Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Proof
(Proof)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till SF Video för recensionsexemplaret
Sök efter Proof på CDON
   ANNONS
Drama / Spelfilm / Baserad på scenpjäs/musikal / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 36 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: USA, 2005
Produktionsbolag: Miramax Films, Endgame Entertainment & Hart-Sharp Entertainment
Producent: Alison Owen, Jeff Sharp, Robert Kessel & John Hart
Regi: John Madden
Manusförfattare: Rebecca Miller & David Auburn, baserad på en scenpjäs av David Auburn
Svensk distributör: SF Video/Svensk Filmindustri
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Catherine - Gwyneth Paltrow Robert - Anthony Hopkins
Hal - Jake Gyllenhaal Claire - Hope Davis
Professor Barrow - Gary Houston Polis - Danny McCarthy

Proof var ursprungligen en brittisk teaterpjäs skriven av John Madden, som ursprungligen gick upp i London, med Gwyneth Paltrow i huvudrollen. I denna film som bygger på pjäsen spelar hon återigen samma roll, som dotter till en mycket intelligent men sinnessjuk matematikprofessor, som på senare år varit helt borta. Då han den senaste tiden knappast kunnat klara sig själv har Catherine (Gwyneth Paltrows rollfigur) tvingats stanna hemma och ta hand om honom. Därför har hon alltid oroat sig över att hon inte bara brås på hans intelligens, utan också kommer att ärva hans schizofreni. När filmen inleds har hennes pappa just dött, och därför kommer Catherines syster Claire, som bor i New York, på besök för att ta hand om allt. I samband med detta dyker också en av deras pappas gamla studenter upp, och vill leta igenom alla professorns hundratals anteckningsblock för att se om det eventuellt råkar finnas något vettigt i någon av dem. Det leder till att Catherines misstankar stärks om att hon kanske själv drabbats av samma sinnessjukdom som hennes pappa...

Ett problem med den här filmen är att den innehåller en salig blandning mellan nutida scener och äldre tillbakablickar, och tyvärr framgår det inte alltid helt tydligt när vi ser nutid och när det är tillbakablickar. Därför blir det lite rörigt och osammanhängande ibland, varför jag gärna hade sett en tydligare indikation om när det rör sig om tillbakablickar. Filmens andra stora problem är att det helt enkelt inte händer speciellt mycket. Allting stampar på ungefär på samma ställe, det går periodvis lite segt och rent handlingsmässigt händer det inte så jättemycket igenom filmen. Trots det är det dock en intressant skildring, väl värd att ses. Den är bitvis lite smårolig, och annars är den intressant och välgjord. Jag skulle vilja säga "gripande", men tyvärr blir filmen aldrig helt gripande. En lite djupare syn på de inblandade och ett lite mer händelsefyllt manus hade höjt betyget på den här filmen, som uppenbarligen menar väl och har en mycket intressant idé, men som tyvärr inte räcker riktigt hela vägen. Dock lyfts filmen av de lysande skådespelarna, från huvudroller och ner till minsta biroller. Största behållningen är dock Gwyneth Paltrow, som gör en fantastisk rollprestation som Catherine - en roll som är allt annat än enkel.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 14 mars 2006
Senast uppdaterad: 14 mars 2006

Recensionen har lästs 4102 gånger av 1668 personer, sedan den 5 december 2007

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion * * * * * *      6
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
ETTA - NIA - SJUA - SJUA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern