Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Rosor, kyssar och döden
(Rosor, kyssar och döden)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter Rosor, kyssar och döden på CDON
   ANNONS
Drama / Kriminal / Deckare / Thriller / Historiskt / Spelfilm / Baserad på bok / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 1 timme 30 minuter
Genre: Kriminaldramathriller
Produktionsland/år: Sverige, 2013
Produktionsbolag: Pampas Produktion, i samarbete med TV4 Sverige
Producent: Renée Axö
Regi: Daniel di Grado
Manusförfattare: Kerstin Gezelius, baserat på en roman av Maria Lang
Svensk distributör: SF Video/Svensk Filmindustri
Klarar av Bechdel-testet: Ja, klarar alla tre steg (fast viss tveksamhet råder)
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Puck Bure - Tuva Novotny Einar Bure - Linus Wahlgren
Christer Wijk - Ola Rapace Gabriella - Lisa Henni
Otto - Andreas Nilsson Jan-Axel - Anders Ekborg
Fanny - Anita Wall Fredrik - Måns Westfelt
Björn - Andreas La Chenardière Sofia - Happy Jankell
Helene - Karin Bergquist Daniel - Steve Kratz
Löving - Filip Berg Gertrud - Alida Morberg

Den svenska författaren Dagmar Lange (1914 - 1991) blev känd under pseudonymen Maria Lang, och etablerade sig som en av de tidigaste svenska deckarförfattarna under en tid då det fortfarande var ovanligt. Hon debuterade som författare 1949 med deckaren Mördaren ljuger inte ensam, som introducerade kriminalkommissarien Christer Wijk. Därefter fortsatte hon att skriva minst en ny roman varenda år under sin livstid, och totalt hann det bli 43 vuxenromaner och 4 ungdomsromaner; varav de allra flesta handlade om just kommissarie Christer Wijk. Två av dessa romaner filmatiserades 1960 och 1961, då med Karl-Arne Holmsten som Christer Wijk. I våras var det dags igen då Mördaren ljuger inte ensam, gick upp på bio. Det kommer att bli sex filmer som alla (relativt fritt) bygger på Maria Langs böcker, där alla utom den första släpps direkt på DVD. Den fjärde filmen i serien bygger på Maria Langs femte roman Rosor, kyssar och döden från 1953.

Riksmordkommissionens chef Christer Wijk har precis förlovat sig med sin (gissningsvis nyblivna) flickvän Gabriella, och därför kommer doktoranden och universitetsföreläsaren Puck Bure tillsammans med sin man Eje till Gabriellas överklassfamilj för förlovningsfesten. Det blir dock inte mycket till firande, då det snart upptäcks ett gammalt lik i familjens jordkällare; ett lik som tros tillhöra Gertrud som försvann för 20 år sedan och enligt sägnen spökar i området. Christer och Puck måste som vanligt börja utreda, och när Gabriellas gamla farfar Fredrik även hittas död blir det än mer komplicerat.

Jag har inte läst någon av Maria Langs romaner och har därför inget att jämföra med. Däremot har alla filmatiseringar av hennes romaner den här omgången varit ganska bra, och efter alldeles för många Wallander- och Beck-filmatiseringar är det utan tvekan en trevlig omväxling med nya rollfigurer och en ny miljö. Därför känns även Rosor, kyssar och döden lite som en frisk fläkt, och 1950-talsmiljön gör också att filmen sticker ut från mängden och erbjuder någonting nytt till en ganska tröttsam genre. Filmen som sådan är också förhållandevis lyckad, och är med viss tvekan den bästa filmen hittills. I stil och känsla har även denna film en hel del likheter med Agatha Christie, och dessutom är dramaturgin nästan direkt tagen därifrån; inte minst den i Agatha Christies böcker så klassiska upplösningen där alla samlas på samma ställe så att (i det här fallet) Christer och Puck får avslöja vem mördaren är och varför. Den biten känns i och för sig en smula övertydlig, men å andra sidan är Agatha Christie utan tvekan en bättre inspirationskälla än femtioelva Wallander och Beck. Det är charmigt och engagerande, och intresset hålls vid liv på ett effektivt sätt. Jag uppskattar tidskänslan och den intressanta storyn, och rollfigurerna är också genomarbetade och intressanta.

Filmen har inget högt tempo och är långt ifrån någon traditionell thriller, utan istället rör det sig om en ganska långsam pusseldeckare av gammaldags slag. Det rör sig mer om drama än thriller, men det här är den första filmen i serien som trots allt har en viss spänning. Men det är inte nödvändigtvis någon nackdel att filmen huvudsakligen är ett relativt stillsamt drama, utan det är trevligt med en mer gammaldags film utan samma traditionella stil som i stort sett alla svenska kriminalare. Det är inte direkt originellt, men åtminstone lite nyskapande och någonting som vi knappt sett alls inom svenska deckare förut. Stämningen och känslan är fin, och det är underhållande samtidigt som mordmysteriet är lagom invecklat - det är med andra ord inte lätt att lista ut vem mördaren är, men heller inte en omöjlighet; precis som det ska vara för att intresset ska hållas vid liv.

Tyvärr har dock filmen blivit onödigt rörig, i och med det stora persongalleriet med många rollfigurer där det inte är helt enkelt att komma ihåg vem som är vem. Här är det ett om möjligt ännu större persongalleri än i en del av de tidigare filmerna, och många introduceras inte tillräckligt väl så att man faktiskt ska kunna hålla koll på vem som är vem eller vilken relation de har till varandra. Åtminstone i en del aspekter är Rosor, kyssar och döden också ganska förutsägbar, men det är inte lika illa som i Inte flera mord även om jag faktiskt gissade rätt på mördarens identitet. Dessutom förekommer några klichéer för mycket, men rollfigurerna känns inte lika stereotypa som tidigare. Det förekommer enstaka trovärdighetsproblem, men den här filmen är ändå mer realistisk än framförallt de första två filmerna. Här finns det inte längre några nämnvärda logiska luckor, utan allting håller ihop logiskt utan större irritationsmoment.

Dessutom uppskattar jag Puck, som är en intressant och mångfacetterad rollfigur. Det är en trevlig omväxling med en stark, intelligent och självständig kvinna i huvudrollen, och med tanke på att det än idag är alltför ovanligt är det imponerande att det (sannolikt) förekom redan i de tidiga böckerna. Christer hinner också få hyfsat många nyanser, och både honom och Puck känns äkta och trovärdiga. Dock kan jag tycka att Eje blivit mer endimensionell än än i den första filmen, och även den här gången för han inget större väsen av sig. Här blir det uppenbart att allting ska kretsa kring Puck och Christer, och Eje uppfattas nästan lite stereotyp till skillnad från de två första filmerna. Av de nytillkomna rollfigurerna hinner ganska många få en del nyanser, och medan andra är stereotypa blir det inte fullt lika karaktyrartat som förut. Tyvärr har dock filmen blivit lite väl kortfattad, och gör att några intressanta sidohistorier inte reds ut till fullo och inte hinner få det utrymme de förtjänar

Fotot är snyggt, och filmen erbjuder en del mycket vackra vyer samtidigt som filmteamet på ett effektivt sätt lyckats att fånga tidskänslan så att det verkligen ser ut och känns som 1950-talet. Åtminstone på alla punkter utom dialogen, för av någon märklig anledning används nästan helt modern dialog - om än ibland presenterat på ett något teatraliskt och högtravande sätt - vilket ger ett något konstlat intryck, vilket även förstärks av att dialogen inte känns helt trovärdig vare sig med dagens eller 1950-talets mått mätt. Det känns ändå som att dialogen fungerar något bättre här än i de första två filmerna, men kanske är det bara för att man börjar vänja sig vid det... Skådespelarinsatserna är ovanligt bra i den här filmen, och det är en imponerande ensemble som filmteamet lyckats få ihop. Tuva Novotny är utmärkt i huvudrollen som Puck, och spelar trovärdigt och nyanserat. Ola Rapace har en ovanligt nedtonad stil som Christer Wijk, men spelar stabilt och naturligt. Linus Wahlgren är också bra som Einar. I övrigt är det överlag bra skådisar, och intressant att notera är att dubbningsveteranen Andreas Nilsson gör en av de större rollerna som Otto. Han gör en mycket bra insats, och dubbningsveteranen Steve Kratz fungerar också bra som Daniel. Anita Wall är mycket bra som Fanny, och Måns Westfeldt gör allt som går av rollen som Fredrik. Happy Jankell är utmärkt som Sofia, men tyvärr tycker jag att Lisa Henni känns en smula stel och opersonlig som Gabriella - något som kanske är avsiktligt, men som ändå inte känns riktigt rätt. Då Lisa brukar spela bättre än så här kan jag bara förmoda att problemet ligger i regin.

Rosor, kyssar och döden är ett intressant och underhållande kriminaldrama, som erbjuder någonting relativt nytt av en tröttsam genre och sticker ut från mängden med sin fina 1950-talsmiljö. Efter moderna kriminalseriers höga tempo är det trevligt med ett lite långsammare pusseldrama, som dessutom i stil och upplägg har en hel del likheter med Agatha Christie. Filmen kan kanske inte riktigt mäta sig med Agathas höga klass, men det känns i alla fall lite bättre än alla dussintal Wallander- och Beck-produktioner som spottas ut varje år. Det är en film väl värd att se, men som samtidigt inte är alltför minnesvärd och dessutom är lite för rörig för sitt eget bästa. Filmen förtjänar dock en svag sjua i betyg, och fastän det inte är någon jättestor skillnad är det här nog den hittills bästa filmen i serien. Det bådar gott inför framtiden, och det är definitivt tillräckligt intressant för att jag ska vilja se de två återstående filmerna i serien.

Jag har tyvärr inte fått tillgång till DVD-utgåvan eller Blu-Ray-utgåvan för recension, och kan därför inte uttala mig om DVD-produktionen eller eventuellt extramaterial.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 13 december 2013
Senast uppdaterad: 13 december 2013

Recensionen har lästs 3988 gånger av 2525 personer, sedan den 13 december 2013

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FEMMA - SEXA - NOLLA - TVÅA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern