Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Purpurfärgen
(The Color Purple)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Sök efter Purpurfärgen på CDON
   ANNONS
Drama / Musikal / Historiskt / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 21 minuter
Genre: Musikaldrama
Produktionsland/år: USA, 2023
Produktionsbolag: Amblin Entertainment, Warner Bros. Pictures & Harpo Films
Producent: Quincy Jones, Scott Sanders, Steven Spielberg & Oprah Winfrey
Regi: Blitz Bazawule
Manusförfattare: Marcus Gardley, baserat på en roman av Alice Walker samt en scenmusikal av Marsha Norman
Svensk distributör: Warner Bros. Entertainment Sverige AB & HBO Nordic
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Celie - Fantasia Barrino Nettie - Ciara Harris
Mister - Colman Domingo Shug Avery - Taraji P. Henson
Harpo - Corey Hawkins Sofia - Danielle Brooks
Alfonso - Deon Cole Squeak - Gabriella Wilson/H.E.R.
Miss Millie - Elizabeth Marvel Misters pappa - Louis Gossett Jr.
Mama - Aunjanue Ellis-Taylor Pastor Avery - David Alan Grier
Celie som barn - Phylicia Pearl Mpasi Nettie som barn - Halle Bailey

I den amerikanska södern i början av 1900-talet växer tonåringen Celie Harris upp med sin syster Nettie och deras allt annat än charmige pappa, efter att deras mamma gått bort. Nu har Celie blivit gravid för andra gången, med hennes egen pappa som barnens far (!) - men hon får inte behålla barnen, utan hennes pappa säger bara att han "gett bort barnen till Gud". När bonden Mister försöker stöta på Nettie utan framgång, erbjuder hennes pappa honom istället att gifta sig med Celie - hon har inget att säga till om, och vips är hon och Mister gifta och hon tvingas slava i hushållet för att ta hand om Misters barn. När deras pappa försöker att förgripa sig på även Nettie sticker hon från föräldrahemmet, och det blir början på en lång och mörk berättelse om misshandel och övergrepp; men i musikalform.

Steven Spielbergs Oscarsnominerade film med samma namn från 1985 var en bra film, om än på intet sätt perfekt. Broadway-musikalen från 2005 har jag av förståeliga skäl inte kunnat se, men på papperet kändes det egendomligt att göra en musikal av en så mörk historia. Nya Purpurfärgen är trots detta en bra film, men jag kan samtidigt inte helt släppa känslan att det fungerar lite si och så att bygga upp en så becksvart historia som musikal - trots allt är ju övergrepp och misshandel det genomgående temat genom filmen (och romanen), och att då börja sjunga helt oprovocerat fungerar inte alltid klockrent.

Att det är ett viktigt ämne att uppmärksamma kan ingen förneka, och trots att den här historien utspelas under 1900-talets första hälft är mycket av problematiken tillämpbar än idag; och är universellt gångbart världen över. Det är en mycket mörk historia, även om det då och då också förekommer vissa ljusglimtar. Det är berörande och underhållande, och det har blivit en engagerande skildring. Jag hade mina farhågor i början, och den första kvarten kändes det väldigt märkligt då alla brister ut i sång stup i kvarten trots den mörka berättelsen. Men när handlingen kommer igång på allvar, och det börjar hända mer, så fungerar det mycket bättre - musiken är trots allt bra, och här finns många lyckade och starka sångnummer som lyckas att föra handlingen framåt samtidigt som merparten även står stadigt på egna ben.

Med så bra musik och en så stark skildring kommer man långt, och det var väl nästan nödvändigt att hitta på någonting nytt för att inte efterlikna Steven Spielbergs 1980-talsfilm för mycket. Men musikalupplägget är paradoxalt nog både filmens styrka och dess svaghet, för trots de lyckade musikalnumren kan man ändå inte släppa känslan att det upplevs malplacerat att börja brista ut i sång vid en så mörk skildring. Medan det handlar om någon slags ljusglimt och starka kvinnoporträtt fungerar det ganska bra, men när filmen nästan sekund fortsätter med den becksvarta misshandelshistorien skär det sig lite mot sångerna - det känns helt enkelt inte rimligt eller trovärdigt att ett misshandelsoffer ska börja sjunga på det här sättet utan vidare...

Purpurfärgen lider också av vissa trovärdighetsproblem, då rollfigurer ibland förändras orimligt snabbt; så att någon nästan verkar totalförändrad från en scen till nästa. Där hade det behövts ytterligare scener emellan, för att få en mjukare övergång och få förvandlingarna att kännas trovärdiga. Filmen är trots allt lång på 2 timmar 20 minuter, så det finns ingen logisk förklaring till att behöva skynda på och inte ta tid på sig med trovärdig karaktärsutveckling. Att skildra nästan 40 år av ett liv i en enda film, även om det är en lång sådan, är heller inte helt oproblematiskt - precis som vid biografier som försöker att skildra ett helt liv i en enda film, så blir det även här lite problematiskt när en massa år passerar inom loppet av några sekunder; och vi heller inte alltid får veta vad som hänt under tiden eller med tydlighet vem alla är.

Purpurfärgen är en bra och välgjord film, med ett snyggt foto och starka och lyckade musikalnummer. Skådespelarinsatserna är mycket bra, och Fantasia Barrino är fantastisk i huvudrollen som Celie. Det är uppskattat med en film med så starka svarta rollfigurer, med en bred representation då bokstavligt talat alla skådespelare utom en är mörkhyade; och undantaget förekommer bara i ett par scener. Då känns det märkligare att HBTQ-undertonen som förekommer känns underutvecklad, som bara syns till i ett par scener och sedan inget mer - där hade jag velat se en lite större fördjupning. Att brista ut i sång i tid och otid skär sig också lite för mycket med den becksvarta berättelsen, även om det varierar från fall till fall hur påtagligt det känns. Mot slutet blir det också lite för översentimentalt, och jag önskar att filmteamet haft det goda omdömet att hoppa över det sista sångnumret; som helt enkelt blir för mycket.

Men att handlingen är intressant och berörande kan ingen förneka, och likaså är det ett viktigt och angeläget ämne som behöver uppmärksammas; där det mesta fortfarande förekommer världen över trots att det gått många år sedan handlingen utspelades. Det är också engagerande, berörande och periodvis charmigt, och då kan man åtminstone delvis ha överseende med de brister som förekommer. Men det borde ha gått att få till ännu bättre, och det här är inte någon av de bästa musikalerna som förekommit under senare år - men likväl en bra film, som är väl värd att se och som förtjänar en ganska stark sjua i betyg.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 19 april 2024

Recensionen har lästs 119 gånger av 109 personer, sedan den 19 april 2024

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FEMMA - TREA - FEMMA - ÅTTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern