Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Rush
(Rush)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Sök efter Rush på CDON
   ANNONS
Drama / Action / Sport / Verklighetsbaserad / Biografi / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Ungdomar / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 3 minuter
Genre: Verklighetsbaserat sportdrama
Produktionsland/år: Storbritannien/Tyskland/USA, 2013
Produktionsbolag: Exclusive Media Group, Cross Creek Pictures, Working Title Films, Imagine Entertainment, Revolution Films & Egoli Tossell Film
Producent: Andrew Eaton, Eric Fellner, Brian Grazer, Ron Howard, Peter Morgan & Brian Oliver
Regi: Ron Howard
Manusförfattare: Peter Morgan
Svensk distributör: Twentieth Century Fox (Sweden) AB
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Niki Lauda - Daniel Brühl James Hunt - Chris Hemsworth
Marlene Knaus - Alexandra Maria Lara Suzy Miller - Olivia Wilde
Clay Regazzoni - Pierfrancesco Favino Lord Hesketh - Christian McKay
Louis Stanley - David Calder Gemma - Natalie Dormer
Alastair Caldwell - Stephen Mangan Enzo Ferrari - Augusto Dallara
Bubbles Horsley - Julian Rhind-Tutt Harvey Postlethwaite - Jamie de Courcey
Stirling Moss - Alistair Petrie Teddy Mayer - Colin Stinton

Österrikiska Niki Lauda och brittiska James Hunt var under 1970-talet mycket framgångsrika formel-1-förare, och kom att bli kända för sin uttalade och kraftiga rivalitet. I Ron Howards nya verklighetsbaserade drama Rush får vi följa både Niki och James privat och under tävlingsloppen, med start 1970 och fram tills ett ödesdigert 1976.

Jag är extremt oinsatt i formel-1, och i mina ögon är det få saker i världen som är tråkigare än att se bilar köra runt en bana gång på gång. Jag visste heller i stort sett inget om de verkliga händelserna - Niki Lauda kände jag bara till namnet på, och James Hunt hade jag aldrig ens hört talats om. Det var med andra ord inte världens bästa förutsättningar jag satte mig ner för att se Rush, och jag hade stora farhågor då jag misstänkte att filmen skulle bli riktigt tråkig. Men dessbättre hade jag fel, och det här faktiskt en riktigt bra film. Handlingen är fascinerande och intressant, vare sig man känner till de verkliga händelserna och personerna eller inte.

Både Niki Lauda och James Hunt har skildrats på ett mångfacetterat och nyanserat sätt, så att man kommer de båda inpå livet på ett effektivt sätt. Det är också ett smart grepp att skildra händelserna från båda personernas synvinklar - på så sätt blir det aldrig lika svartvitt som biografier har en tendens att bli, och vi får se hur båda tänker och känner. Det gör också att filmen inte blir samma okritiska hyllning till personerna som biografier ofta blir, utan genom kontrasterna mellan Niki och James framstår båda som mänskliga med både för- och nackdelar.

Filmen är engagerande och håller intresset vid liv på ett snyggt sätt. Tempot är lagom högt, och det blir faktiskt inte segt eller tråkigt då man bryr sig om vad som händer. Det är framförallt tack vare att Rush fokuserar på de båda personernas privatliv och karaktärer, och själva formel-1-tävlingarna har fått en relativt nedtonad roll. Det är fortfarande ett antal racingscener, men de tar aldrig överhanden då fokuset hela tiden ligger på Niki och James som personer. Det är ett mycket smart drag, och gör att filmen fungerar bra även om man i likhet med undertecknad är helt ointresserad av formel-1 eller bilsport.

Det är underhållande, samtidigt som filmen har ett hyfsat djup. Det är också lagom respektfullt för alla inblandade, där alla skildras på ett trovärdigt sätt utan vare sig onödig kritik eller okritiska hyllningar. Det är charmigt och fängslande, och trots en förhållandevis enkel story känns det aldrig tunt. Filmen fungerar också bra både som seriös biografi och som mer lättsam underhållning för stunden; en balansgång som annars sällan brukar fungera alltför väl.

Men om Rush skildrar Niki och James på ett mångbottnat och trovärdigt sätt kan detsamma inte sägas om de flesta andra rollfigurer, och framförallt skildringen av deras respektive fruar/flickvänner lämnar en hel del övrigt att önska. Alla kvinnor skildras på ett stereotypt och sexistiskt sätt, där alla kvinnors enda intresse verkar vara att tråna efter formel-1-förare på ett högst osmakligt sätt. Visst är det tänkbart att det här speglar verkligheten som den såg ut 1976, men på film blir det ändå en smula irriterande att bevittna. Ibland förekommer också några lite väl utdragna formel-1-scener, och då det lätt blir tråkigt att titta på hade jag önskat att ett par av dessa scener kunnat kortas ner lite. Trots allt är dryga två timmar i saftigaste laget för den här handlingen, och med en runt 10 minuters kortare speltid hade det nog upplevts ännu bättre.

Fotot är bra, och filmen har ett effektivt bildspråk och övertygande racingscener som filmats på ett suveränt sätt. Filmen lyckas också att förmedla precis rätt tidskänsla för 1970-talet. Skådespelarinsatserna är mycket bra, och både Chris Hemsworth och Daniel Brühl är utmärkta i de båda huvudrollerna. De är båda relativt lika sina verkliga förlagor, och lyckas att smälta ihop med sina respektive roller på ett mycket effektivt sätt så att man aldrig tänker på skådespelarna i sig utan bara på James och Niki. Olivia Wilde är som vanligt mycket bra som Suzy och Alexandra Maria Lara är bra som Marlene, men tyvärr får de inte alltför mycket att arbeta med i denna lite väl "grabbiga" film. Även i övrigt är det bra skådespelare, och det finns inte ett enda svagt kort i den här ensemblen.

Rush är en riktigt bra och underhållande film, som engagerar trots en minst sagt tvivelaktig kvinnosyn och endimensionella karaktärsporträtt i samtliga fall utom de båda huvudrollerna. Det hade kunnat bli ännu bättre genom viss finslipning av manuset, men i och med mitt extrema ointresse för formel-1 är filmen mycket bättre än jag någonsin kunnat drömma om. Den är väl värd att se, och för mig får den en stark sjua i betyg. Tycker man om motorsport i allmänhet och formel-1 i synnerhet lär man också sannolikt uppskatta filmen ännu mer än jag.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 4 oktober 2013
Senast uppdaterad: 4 oktober 2013

Recensionen har lästs 2942 gånger av 1735 personer, sedan den 4 oktober 2013

Betyg:
Film/serie * * * * * * *     7
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * * *     7

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
FYRA - NIA - SJUA - NIA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern