Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Prinsessan Mononoke
(Mononoke-hime)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Pan-Vision för recensionsexemplaret
Sök efter Prinsessan Mononoke på CDON
   ANNONS
Drama / Fantasy / Äventyr / Tecknat / Handanimerad / Långfilm
Målgrupp: Familj / Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 8 minuter
Genre: Fantasyäventyr
Produktionsland/år: Japan, 1997
Produktionsbolag: Studio Ghibli, Dentsu, Nippon Television Network & Tokuma Shoten
Producent: Toshio Suzuki
Regi: Hayao Miyazaki
Manusförfattare: Hayao Miyazaki
Svensk distributör: PAN Vision AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Ashitaka - Yôji Matsuda San/Mononoke - Yuriko Ishida
Moro - Akihiro Miwa Fru Eboshi - Yûko Tanaka
Toki - Sumi Shimamoto Kohroku - Masahiko Nishimura
Okkotonushi - Hisaya Morishige Jiko-Bou - Kaoru Kobayashi

Den mångfaldigt prisbelönade japanska regissören, manusförfattaren och animatören Hayao Miyazaki har gjort ett stort antal tecknade filmer genom åren, men väldigt få av dessa såg dagens ljus i Sverige medan de var nya. Men med tiden har det börjat förändras, och allting började med Spirited Away och Det levande slottet. Därefter har några av hans äldre filmer släppts på bio eller direkt på DVD, men det har dröjt ända fram tills nu innan Hayaos kanske mest kända och kritikerrosade film släppts i Sverige; 1997 års succéfilm Prinsessan Mononoke. Men nu är det äntligen dags - filmen gick upp på bio hösten 2011, och har nu släppts på DVD.

I en liten by i det medeltida Japan bor den unga prinsen Ashitaka ett stillsamt liv, tills dess att byn blir attackerad av ett gigantiskt vildsvin som blivit besatt av en demon. Ashitaka lyckas att besegra honom och därmed rädda byn, men på kuppen blir han själv smittad av förbannelsen som kraftigt ökar hans känslor varje gång han blir arg. Han måste bege sig bort från byn för att hitta ett botemedel, och kommer till Järnstaden där allting kretsar kring stadens järnverk och där skogen skövlas till förmån för fabriken. Invånarna i Järnstaden fruktar den ökända vargprinsessan Mononoke - en människoflicka som egentligen heter San och uppfostrats av vargar för att kämpa mot människors miljöförstöring...

Det är verkligen hög tid att en så kultförklarad och prisbelönad succéfilm som denna äntligen släpps i Sverige, mer än ett decennium senare än resten av världen. Men bättre sent än aldrig, och förhoppningsvis kan detta leda till att fler äldre Studio Ghibli-filmer kommer hit. Därför hade jag höga förhoppningar när jag satte mig ner för att se Prinsessan Mononoke, och efter en lite seg och trög inledning måste jag medge att det faktiskt är en riktigt bra film. Storyn är intressant och originell, och filmen har ett påtagligt djup och är ganska tänkvärd. Det är underhållande och engagerande, och åtminstone de centrala rollfigurerna upplevs mångbottnade och nyanserade. Det gäller framförallt Ashitaka och San/Mononoke, men till viss del även andra rollfigurer. Däremot har fru Eboshi blivit alldeles för endimensionell och stereotyp, som gör att den rollfiguren bitvis mest känns i vägen.

Till skillnad från exempelvis Kickis expressbud eller Det levande slottet är det här inte riktat till barn i första hand, utan det är en ganska invecklad och omfattande historia som yngre barn inte lär förstå alltför mycket av. Dessutom finns det en del blodiga och våldsamma inslag, som kan bli för otäckt för barn. Jag ser istället Prinsessan Mononoke som en vuxenfilm i första hand, även om lite äldre barn säkerligen också får utbyte av den. Här finns heller ingen som helst humor eller annat som skulle kunna lätta upp stämningen för barn, utan det är ett renodlat drama med viss spänning. Det kan lätt bli rörigt, med många rollfigurer och en komplicerad intrig; och dessutom vissa filosofiska inslag som jag ibland upplever som lite för pretentiösa för sitt eget bästa.

Men kommer man över det, så är det en fängslande och intressant film som håller intresset vid liv hela tiden och som dessutom är någorlunda oförutsägbar. Filmen har en mycket fin stämning och är dessutom lågmäld. Jag uppskattar verkligen budskapet, handlingen och rollfigurerna. Därmed finns en viss charm och en atmosfär som gör att filmen sticker ut från mängden. Det är en minnesvärd och välgjord film, och manuset imponerar stort med sitt ovanliga djup och dessutom en förhållandevis ovanlig miljö. Det är även en väldigt fantasifull och udda film, och man imponeras av Hayao Miyazakis enorma fantasifullhet och sinne för detaljer.

Men i likhet med de flesta av Hayao Miyazakis filmer har Prinsessan Mononoke blivit onödigt lång, och filmen räcker strax under 2 timmar 10 minuter. Det är lite för långt för sitt eget bästa, och storyn räcker inte riktigt till för en så lång speltid. Därför har tempot blivit onödigt lågt, och bitvis kan det upplevas lite segt. Det gäller i första hand under filmens första halva, medan tempot blir högre och filmen mer engagerande under den andra halvan. Om filmen kunnat kortas ner med minst en kvart skulle det förmodligen upplevas betydligt bättre och tempot hade upplevts betydligt rappare. Därför är det tråkigt att så många filmer av Studio Ghibli lider av samma problem.

Animationen är dock utmärkt, och filmen är helt och hållet handtecknad. Bakgrunderna och karaktärsteckningarna är smått makalösa, och det är starka och minnesvärda miljöer och karaktärer som erbjuds. En del av bakgrunderna är närmast små konstverk, och det är mycket imponerande. Animationen är dock ungefär lika enkel som i de flesta andra av Studio Ghiblis filmer, och rollfigurer och objekt rör sig inte mer än nödvändigt. Jag upplever ändå detta lite mer påkostat än andra filmer från ungefär samma tidsperiod, då det är mer i bilderna som rör sig och det inte längre är en massa stillastående ansikten i varje bild. Istället upplever jag rörelserna som något ryckiga, och det känns nästan som att filmen spelats upp i betydligt mindre än 25 bilder per sekund. Jag kan dock inte uttala mig om det är DVD-utgåvan som är felaktig eller om filmen gjorts på det här sättet, då jag inte sett filmen förut och därför inte har något att jämföra med.

Prinsessan Mononoke har absolut sina brister, och åtminstone utifrån en första titt kan jag inte riktigt tycka att filmen är det mästerverk som de flesta andra velat göra gällande. Men i och med filmens påtagliga djup kan jag tänka mig att helhetsintrycket kanske höjs efter en omtitt; vi får se. Det är hur som helst en riktigt bra och minnesvärd film, med ett tema som är minst lika aktuellt nu som när filmen hade premiär 1997. Det är tänkvärt, engagerande och välgjort; men tyvärr också ganska långsamt. Prinsessan Mononoke når i mina ögon inte riktigt upp till samma klass som min personliga favorit bland Studio Ghiblis filmer, Det levande slottet, men det är ändå en av Hayao Miyazakis bättre filmer och är väl värd att se för de allra flesta. Betygsmässigt nöjer jag mig i dagsläget med en mycket stark sjua, men åttan är inte långt borta och kanske kan den bli verklighet när jag ser om filmen.

Hittills har de flesta av Studio Ghiblis filmer dubbats till svenska - om inte på bio, så åtminstone till DVD-utgåvorna. Tyvärr är dock Prinsessan Mononoke ett undantag till regeln, och av någon märklig anledning återges filmen på DVD-utgåvan enbart i japansk originalversion. Visserligen är det här ingen typisk barnfilm och är i första hand riktad till vuxna, men trots allt är det en familjefilm som passar ganska bra för alla åldrar och som på bio fick 11-årsgräns (vilket innebär från 7 år i vuxet sällskap). Därför är det obegripligt att Pan-Vision inte försett filmen med svenskt tal, så att även barn kan se den. På bio är det förståeligt att undvika dubbning, i och med att man där inte själv kan välja version på samma sätt. Men med DVD-standardens möjlighet till alternativa ljudspår finns det inte längre någon anledning att undvika dubbning, och det borde vara en självklarhet vid sådana här tecknade filmer att förse dem med svenskt tal så att alla kan glädjas åt filmerna. Änn märkligare blir det då DVD-utgåvan faktiskt har med norsk dubbning, men inte svensk. Även fast många lär föredra att se filmen i japansk originalversion, så kan man trots allt inte bortse från det faktum att målgruppen minskar avsevärt utan en svensk dubbning och utan svenskt tal lär filmen aldrig bli lika populär i Sverige som den blivit i resten av världen. Det är tråkigt, för Prinsessan Mononoke förtjänar att uppmärksammas.

DVD-utgåvan innehåller japanskt tal i Dolby Digital 5.1 och vanlig stereo samt norskt tal i stereo. Tyvärr finns inte den så omtalade och påkostade engelskspråkiga dubbningen som gjorts med, vilket är beklagligt. Det finns textning på svenska, norska och finska; men ingen text för hörselskadade. Bilden är i anamorfisk Widescreen med proportionerna 1,85:1 (nästan fullskärm på en Widescreen-TV), och bild och ljud håller hög kvalitet. När man matar in skivan möts man av språkvalsmeny, som följs av distributörsjingel och varningstexter. Därefter visas huvudmenyn direkt, som är stilren men stillastående. Som extramaterial hittar vi ett antal olika TV-trailers, biotrailers och TV-spottar för den här filmen; ett fåtal på engelska och resten på japanska. Ingen har svensk text och bara ett fåtal inslag har engelsk text, och därför försvinner en stor del av poängen med dessa trailers och promotionmaterial. Slutligen hittar vi också trailers för åtta andra titlar från Studio Ghibli, som har antingen svenskt eller japanskt tal. Det är tråkigt att den svenska DVD-utgåvan inte har med någonting mer matnyttigt från den här filmen, vilket i kombination med avsaknad av svenskt och engelskt ljudspår gör att DVD-utgåvan upplevs ganska barskrapad trots att det rent tekniskt sett finns ganska mycket extramaterial.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 3 april 2012
Senast uppdaterad: 4 april 2012

Recensionen har lästs 6157 gånger av 4091 personer, sedan den 3 april 2012

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * * och en halv      5,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SJUA - NIA - NOLLA - ETTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern