Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Righteous Kill
(Righteous Kill)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till Noble Entertainment för recensionsexemplaret
Sök efter Righteous Kill på CDON
Sök efter Righteous Kill på Discshop.se
   ANNONS
Drama / Kriminal / Thriller / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 37 minuter
Genre: Kriminaldramathriller
Produktionsland/år: USA, 2008
Produktionsbolag: Millennium Films, Nu Image Films, InVenture Entertainment, Grosvenor Park Productions & Papillon Productions
Producent: Jon Avnet, Rob Cowan, Boaz Davidson, Randall Emmett, George Furla, Lati Grobman, Avi Lerner, Alexandra Milchan & Daniel M. Rosenberg
Regi: Jon Avnet
Manusförfattare: Russell Gewirtz
Svensk distributör: Noble Entertainment
Klarar av Bechdel-testet: Uppgift saknas
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Turk - Robert De Niro Rooster - Al Pacino
Inspektör Simon Perez - John Leguizamo Inspektör Ted Riley - Donnie Wahlberg
Karen Correlli - Carla Gugino Spider - Curtis Jackson
Kommissarie Hingis - Brian Dennehy Jessica - Trilby Glover

Vissa teman och genrer återkommer med jämna mellanrum, och tycks aldrig bli inaktuella. En av de vanligaste är kriminalthrillers om poliser och seriemördare, som t.o.m. tycks ha blivit vanligare än romantiska komedier på senare år. Till sin senaste film har regissören och producenten Jon Avnet - annars mest känd för succén Stekta gröna tomater och TV-serier som Boomtown och The Starter Wife - gett sig på just denna genre. Filmen har blivit mest omtalad som den första där Al Pacino och Robert De Niro spelar mot varandra regelbundet, efter att tidigare bara haft en enda scen tillsammans i Heat 1995. Dessa båda huvudrollsinnehavare är nog också den främsta anledningen till att filmen inte släppts direkt på DVD någonstans i världen. Här utspelas handlingen i New York, där polisinspektörerna Turk och Rooster arbetat tillsammans i evigheter. Turk har börjat gå över gränsen, och fabricerar då och då bevis för att misstänkta gärningsmän inte ska gå fria, men Rooster följer reglerna till punkt och pricka. Nu är det en besynnerlig seriemördare som härjar i New York, och som börjat att mörda våldtäktsmän, mördare och andra måttligt trevliga individer som av en eller annan anledning blivit friade i rätten. Som "motivering" lämnar mördaren en dikt vid varje brottsplats, men i övrigt finns inte mycket att hitta i form av tekniska bevis. Till en början tycker poliserna att det inte är någon större förlust om världen blir kvitt några mördare, men seriemördaren ser inte ut att stoppa och det blir fler och fler lik som hittas. Då det heller inte finns tecken till inbrott börjar Turk och Rooster att fundera över vem gärningsmannen egentligen kan vara, och börjar misstänka att det kanske kan röra sig om en polis. Men vem...?

Mycket kan man säga om Righteous kill, men inte att det skulle vara en nyskapande och originell film. Det här rör sig istället om polisthriller enligt konstens alla regler, som följer de gängse mallarna till punkt och pricka. Det behöver i och för sig inte vara något stort problem, och det finns många ooriginella filmer som trots allt blivit riktigt bra. Men det finns större problem än så med den här filmen. Storyn är tunn, och ärligt talat händer det inte alltför mycket under filmens gång. Det känns mest som ett avsnitt av valfri TV-deckare som dragits ut till drygt en och en halv timme. Därför blir det ganska segt, och alltför mycket till thriller kan jag inte påstå att det blivit; vad omslaget än vill hävda. Det blir helt enkelt aldrig speciellt spännande, och periodvis har filmen också blivit ganska oengagerande. Det blir heller inte bättre av att Righteous kill blivit mycket förutsägbar, och några stora överraskningar väntar inte. Inte ens den oväntade vändningen mot slutet av filmen är egentligen särskilt oväntad, utan kan också räknas ut utan större ansträngning. Men allt är inte negativt, och i grund och botten är det en relativt välgjord film med bra foto och scenografi. Dialogen är mycket ojämn - periodvis är den smårolig och fyndig, medan det mellan varven bara blir allmänt pinsamt och löjeväckande. Med mer genomarbetad dialog hade det kunnat bli betydligt mer lyckat.

Skådespelarinsatserna är överlag bra. Varken Robert de Niro eller Al Pacino gör sina bästa insatser här, men är trots allt bra skådisar, även om i synnerhet den förstnämnda mest ser ut att gå på tomgång utan större känslor eller engagemang. Ibland har båda två också en viss tendens att spela över. Birollerna är egentligen bättre, och Donnie Wahlberg och John Leguizamo spelar både bra som de yngre kollegorna. Mest imponerad blev jag dock över Carla Gugino (mest känd från TV-serien Spin City), som spelar starkt och trovärdigt som den kvinnliga polisen Karen - för övrigt den enda kvinnliga rollfiguren i filmen som är värd namnet. Det är också handlingarna med Karen som är det mest intressanta i filmen, och gör att det periodvis blir ganska intressant. Men tyvärr blir det lite för långt mellan gångerna, och scenerna mellan Turk och Rooster blir mer oengagerande än något annat. Righteous kill är inte alls någon kalkon, men inte heller en alltför lyckad film. Slutintrycket hamnar istället någonstans mitt emellan - det blir helt enkelt en godkänd dussinfilm, som inte sticker ut nämnvärt. Visst kan den vara sevärd, men samtidigt är det svårt att kunna rekommendera den fullt ut när andra filmer tagit upp samma tema på ett bättre sätt. Dessutom är det lite tråkigt att den i grund och botten intressanta konflikten och frågeställningen om det är rätt att ta lagen i egna händer när den inte fungerar efter ett tag trycks undan och hamnar i skymundan för spänningsinslag som inte är särskilt spännande...

DVD-utgåvan kommer från Noble Entertainment, och har relativt bra bild- och ljudkvalitet. Filmen återges i anamorfisk Widescreen med proportionerna 2,35:1, och ljudet finns i både Dolby Digital 5.1 och DTS (båda på engelska). Filmen är textad på svenska, norska, finska och isländska; men tyvärr finns ingen engelsk text. Det finns heller ingen textning för hörselskadade. Textningen är anpassad för Widescreen-TV, och blir därför avlång och lite svårläst på 4:3-TV. DVD-skivan inleds med språkvalsmeny, som följs av varningstexter på valt språk. Därefter får vi se några trailers för andra filmer, som dock går att hoppa förbi. Därefter kommer man till huvudmenyn, som är på engelska oavsett valt språk och är enkel och stilren. Väljer man att spela filmen visas först en distributörsjingel på 10 sekunder, innan själva filmen börjar. Det enda extramaterial som finns är ett kommentatorspår med regissören Jon Avnet, som märkligt nog väljs från språkvalsmenyn och inte från någon extramaterialsmeny. Det är ganska intressant med en del matnyttigt, men tillför inte alltför mycket. Dessutom är det oundvikligt att kommentatorspår med bara en enda person nästan alltid har en tendens att låta lite egocentriska; så även här. Där tar det roliga slut... Enligt uppgift har utländska DVD-utgåvor mer extramaterial än så, som vi tyvärr går miste om i Skandinavien. Kommentatorspåret har ingen textning.


Recensionen skriven: 9 mars 2009
Senast uppdaterad: 13 mars 2009

Recensionen har lästs 2291 gånger av 1274 personer, sedan den 9 mars 2009

Betyg:
Film/serie * * * * *      
5
DVD-produktion * * * *        4
Snittbetyg: * * * * och en halv       4,5

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
TVÅA - FEMMA - SJUA - ÅTTA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2016 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern