Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Quake
(Skjálfti)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Quake premiärvisas på Göteborgs filmfestival. Jag vet inte när filmen kommer få ordinarie biopremiär i Sverige, men då den ännu inte tycks ha visats utanför filmfestivaler ens i hemlandet Island misstänker jag att det kan dröja.
Sök efter Quake på CDON
   ANNONS
Drama / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp:  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 46 minuter
Genre: Psykologiskt drama
Produktionsland/år: Island, 2021
Produktionsbolag: Ursus Parvus
Producent: Tinna Hrafnsdóttir & Hlín Jóhannesdóttir
Regi: Tinna Hrafnsdóttir
Manusförfattare: Tinna Hrafnsdóttir
Svensk distributör: NonStop Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Saga - Anita Briem Tedda - Kristín Þóra Haraldsdóttir
Bergur - Sveinn Geirsson Ivar - Benjamín Árni Daðason
Dídí - Edda Björgvinsdóttir Jóhanna - Tinna Hrafnsdóttir
Gunnar - Jóhann Sigurðsson Óskar - Bergur Ebbi Benediktsson

Saga är i 35-årsåldern, och bor med sin 6-åriga son Ivar i utkanten av Reykjavik, och har nyligen skilt sig från Ivars pappa Bergur. När Saga en dag är ute i parken tillsammans med Ivar får hon plötsligt ett stort epilepsianfall och svimmar av ute i snön. Ivar lyckas kalla på ambulans, men läkarna hittar ingen orsak till varför hon plötsligt fått ett så stort anfall trots att hon tagit sin epilepsimedicin och inte haft någon anfall sedan hon var barn. Och vad värre är, efter anfallet drabbas hon av minnesförlust och glömmer bort mycket av vad som hänt innan anfallet. Då Bergur kallat in socialen vågar Saga dock inte berätta för någon om minnesförlusten - för då kanske hon skulle förlora vårdnaden av Ivar - och försöker istället på egen hand lista ut vad som hänt. Men när hon knappt vet vad som är verklighet och inte längre blir det inte det lättaste, och hon måste också konfrontera minnesbilder hon plötsligt får från det förflutna...

Jag har tyvärr inte läst Audur Jonsdóttirs roman, och har därför inget att jämföra med. Men Quake är faktiskt en riktigt bra och välgjord film. Historien är måhända inte den mest originella världen har skådat, men icke desto mindre är det intressant och fascinerande. Här finns en psykologisk spänning som upplevs mystiskt men samtidigt realistiskt. Här finns en utmärkt stämning, och då vi får se allt från Sagas perspektiv vet man aldrig riktigt vad som är sant och inte. Det fungerar riktigt bra, och gör att filmen blivit engagerande från början till slut. Det är berörande och minnesvärt, och tiden går fort där det aldrig upplevs segt eller tråkigt. Rollfigurerna är intressanta och nyanserade, men då allt skildras utifrån Sagas perspektiv är det framförallt hon själv som verkligen upplevs mångfacetterad.

Överlag uppskattar jag den lågmälda och avskalade stilen, som gör att man inte vet mer än Saga vet och hela tiden vill veta mer. Men ibland går det lite för långt, och när det väl ska presenteras hur allt hänger ihop känns det tämligen oklart och "luddigt" - då börjar filmen kännas lite för lågmäld, vilket känns onödigt då man hellre vill få klara besked. Att det är avsiktligt mystiskt väldigt länge hör liksom till, men inte att det ska fortsätta vara ganska mystigt och utan definitiva besked även när upplösningen närmar sig. Till sist förstår man det mesta, men jag tvingades se om flera nyckelscener ett par gånger innan jag till sist tror mig förstå vad tanken var - och det känns onödigt, då man inte vill behöva fundera över vad tanken varit även när filmen tagit slut. Då filmen antyder värre saker får man också en något antiklimaktisk känsla när man förstår hur allt hänger ihop.

Quake är en bra och minnesvärd film, med utmärkta skådespelare och en bra dialog. Rollfigurerna är intressanta, även om vissa inte riktigt får det djup jag hade önskat - såsom Bergur, som är viktig för handlingen men som känns tämligen endimensionell. Jag hade gärna sett en finslipning av manuset, men jag uppskattar den lagom mystiska psykologiska stämningen och den fascinerande historien. Filmen kommer inte lämna någon oberörd, även om den heller kanske inte riktigt är så minnesvärd som jag hade önskat. Det är dock en film väl värd att se för de flesta, och efter moget övervägande väljer jag en hyfsat stark sjua i betyg.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 4 februari 2022

Recensionen har lästs 278 gånger av 168 personer, sedan den 4 februari 2022

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FEMMA - FYRA - SJUA - SEXA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern