Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Kortfattade recensioner

Reflection
(Vidblysk)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen, filmen eller dess dubbning samt sätta egna betyg.

Reflection premiärvisas på Göteborgs filmfestival. Jag har inte lyckats utröna när den kommer få vanlig biopremiär i Sverige, men då filmen ännu inte visats utanför filmfestivaler ens i hemlandet gissar jag att det kommer att dröja.
Sök efter Reflection på CDON
   ANNONS
Drama / Krig / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp:  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 5 minuter
Genre: Krigsdrama
Produktionsland/år: Ukraina, 2021
Produktionsbolag: ForeFilms
Producent: Iya Myslytska, Anna Sobolevska, Valentyn Vasyanovych & Vladimir Yatsenko
Regi: Valentyn Vasyanovych
Manusförfattare: Valentyn Vasyanovych
Svensk distributör: NonStop Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Serhiy - Roman Lutskyi Polina - Nika Myslytska
Olha - Nadiya Levchenko Andriy - Andriy Rymaruk
FSB RF-officeren - Stanislav Aseyev Fängelsedirektören - Igor Shulha
Kirurgen - Oleksandr Danyliuk Sjuksköterskan - Vasiliy Kukharskiy

Året är 2014, och kriget mellan Ukraina och Ryssland har pågått i ett drygt halvår. Serhiy är kirurg på ett sjukhus i närheten, och har en något ansträngd relation med sin 12-åriga dotter Polina efter att hans ex-fru gift om sig med militären Andriy. Serhiy går med i kriget som militär läkare för att kunna hjälpa till, men allting går snett när han och en kollega hamnar på fel väg och han blir tillfångatagen av ryska trupper som krigsfånge. Ryssarna har användning av en läkare, och därför tvingas han bevittna och hjälpa till vid alla möjliga hemskheter. När han senare blir frisläppt som del av ett fångbyte mellan Ryssland och Ukraina försöker han återuppta kontakten med Polina och hans ex-fru Olha, men upplevelserna från kriget gör sig ständigt påminda.

De första 10 minuterna började jag undra vad jag egentligen hade gett mig in i. Berättartekniken påminner nämligen väldigt mycket om Roy Andersson, men på ett tillspetsat sätt - som Roy Andersson på steroider, ungefär. Merparten av scenerna består nämligen av en stabil kamera på långt håll, utan vare sig panoreringar, kameraåkningar eller inzoomningar. Det gör inte så mycket när filmen väl kommit igång, men från början - när man inte har en aning vem som är vem eller vilka rollfigurerna är - så blir det ganska oengagerande att på långt håll få se en människa som man knappt kan se vad hen gör och inte har en aning om vem det är... Det blir helt enkelt väldigt tråkigt, då man inte förstår ett dugg av vad som händer.

Men när filmen väl kommer igång på allvar - ungefär samtidigt som Serhiy blir tagen som krigsfånge - så blir det genast mycket bättre. Den Roy Andersson-inspirerade stilen gör sig fortfarande påmind, men det fungerar bättre när man väl har lärt känna personerna och förstår vad som händer. Efter en trevsam inledning blir det faktiskt en riktigt bra film, som engagerar och berör med enkla medel. Det är en omfattande och fascinerande berättelse, och de centrala rollfigurerna hinner få en hel del nyanser.

Det är verkligen ingen upplyftande film, och här finns en del riktigt otäcka scener från kriget där man helst vill blunda. Överlag är filmen inte särskilt grafisk eller närgången, men just därför blir kontrasten desto större när det väl visas hemskheter. Det är mörkt och deprimerande, men det finns trots allt ändå en och annan ljusglimt. Det finns en viss charm och en gnutta humor, men framförallt är det ett fängslande och berörande drama. Filmen kommer inte lämna någon oberörd, och det är starka scener som varvas med mer vardagliga sådana. Stämningen är också utmärkt, och därför känner man sig närvarande i händelserna.

På gott och ont är det uppenbart att regissören har inspirerats av Roy Anderssons tidigare verk, och ibland kan det bli störande med dessa stabila kameror på distans där man ibland knappt ser vad som händer. Det innebär också att tämligen lågt tempo och en långsamt berättad film. Det blir förvisso aldrig direkt segt, men ibland ändå lite för långsamt då många scener pågår aningen för lång tid för sitt eget bästa. När någon kör bil, så får vi verkligen se personen köra i flera minuter även om inget konkret händer; och om någon grillar ute på gården så får vi se även grillningen i flera minuter. Det här sättet att berätta har absolut sin charm, men ibland blir det lite för mycket av det goda då även de enklaste scener pågår lite för länge.

Samtidigt är det en mycket lågmäld och avskalad film, som närmast kan beskrivas som minimalistisk. Här finns ingen onödig dialog, utan varenda ord som sägs är väl valda. Det innebär att det ibland förekommer personer som sitter i minuter helt tysta, och här finns sannerligen ingen övertydlighet. Ibland är det inte helt självklart att man förstår vad som händer, och ibland blir den här lågmälda stilen lite för påtaglig då man inte riktigt får veta tillräckligt. Det mesta förstår man, men ofta måste man läsa mellan raderna - ibland kan det bli lite för mycket, men samtidigt uppskattar jag filmer som inte skriver tittaren på näsan utan där man faktiskt får tänka själv.

Reflection är en riktigt bra och välgjord film, med ett effektivt foto och utmärkta skådespelare. Det är ett engagerande och mycket lågmält drama, som är berörande och bitvis riktigt otäckt. Berättartekniken kan ibland upplevas något distanserande, då det ofta rör sig om stillastående kameror på lite väl långt avstånd, där man inte alltid ser till fullo vad som händer. Det är väldigt likt Roy Anderssons tidigare verk, innan han på senare år delvis har börjat gå ifrån sitt signum; men här är det snarare ännu mer påtagligt än i hans filmer. Det blir ibland lite för mycket, och framförallt från början hade det behövts lite mer närgångna scener då distanserade kameror inte riktigt fungerar när man ännu inte har lärt känna vilka personerna är. Det fungerar bättre när filmen väl kommit igång, men även då blir det lite väl långsamt då många scener pågår något för lång tid för sitt eget bästa. Filmen hade nog vunnit på att kortas ned en smula, då 2 timmar 5 minuter är i saftigaste laget för den här handlingen. Men det är ändå en riktigt bra film, som är väl värd att ses för alla som inte har svårt för långsamma dramer - efter moget övervägande landar betyget på en mycket stark sjua.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 6 februari 2022

Recensionen har lästs 269 gånger av 167 personer, sedan den 6 februari 2022

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:
Helhetsintryck dubbning:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen, filmen eller dess dubbning. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TVÅA - SEXA - ETTA - ETTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern