Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Ravenswood
(Restraint)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Pan-Vision för recensionsexemplaret
Sök efter Ravenswood på CDON
Sök efter Ravenswood på Discshop.se
   ANNONS
Drama / Thriller / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 29 minuter
Genre: Dramathriller
Produktionsland/år: Australien, 2008
Produktionsbolag: Filmgraphics Entertainment & Australian Film Finance Corporation
Producent: Anna Fawcett, Todd Fellman & Mark Lazarus
Regi: David Denneen
Manusförfattare: Dave Warner
Svensk distributör: PAN Vision AB
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Ron - Travis Fimmel Dale - Teresa Palmer
Andrew - Stephen Moyer Konstapel Paul Widdens - Philip Holder
Mrs. Wynott - Margie McCrae Mr. Middleton - Keith Robinson

Det tillhör inte vanligheterna att australiensiska filmer ser dagens ljus i Sverige; än mindre independentfilmer gjord med liten budget. Så är dock fallet med dramathrillern Restraint som av någon anledning döpts till Ravenswood i Sverige och släpptes direkt på DVD här. Bakom regi står långfilmsdebuterande David Denneen, medan manuset skrivits av den lite mer erfarne Dave Warner, som tidigare bl.a. arbetat med McLeods döttrar. I filmens inledning är Ron och hans flickvän Dale på flykt, efter att Ron mördat en person. I ett försök att komma undan polisen tänker de gömma sig i ett stort förfallet hus i samhället Ravenswood i Queensland. Men huset är inte så tomt som de trott, då en man vid namn Andrew bor där. Därför tar Ron och Dale honom som gisslan, och tänker passa på att råna honom. Men allting går inte som de tänkt, då Andrew inte har några pengar i huset och heller inte kan ta ut mer, då han har extrem torgskräck och inte klarar av att gå utanför huset...

Jag brukar generellt sett tycka mycket bra om australiensiska filmer och serier, och hade därför höga förväntningar inför Ravenwood. Delvis infriades dem, och delvis inte. Ravenswood är inte direkt någon alltför originell film - vi har sett liknande upplägg förut, och särskilt nyskapande har det inte blivit. Filmen sticker dock ut genom vissa överraskningar under resans gång, som gör att filmen trots allt inte blir likadan som en mängd andra filmer. Det har fungerat riktigt väl, och manuset är välskrivet med en imponerande detaljrikedom. Det är också en visuellt tilltalande film, med bra foto och scenografi. Det är knappast något originellt bildspråk, men det behövs knappast heller vid den här sortens filmer. David Denneen har en bra känsla för både det estetiska och spänningsmomenten, och visar onekligen potential. Ravenswood är uteslutande inspelad i riktiga miljöer, helt utan studior och kulisser, vilket förstärker den realistiska känslan. Därför har det blivit en ganska trovärdig och intressant film, som håller intresset och spänningen vid liv hela tiden. Karaktärsporträtten är det lite si och så med - Dale och Andrew är mångbottnade och intressanta rollfigurer, medan Ron däremot blivit tämligen endimensionell och väldigt osympatisk. Både Dale och Andrew kan vi känna sympati och förståelse med, men Ron är omöjlig att se som något annat än en osympatisk galning. Det kanske är avsiktligt, men icke desto mindre är det beklagligt. Jag kan dock komma över sådana problem, då filmen trots allt förblir engagerande och spännande hela tiden, och dessutom blivit ganska oförutsägbar där man inte vet vad som ska hända härnäst.

Det största problemet med Ravenswood är egentligen slutet, som blivit alldeles för ouppklarat och kändes allmänt antiklimaktiskt. Jag blev riktigt besviken, och kände att poängen med att faktiskt ha sett filmen delvis gick förlorad. Inte nog med att vi egentligen inte får veta hur det går; dessutom kvarstår ett flertal frågetecken som vi aldrig får någon direkt klarhet i. Vi får en del antydningar till saker och ting under filmens gång, men inte tillräckligt definitiva för att man ska veta något med säkerhet. Det är tråkigt, och jag föredrar absolut mer uppklarade och avslutade filmer - i synnerhet om det inte är någon uppföljare på gång. Skådespelarinsatserna är bra, fastän alla är relativt okända för gemene man. Den enda jag kände igen av de tre stora rollerna var Teresa Palmer som Dale, som tidigare haft halvstora roller i filmerna Bedtime Stories och December Boys. Hon gör en utmärkt insats, och spelar starkt och trovärdigt. Även Stephen Moyer är imponerande som Andrew, och gör en tillbakadragen men stark rolltolkning som fungerar mycket väl. I grund och botten spelar även Travis Fimmel bra som Ron, men han har för få lager och är för endimensionell för att rollfiguren ska kännas levande - något som dock mer beror på manuset än på skådespelarens insatser. Ibland har Travis även en tendens att spela över, vilket också påverkar trovärdigheten. Ravenswood lär knappast bli ihågkommen i många år som något storslaget mästerverk, men som debutfilm och underhållning för stunden fungerar den trots allt utmärkt. Den är sevärd för de allra flesta, men i och med det svaga slutet räcker det tyvärr inte längre än till en stark sexa i betyg.

DVD-utgåvan kommer från Pan-Vision, och har ett gemensamt omslag för alla fyra skandinaviska länder. Bilden återges i anamorfisk Widescreen med proportionerna 1,78:1, och ljudet är i Dolby Digital 5.1. Filmen är textad på de fyra skandinaviska språken, men tyvärr finns ingen engelsk text och heller ingen text för hörselskadade. Bild- och ljudkvaliteten är bra, men utan att utmärka sig nämnvärt. När man matar in DVD-skivan, möts man av en kombinerad distributörsjingel och engelskspråkiga varningstexter på totalt ca 10 sekunder, som följs av språkvalsmeny. Därefter kommer man direkt till huvudmenyn, som är på engelska och stillastående men stilren. Det visas inga trailers innan menyn. Tyvärr finns inget som helst extramaterial, vilket är tråkigt. Enligt uppgift har både den amerikanska och australiensiska DVD-utgåvan en hel del extramaterial, däribland bakom kulisserna-dokumentärer och ett alternativt slut, vilket åtminstone undertecknad gärna hade velat se. Därför är det beklagligt att Pan-Vision inte kunnat eller velat licensiera det extramaterialet även till den skandinaviska utgåvan.


Recensionen skriven: 23 april 2009

Recensionen har lästs 2469 gånger av 1348 personer, sedan den 23 april 2009

Betyg:
Film/serie * * * * * *     
6
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * *       5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
NIA - SEXA - NOLLA - NIA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2016 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern