Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Playground
(Un monde)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Playground premiärvisas på Göteborgs filmfestival. Den distribueras av Folkets Bio, men när den kommer få "vanlig" biopremiär har jag i dagsläget inte lyckats utröna.
Sök efter Playground på CDON
Drama / Skolmiljö / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Familj / Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 12 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: Belgien, 2021
Produktionsbolag: Dragons Films, i samarbete med Lunanime, VOO & BE TV
Producent: Stéphane Lhoest
Regi: Laura Wandel
Manusförfattare: Laura Wandel
Svensk distributör: Folkets Bio
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1 och 2 (fast viss tveksamhet råder)
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Nora - Maya Vanderbeque Abel - Günter Duret
Clémence - Lena Girard Voss Antoine - Simon Caudry
Noras pappa - Karim Leklou Fröken Agnes - Laura Verlinden
Malik - James Seguy David - Thao Maerten
Ismaël - Naël Ammama Fröken Franck - Sandrine Blancke

7-åriga Nora ska börja i ettan på en ny skola, men vill ogärna skiljas från sin pappa inför första skoldagen. Hon vill helst av allt umgås med sin ett par år äldre storebror Abel hela tiden, men det vill inte han. Snart står det klart att Abel blir gravt mobbad av sina "kompisar", men skolans personal märker ingenting - och Nora vet inte vad hon ska göra, samtidigt som hon är den enda som kan göra något. Efter viss tvekan berättar hon för sin pappa, men det gör bara saken värre...

Med en film som nästan uteslutande kretsar kring barn på en skola, och där vi knappt får se några vuxna annat än i periferin, är det lätt att dra slutsatsen att det här skulle vara en barnfilm. Så är definitivt inte fallet, men sådana fördomar ligger antagligen i fatet för Playground och gör att filmen inte lär bli lika populär som den annars hade kunnat bli. Bara man kommer över sådana tankar, så är det här en riktigt bra och välgjord film. Det märks att mycket research ligger bakom filmen, som känns 100% äkta och realistisk hela tiden. Man dras in i filmen snabbt och enkelt, och det förblir engagerande hela tiden. Man bryr sig om Nora från början till slut, som är en sympatisk men samtidigt mångfacetterad flicka som man verkligen känner för även när hon gör fel.

Hela filmen skildras från Noras perspektiv, vilket också innebär att vi inte vet mer än henne och att alla vuxna knappt blir synliga och som sällan blir mer än jättar. Det är ett riskabelt grepp, men som fungerar bättre än väntat här. Det gör att man verkligen dras in i filmen, bryr sig om Nora och känner precis vad hon känner. Stämningen är utmärkt, och det känns verkligen jordnära och trovärdigt; även fast man önskar att så inte vore fallet. Det är lätt att känna igen sig, och jag minns mycket väl den här känslan då ingen vuxen tycks se någonting av vad som händer - och där alla barn ser vad som händer, medan de vuxna tycks låtsas som ingenting. Tyvärr verkar inte så mycket ha hänt sedan jag gick i skolan, åtminstone om den här belgiska skolan är representabel för hela världen...

Men att skildra allting från Noras perspektiv gör också att de flesta andra rollfigurer blir mer eller mindre endimensionella. Att lärarna och till viss del även hennes pappa blir det kan man köpa, då det liksom är en del av premissen att vi inte får några klara grepp om hur de vuxna tänker. Då är det värre att storebrodern Abel också blir ganska otydlig i konturerna, och där det finns många frågetecken kring hans agerande. Han hinner för all del få vissa nyanser och visst kan man ana ungefär vad som pågår i hans skalle, men hans beteende blir aldrig riktigt så trovärdigt som jag önskar och det blir lite väl tvära kast. Att en mobbare själv börjar mobba folk förekommer säkert, men min ringa erfarenhet är att det trots allt är att göra det lite för enkelt för sig.

På gott och ont är det också en väldigt kort film på ynka 1 timme 12 minuter; en längd som annars bara brukar vara förknippade med barnfilmer. Det gör förvisso att det aldrig hinner bli segt eller långsamt, men det gör också att det aldrig riktigt hinns med någon fördjupning. Det blir en aning för ytligt ibland, och många av rollfigurerna hinner inte riktigt få det djup man hade önskat när allting ska börja rundas av så snabbt.

Playground är en riktigt bra och välgjord film, med bra skådespelarinsatser och där framförallt Maya Vanderbeque är utmärkt i en utmanande roll som 7-åriga Nora. Det är lagom lågmält, trovärdigt och naturligt, och dialogen upplevs hela tiden trovärdig - vilket inte händer dagligen när det gäller dialog ur barns munnar, som sällan brukar riktigt kännas naturligt på film. Det är stämningsfullt, engagerande och berörande, och att skildra allting ur Noras perspektiv fungerar bättre än väntat - men gör samtidigt att storebrodern Abel inte riktigt får de nyanser jag hade velat se. Det är förståeligt att filmen blivit Belgiens bidrag till Oscarsgalan, men jag tror inte att den har en chans att vinna; kanske inte ens bli nominerad. Men att det är en riktigt bra film råder ingen tvekan om, som är väl värd att se för de flesta och som förtjänar en mycket stark sjua i betyg.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 30 januari 2022

Recensionen har lästs 254 gånger av 157 personer, sedan den 30 januari 2022

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SJUA - SEXA - FEMMA - NIA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern