Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Priscilla
(Priscilla)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Sök efter Priscilla på CDON
   ANNONS
Drama / Verklighetsbaserad / Biografi / Historiskt / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 53 minuter
Genre: Drama/biografi
Produktionsland/år: Italien/USA, 2023
Produktionsbolag: American Zoetrope, The Apartment, Fremantle, Standalone Pictures & A24
Producent: Sofia Coppola, Youree Henley & Lorenzo Mieli
Regi: Sofia Coppola
Manusförfattare: Sofia Coppola, baserad på en självbiografisk bok av Priscilla Presley & Sandra Harmon
Svensk distributör: Nordisk Film AB
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Priscilla - Cailee Spaeny Elvis - Jacob Elordi
Priscillas pappa - Ari Cohen Priscillas mamma - Dagmara Dominczyk
Vernon Presley - Tim Post Farmor Dodger - Lynne Griffin
Joe - Dan Beirne Alan - Rodrigo Fernandez-Stoll
Jerry - Dan Abramovici Charlie - Matthew Shaw
Alberta - Olivia Barrett Lisa Marie Presley - Raine Monroe Boland / Emily Mitchell

Året är 1959, och 14-åriga Priscilla Beaulieu lever ett ensamt och isolerat liv i Västtyskland; långt bort från vänner där hennes pappa är stationerad på USAs militärbas. Men en dag stöter hon på den 10 år äldre rockstjärnan Elvis Presley, och trots att han redan då är kändis blir han attraherad av Priscilla. Det hade kunnat vara slutet på historien, när han åker hem till USA igen, men han fortsätter hålla kontakten med Priscilla. Flertalet år senare gifter de sig, men då han oftast är ute på turnéer blir hon fast ensam med alla möjliga tjänare men helt utan vänner...

Med fjolårets Elvis i färskt minne är det intressant med en så pass snarlik film så titt inpå, men nu ur ett helt annat perspektiv. Här får Elvis själv en mer nedtonad roll, och den från Elvis så ökände Översten får vi aldrig ens se utan bara höra omnämnas. Vad som är hänt och inte är omöjligt för utomstående att bedöma, men med Priscilla Presley som producent för Priscilla kan man väl misstänka att filmen inte är 100% opartisk - så som i så många andra sammanhang ligger sanningen antagligen någonstans mitt emellan Priscilla och Elvis.

Oavsett hur det förhåller sig med den saken är Priscilla en bra och intressant film, men som inte riktigt är så minnesvärd som jag hade önskat. Det är intressant och fascinerande, och att få se på händelseförlopp ur någon annans perspektiv är alltid värdefullt. Här får vi en bra inblick i Priscillas unga år, från det att hon träffade Elvis som 14-åring och fram tills dess att de skiljdes vid 28 års ålder. Det är engagerande och tänkvärt, och vi får en hyfsad inblick i vem Priscilla var och hur deras äktenskap sannolikt var. Här finns en gnutta humor och lite charm, men också en del våld - men framförallt är det vemodigt och ensamt, och Priscilla verkar ha levt ett väldigt ensamt liv.

Det är finstämt och stämningsfullt, och på gott och ont får vi här ett betydligt lugnare och mer stillsamt drama än Baz Luhrmanns lite mer musikvideoestetiska Elvis. Här finns mer utrymme för andrum och det blir mer vemodigt och till viss del också berörande - men problemet är att det istället periodvis upplevs ganska segt. Särskilt under den första halvan förekommer lite väl långa perioder när vi får se Priscilla mer eller mindre ensam, och även om jag förstår tanken så blir det lite för mycket av det goda; ett lite högre tempo hade nog inte skadat.

Men ett minst lika stort problem är att tempot är ojämnt - bitvis är det väldigt långsamt, och vi får se Priscillas ensamhet på ett tydligt sätt; för att under andra perioder istället hoppa fram långa tidsperioder så att det plötsligt går orimligt snabbt framåt. Det känns lite märkligt, i synnerhet som vi inte får något tydligt grepp om vem Priscilla är under de senare åren - hon ser ut och känns ungefär som den flicka hon är i början, och det känns som att något saknas när vi inte får se när och hur hon utvecklas till den kvinna som slutligen tröttnar på Elvis beteende. Det hade behövts mer karaktärsutveckling, för att tydligare få ett grepp om Priscilla som person och varför hon stod ut så länge för att sedan en dag tröttna.

Priscilla är en bra och välgjord film, med ett utmärkt foto, bra musik och bra skådespelare - det känns lite ovant att vänja sig vid Jacob Elordi som Elvis, efter den fenomenala insatsen av Austin Butler i Elvis, men istället är Cailee Spaeny utmärkt som Priscilla. Det är en engagerande och berörande film, som är stämningsfull och lagom lågmäld - men de efter ett tag ständiga tidshoppen fungerar inte optimalt, och att det också saknas karaktärsutveckling för att till fullo tro på Priscillas utveckling ställer till med vissa problem. Så det som hade kunnat bli en utmärkt film och ett perfekt komplement till Elvis blir istället "bara" helt okej. Det är likväl fullt sevärt och en ganska bra film, men det hade kunnat bli så mycket bättre utifrån samma premiss; och det är inte i klass med Sofia Coppolas bästa filmer. Därför nöjer jag mig med en svag sjua, men det är ändå sevärt och intressant som komplement till Elvis för att få se samma händelseförlopp ur någon annans perspektiv.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 16 maj 2024

Recensionen har lästs 141 gånger av 120 personer, sedan den 16 maj 2024

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SEXA - ETTA - TREA - NOLLA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern