - Paulius Markevicius Jurgis - Julius Zalakevicius
Jolanta - Jolanta Dapkunaite Ieva - Indre Patkauskaite
Servitrisen - Zygimante Jakstaite

Paulius har haft svårt att komma över sin bror Matas tragiska död fyra år tidigare, och trots att en aggressiv man vid namn Vytenis har dömts och sitter i fängelse för mordet kan Paulius inte sluta tänka på vad som hände. Han övertalar Matas flickvän Indre att hjälpa honom, och tillsammans besöker de ett samhälle några mil utanför Vilnius där Mata tog sina sista andetag, där de tror sig hitta svaren på deras frågor.

Det här är en annorlunda och originell film. Det kan närmast beskrivas som ett kriminaldrama, men polisen är inte inblandad utan det rör sig om anhöriga som utreder vad som egentligen hände flera år efter ett mord. För ovanlighetens skull förekommer heller inget som helst våld eller blod, utan vi får bara höra återberättas vad som hände utan att faktiskt få se något. Vad man tycker om det är väl en smaksak, men överlag fungerar det ganska bra då ens egen fantasi fyller i resten.

Det är också en mycket lågmäld och avskalad film, där det dröjer ett tag innan vi får veta vad allt egentligen handlar om, och där vi inte får svar på allt förrän i slutet. Här finns inte minsta lilla övertydlighet, utan man får själv läsa mellan raderna utifrån den sparsmakade dialog som förekommer. Det är en lyckad och genomarbetad dialog, och inte ett enda onödigt ord yttras i det här mycket lågmälda dramat. Det är en långsamt berättad film, som är ganska stillsam och som till allra största delen går ut på prat, prat och ännu mer prat. Den kommer sannerligen inte passa alla i smaken, men det fungerar ändå helt okej och upplevs aldrig segt.

Men ett problem är att det inte ens från Paulius sida verkar råda någon tvekan om att personen som dömts för mordet, Vytenis, faktiskt är skyldig. Det finns mycket bevis och han har erkänt, så redan från första början står det ganska klart att rätt person faktiskt sitter i fängelse för mordet. Då kan jag känna att en del av poängen med filmen går förlorad, och man får en något antiklimaktisk känsla då det inte är mycket som ska och kan redas ut. Självklart förstår jag att anhöriga vill få svar på varför ett mord har begåtts och hur, men det allra viktigaste måste ju ändå vara att få veta om rätt person sitter i fängelse för mordet eller inte. Att då inte ens antyda att så inte är fallet, utan att det tycks stå klart hela tiden, gör att en del av poängen går förlorad.

Jag är heller inte helt säker på att ett kriminaldrama passar att vara så här långsamt och avskalat, då det inte finns minsta lilla action eller spänning utan att allting handlar om att få återberättat vad som hänt flera år efteråt enbart med hjälp av dialog. Man kunde väl åtminstone ordna någon tillbakablick då och då, för att få en lite mer levande känsla över brottet, istället för det här lite isolerade och nästan teatraliska upplägget. Upplägget gör också att de flesta rollfigurer utöver Paulius och Indre blivit tämligen underutvecklade och endimensionella, och jag hade gärna sett lite fler nyanser hos en del av dem.

Pilgrims är en ganska bra och välgjord film, med bra skådespelare och ett snyggt foto. Här finns en övertygande atmosfär med en effektiv obehagsstämning och en intressant story. Jag uppskattar lågmälda och originella stilen, som gör att filmen sticker ut från mängden. Men det känns lite tråkigt att aldrig ens antyda huruvida rätt person sitter i fängelse för mordet, utan att det "bara" handlar om att få reda på varför och hur själva mordet gick till. I verkligheten kan man nog ganska sällan vara riktigt så säker - inte minst då det är ovanligt att gärningsmän erkänner mord, varför anhöriga sannolikt ofta kommer känna en liten aning osäkerhet kring om det är rätt person som dömts. Ibland blir det också lite väl långsamt, då det inte händer särskilt mycket och det dessutom är så lågmält så att det dröjer innan man får reda på ens det nödvändigaste. Tycker man om lite annorlunda dramer, och vill få en omväxling från amerikanska mainstream-filmer, är det här ändå en sevärd film - men jag hade ärligt talat hoppats på lite mer än så här. och nöjer mig med en stabil sexa i betyg.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 9 februari 2022

Recensionen har lästs 1164 gånger av 573 personer, sedan den 9 februari 2022

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NIA - TREA - NOLLA - TVÅA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern