Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Quo vadis, Aida?
(Quo vadis, Aida?)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter Quo vadis, Aida? på CDON
   ANNONS
Drama / Thriller / Krig / Verklighetsbaserad / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 41 minuter
Genre: Verklighetsbaserat krigsdrama
Produktionsland/år: Norge/Bosnien och Hercegovina/Frankrike/Polen/Rumänien/Tyskland/Österrike/Turkiet, 2020
Produktionsbolag: Deblokada Produkcija, Coop 99, Digital Cube, Razor Film Produktion & Tordenfilm AS, i samarbete med ZDF
Producent: Damir Ibrahimovich & Jasmila Zbanic
Regi: Jasmila Zbanic
Manusförfattare: Jasmila Zbanic, baserad på en faktabok av Hasan Nuhanovic
Svensk distributör: TriArt Film
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Aida Selmanagic - Jasna Djuricic Nihad Selmanagic - Izudin Bajrovic
Hamdija Selmanagic - Boris Ler Sejo Selmanagic - Dino Bajrovic
Överste Karremans - Johan Heldenbergh Major Franken - Raymond Thiry
General Ratko Mladić - Boris Isakovic Dr. Robben - Reinout Bussemaker
Joka - Emir Hadzihafizbegovic Vesna - Edita Malovčić
Kapten Mintjes - Teun Luijkx Chamila - Jelena Kordić Kuret

Året är 1995, då Aida jobbar som tolk för FN placerad i den lilla staden Srebrenica som del av inbördeskriget i Bosnien. När den serbiska armén tar över staden är det flera tusen invånare som försöker söka skydd i FN-lägret, men långt ifrån alla får plats och tusentals personer blir fast utomhus utan skydd. Aidas man och två söner tillhör den gruppen människor, men hon erbjuder sin man som frivillig till förhandlingar med general Ratko Mladić i utbyte mot att de får komma in i lägret. Genom Aidas roll som tolk åt den högsta ledningen inser hon snart vad som är på väg att hända, men hur ska hon kunna rädda sin familj...?

Folkmordet i Srebrenica 1995 är absolut ett viktigt och angeläget ämne att uppmärksamma, och som dessutom inte har skildrats på film i särskilt hög grad förut. Quo vadis, Aida? (latin för Vart är du på väg, Aida?) är också en mycket bra och välgjord film, som visserligen inte är särskilt originell men som engagerar och berör in i minsta detalj. Det har blivit en fängslande film, som håller tittarna i järngrepp och som aldrig släpper taget om en. Det är spännande och obehagligt, och det är verkligen ingen lättsam film att bevittna. Det är brutalt, våldsamt och hemskt, trots att själva kriget och de värsta hemskheterna sker utanför bild.

Det upplevs mycket realistiskt och jordnära, och såvitt jag kan bedöma håller sig filmen nära de verkliga händelserna trots att vissa rollfigurer är fiktiva. Det här är en film som inte kommer lämna någon oberörd, och som man heller inte lär glömma på länge. Att skildra allting ur en enskild persons perspektiv är ett smart grepp, då det gör att filmen kan komma nära tittarna utan att det känns opersonligt eller distanserat, som liknande filmer annars ofta har en tendens att bli.

Ett litet problem är dock att manusförfattarna inte ger oss någon introduktion till kriget eller hur folkmordet egentligen började. Här förutsätts att alla känner till händelserna i grova drag, och är insatt i konflikten mellan Serbien och Bosnien, och vad som föranledde händelserna 1995 - förmodligen är jag inte den enda som bara var flyktigt bekant med folkmordet i Srebrenica, och för oss blir det inte helt oproblematiskt att hänga med. Jag hade önskat lite mer bakgrundsinformation, då det inte känns rimligt att förutsätta att alla i dagens läge - även de som bara var barn (eller kanske inte ens födda) 1995 - ska känna till allting kring konflikten. I hemlandet Bosnien-Herzegovina är det här förstås väl bekanta händelser, men i resten av världen är det förmodligen mer osäkert. Alltför originellt blir det heller inte, utan filmen följer traditionella dramaturgiska mallar utan att sticka ut riktigt så mycket som jag hade önskat.

Quo vadis, Aida? är en mycket bra och välgjord film, med ett starkt foto, en ännu starkare berättelse och utmärkta skådespelare. Att skådespelarna åtminstone för en svensk publik är helt okända är faktiskt en fördel för filmillusionen, och gör att filmen närmast får en dokumentär prägel över sig. Det är engagerande, gripande, obehagligt och oerhört starkt, och man lär inte glömma de här hemskheterna på mycket länge. Det är också ett mycket viktigt ämne att uppmärksamma; ett folkmord i Europa i närtid som inte fått så mycket uppmärksamhet som det hade förtjänat.

Men jag hade gärna velat få lite mer bakgrundsinformation först, för känner man inte till konflikten eller folkmordet närmare så är det inte helt oproblematiskt att förstå sig på vilka parter det rör sig om och deras motiv. Lite mer fördjupad historik än så hade varit på sin plats för att alla ska bättre förstå sig på vad som egentligen hände - det känns inte rimligt att behöva läsa på om ämnet innan man ser en film. Men i övrigt är det en mycket bra och stark film, som alla snarast bör se och som mycket välförtjänt blev nominerad till Oscar för bästa utländska film i år. Mitt betyg blir en hyfsat stabil åtta, och även om handlingen kanske är ännu bättre än själva filmen så är filmen som sådan också mycket lyckad.

Quo vadis, Aida? hade biopremiär på Folkets Bios biografer i februari i år, mitt under pandemin och med hårda publikbegränsningar, och lär därför av förståeliga skäl inte ha setts av särskilt många på bio. Av någon outgrundlig anledning har filmen inte släppts på DVD eller Blu-Ray i Sverige, utan endast som digital hyrfilm. Förvisso bättre än ingenting, men en så här välgjord film hade förtjänat en fin Blu-Ray-utgåva.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 24 september 2021

Recensionen har lästs 1558 gånger av 812 personer, sedan den 24 september 2021

Betyg:
Film/serie * * * * * * * *    8
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * * *    8

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NIA - ÅTTA - SJUA - NOLLA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern