Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Premium Rush
(Premium Rush)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Sony Pictures Home Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter Premium Rush på CDON
   ANNONS
Action / Thriller / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 31 minuter
Genre: Actionthriller
Produktionsland/år: USA, 2012
Produktionsbolag: Columbia Pictures & Pariah
Producent: Gavin Polone
Regi: David Koepp
Manusförfattare: David Koepp & John Kamps
Svensk distributör: Sony Pictures Home Entertainment Nordic AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Wilee - Joseph Gordon-Levitt Vanessa - Dania Ramirez
Bobby Monday - Michael Shannon Nima - Jamie Chung
Manny - Wolé Parks Raj - Aasif Mandvi
Cykelpolisen - Christopher Place Mr. Leung - Henry O
Kyle - Aaron Tveit Lånehajen - Brian Koppelman

Wilee jobbar som cykelbud i New Yorks innerstad, där han levererar bud via cykel, och hans flickvän Vanessa är också cykelbud för samma budfirma. Wilee är specialist på att cykla snabbt, och till råga på allt har hans cykel varken växlar eller bromsar. En dag får han ett från Columbia University, med att leverera ett kuvert från universitetet till Chinatown en och en halv mil därifrån. Han har en och en halv timme på sig att leverera budet, vilket inte ska vara några större problem med hans hastighet. Kunden på universitetet är dessutom hans flickväns rumskompis Nima, så han känner henne hyfsat väl. Men han hinner inte längre än till parkeringen förrän en man vid namn Bobby Monday stoppar honom. Han hävdar att Nima inte hade befogenhet att lämna ut kuvertet, och insisterar på att Wilee lämnar tillbaka det. Men då mannen verkar lite väl aggressiv och dessutom inte kan uppvisa varken legitimation eller papper nekar Wilee, och cyklar iväg med kuvertet. Men Holiday följer efter honom i sin bil, och vill till varje pris få tag i kuvertet. När Monday t.o.m. försöker preja av honom från vägen får Wilee nog, och går in på närmaste polisstation för att anmäla honom. Men väl där upptäcker han att Monday faktiskt råkar vara polis...

Storyn låter på papperet minsann inte som särskilt mycket att hurra för, och dessutom tillhör genren definitivt inte någon av mina favoriter. Därför hade jag mina farhågor när jag satte mig ner för att se Premium Rush, men till min förvåning är det faktiskt en bra film. Det är charmigt och intressant, och dessutom får filmen en annorlunda premiss då det mesta utspelas i realtid. Vid viktigare tidpunkter får vi veta vad klockan är genom en digital klocka på skärmen, och detta används också till att visa när en del tillbakablickar utspelas (då klockan bokstavligt talat backar bakåt). Jag uppskattar tillbakablickarna som gör att vi till sist får veta vad allting egentligen handlar om och varför alla är så besatta i att få tag i kuvertet. Dock blir det kanske några turer fram och tillbaka för mycket, då det kan upplevas en smula förvirrande när klockan backar tillbaka gång på gång till någon timme eller några timmar bakåt, och vi dessutom ibland får se samma händelse vid mer än ett tillfälle (från ett något annorlunda perspektiv). Det är intelligent och genomtänkt, men blir lite för mycket av det goda och det hade nog varit att föredra att begränsa tillbakablickarna i omfattning.

Men det är en riktigt engagerande film, som trots en enkel story och relativt få rollfigurer håller intresset vid liv hela tiden. Framförallt är tempot mycket högt, och här händer något hela tiden. Det är en intensiv och spännande film, och de många cykeljakter som förekommer har dessutom fått en nerv och intensitet som närmast saknar motstycke. Biljakter i filmer brukar oftast bli ganska utdragna och tråkiga, men de snarlika cykeljakter som finns här har gjorts på precis rätt sätt så att intresset aldrig minskar. Det är charmigt, småroligt och fängslande från början till slut.

Dock kan man tycka att storyn blivit i tunnaste laget, och framförallt får vi inte veta särskilt mycket om huvudrollen Wilee - man känner visserligen för honom, men särskilt mycket bakgrundsinformation får man sannerligen inte. De enda vi egentligen får veta någonting om är Nima och polisen Monday, och även där begränsas bakgrundsinformationen till enbart det är som är direkt relevant för just den här handlingen. Det kan upplevas lite för tunt, och jag hade gärna sett en djupare inblick i både Wilee och flickvännen Vanessa. Dessutom förekommer ett fåtal logiska luckor och en del trovärdighetsproblem, men dessbättre är de av sådan karaktär att man inte tänker på det medan man ser filmen utan först i efterhand. Medan man tittar är tempot så högt och intensivt att det effektivt "maskerar" en del av filmens brister.

Jag tycker dessutom att det blivit lite för mycket med de alternativa utgångar - där vi får se hur Wilee väljer mellan olika vägar att cykla på, och får se efterverkningarna av respektive vägval i hans inre - som förekommer då och då under filmen, vilket till en början är smart men som fått för mycket utrymme och sänker tempot mer än nödvändigt. Jag stör mig också på en del av filmens budskap, då filmen under vissa delar verkar legitimera och förespråka cykling utan växlar och helt utan bromsar (så kallad "Fixed Gear") - vid ett tillfälle antyder filmen t.o.m. att bromsar på cyklar skulle orsaka fler skador, och det känns för mig helt vansinnigt. Att cykla på bilvägar i New Yorks innerstad bland miljoner bilar måste vara riskabelt nog under de bästa omständigheter, och att dessutom cykla helt utan bromsar tycker jag borde vara direkt livsfarligt...

Fotot är snyggt, och filmen har ett starkt bildspråk samtidigt som den förmedlar en bra stämning. Skådespelarinsatserna är bra, och Joseph Gordon-Levitt är riktigt bra i huvudrollen som Wilee. Dania Ramirez är också bra som Vanessa, medan Michael Shannon trots en stabil insats ibland balanserar på gränsen till överspel. Jamie Chung är mycket bra som Nima, medan Wolé Parks däremot gör en lite väl klichéartad och överspelande rollprestation som Wilees rival Manny.

Premium Rush erbjuder inget större djup, men är en spännande och fartfylld film som definitivt underhåller för stunden. Det är charmigt, intensivt och fängslande; om än med en något tveksam sensmoral. Actionfilmer tillhör verkligen inte någon av mina favoriter, men det här är betydligt bättre än väntat och är en film väl värd att se. Kort sagt förtjänar filmen en stabil sjua, varken mer eller mindre.

Blu-Ray-utgåvan erbjuder bild i Widescreen med proportionerna 2,40:1, och ljudet är i DTS-HD 5.1 och vanlig Dolby Digital 5.1. Bild- och ljudkvaliteten är mycket bra. Filmen är textad på bl.a. de skandinaviska språken samt engelska för hörselskadade. Tyvärr finns ingen vanlig engelsk text, och heller ingen svensk text för hörselskadade. Textningen är lagom stor, men tyvärr är kantlinjerna ganska smala vilket gör det svårt att läsa texten vid ljusare bakgrunder. Den svenska textningen håller relativt hög klass med några få översättningsmissar. När man matar in Blu-Ray-skivan spelas en kort distributörsjingel, och därefter kommer man direkt till huvudmenyn, som är rörlig och effektfull men som bara finns på engelska. Jag stör mig också på de ljudeffekter som spelas för varje alternativ som markeras på menyn (d.v.s. för varje tryck på fjärrkontrollen), vilket är effektfullt till en början men snabbt blir irriterande. Det finns alltså ingen inledande språkvalsmeny, och för att spela upp filmen med textning måste man därför gå in under språkmenyerna från huvudmenyn och välja textning. Inte helt användarvänligt, i synnerhet för personer som inte kan engelska. Väljer man att spela filmen, så visas först varningstexter på valt textningsspråk (ex. svenska) samt engelska. Jag förstår inte riktigt behovet av att visa varningstexter på både svenska och engelska, och dessutom känns det lite malplacerat att lägga det precis innan själva filmen, men det är åtminstone tacksamt att vi slipper se texter på femtioelva andra språk som vissa andra distributörer envisas med.

Som extramaterial hittar vi två olika bakom kulisserna-inslag, en på 7 minuter och en på 10 minuter. De är snarlika men har något annorlunda inriktning, där den första mer fokuserar på skådespelare och regissör medan den andra fokuserar på actionsekvenser och stuntscener. Det är ganska intressant, och vi får veta en del matnyttigt om hur framförallt actionscenerna spelats in, men jag tycker inte riktigt att inslagen går tillräckligt in på djupet. Dessutom finns det lite för mycket skryt över de inblandade och dylikt. Där tar det roliga slut, och mer bonusmaterial än så finns inte. Bonusmaterialet har tyvärr ingen skandinavisk text, men däremot finns engelsk text vilket i alla fall är betydligt bättre än ingenting.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 2 april 2013
Senast uppdaterad: 3 april 2013

Recensionen har lästs 2479 gånger av 1517 personer, sedan den 2 april 2013

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
BD-produktion * * * * * *      6
Snittbetyg: * * * * * * och en halv     6,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TVÅA - NIA - SJUA - FEMMA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern