Dubbningshemsidan

Dubbningshemsidan

Recensioner

Icke-dubbade filmer

Så som i himmelen
(Så som i himmelen/As it is in heaven)

Glöm inte bort att använda funktionerna för att lämna kommentarer kring recensionen eller filmen samt sätta egna betyg.

Tack till SF Video för recensionsexemplaret
Sök efter Så som i himmelen på CDON
   ANNONS
Drama / Romantik / Spelfilm / Långfilm
Målgrupp: Familj / Vuxna  [Sök exakt denna kombination]
Speltid: 2 timmar 7 minuter
Genre: Drama
Produktionsland/år: Sverige/Danmark, 2004
Produktionsbolag: Sonet Film, i samarbete med GF Studios & Filmpool Nord
Producent: Anders Birkeland & Göran Lindström
Regi: Kay Pollak
Manusförfattare: Kay Pollak, Ola Olsson & Anders Nyberg
Svensk distributör: Svensk Filmindustri AB/SF Studios & SF Video/Svensk Filmindustri
Klarar av Bechdel-testet: Nej, klarar bara steg 1
(Kompletteringar och rättelser tas tacksamt emot via e-post)
Medverkande:
Daniel - Michael Nyqvist Lena - Frida Hallgren
Gabriella - Helen Sjöholm Stig - Niklas Falk
Arne - Lennart Jähkel Inger - Ingela Olsson
Siv - Ylva Lööf Conny - Per Morberg

Bild från SF Video Pressinformation
© 2004 Sonet Film AB. All rights reserved.

Att svenska filmer blir oscarsnominerade för bästa utländska film händer ju minsann inte varje år. Förvisso vet vi ju alla att den här succéfilmen inte vann oscarn, men det är absolut värt att uppmärksammas i alla fall. I denna första film av Kay Pollak sedan 1986, får vi stifta bekantskap med Daniel, en framgångsrik dirigent som arbetat över hela världen. Men när han en dag drabbas av hjärtinfarkt p.g.a. utmattning, tvingas han trappa ner på arbetandet, och flyttar istället tillbaka till sin gamla barndomsby i Norrland (vad byn ifråga heter lyckades åtminstone inte undertecknad att uppfatta, men filmen är i alla fall till största delen inspelad i Luleå) - då han bytt efternamn när han blev känd, så känner ingen i byn till att han ursprungligen kommer därifrån. Han blir nästan omedelbart ombedd att hälsa på hos byns kyrkokör, och även om han är motvillig till en början, så dröjer det inte länge förrän han tar anställning som kantor, som inkluderar att leda kören.

Att det här är en välgjord och sevärd film råder ingen tvekan. Den är berättad på ett bra sätt, och med utmärkta skådespelare - särskilt Frida Hallgren och Helen Sjöholm blev jag mycket imponerad av. Men felfri är den inte... Först tycker jag att inledningen innan han flyttar tillbaka till den norrländska byn går lite för snabbt fram - det ser bara ut som en hastig prolog, när jag gärna hade velat se lite mer av detta och få lite mer förklaringar. Vidare känns det som att vissa karaktärer inte får tillräckligt stor fokus (exempelvis Helen Sjöholms karaktär Gabriella, som jag gärna hade velat se mer av). Somliga karaktärer känns också lite endimensionella och outvecklade, och gör att somliga bara framstår som "skurkar" utan att vi riktigt får veta speciellt mycket om dem. Ett lite mer genomarbetat manus med djupare karaktärsporträtt hade varit önskvärt... Filmen innehåller också ett antal oklara delar, som gör att det inte alls är en självklarhet riktigt vad som händer i alla lägen (åtminstone inte för undertecknad) - även om det mycket väl kan tänkas vara avsiktligt, så är jag inte speciellt förtjust i den berättartekniken. Överlag måste jag säga att jag inte riktigt kan förstå det näst intill lyriska mottagande som filmen fått i de flesta recensioner. Visst är det en bra film och den är absolut sevärd, men något mästerverk är det inte...

I likhet med många andra svenska filmer, talar en del personer i filmen lite väl otydligt, och det kan vara svårt att uppfatta vad alla säger. Textning (som jag förutsätter att DVD-utgåvan har) hade absolut varit att föredra. Ett annat problem är att ljudvolymen varierar oerhört mycket under filmens gång - vid musikaliska scener är det oerhört hög volym, och vid tal oftast väldigt låg volym. Det blir snabbt störande... I en biosalong, med bra anläggning och optimala förhållanden, är det mycket möjligt att man inte märker av det här lika mycket - men hemma i vardagsrummet blir det snabbt irriterande, då man för att inte bli tokig hela tiden måste sitta och höja och sänka volymen... Visserligen kan jag inte utesluta att det här kan vara ett problem specifikt för mitt recensionsexemplar, men jag misstänker starkt att problemet är mer globalt än så. Åtminstone lär det vara samma problem med den kommersiella VHS-utgåvan och dess stereomix - eventuellt kan man tänka sig att det låter bättre med en surroundanläggning och DVD-utgåvans 5.1-mix, men om detta kan jag tyvärr inte uttala mig.

Tyvärr har jag inte fått tillgång till filmens DVD-utgåva, och kan därför inte uttala mig om DVD-produktionen eller extramaterialet.

Daniel Hofverberg
Recensionen skriven: 17 april 2005
Senast uppdaterad: 17 april 2005

Recensionen har lästs 6142 gånger av 3806 personer, sedan den 5 december 2007

Betyg:
Film/serie * * * * * *      6
DVD-produktion   --
Snittbetyg: * * * * * *      6

Läsarnas betyg

Hittills har inga läsare röstat på denna film/serie. Men du kan bli den första genom att ange dina betyg här nedan.

Ditt betyg:
Film/serie:

Läsarnas kommentarer

Använd detta formulär för att skriva kommentarer till recensionen eller filmen. Kommentarerna publiceras här nedan omedelbart. Denna funktion är avsedd för kortare kommentarer, och får maximalt innehålla 1000 tecken. Mer invecklade frågeställningar samt diskussioner/debatter är inte lämpade för kommentarssystemet - sådant bör istället tas på Dubbningshemsidans forum. Undvik personangrepp, svordomar och annat olämpligt innehåll. Vid kritik mot skådespelare eller andra specifika personer, var vänlig motivera dina åsikter noggrant med konstruktiv kritik för att undvika att det kan tolkas som personangrepp. Webbmastern kommer att radera kommentarer som anses olämpliga, irrelevanta eller lagstridiga. Om du har kommentarer till recensenten som du inte vill att andra ska kunna läsa, kan du istället skicka dessa via e-post.

Ditt namn:
Din e-post-adress:
(visas inte för allmänheten,
men krävs av säkerhetsskäl)
Kommentarer:
För att verifiera att du är en levande människa (och inte en robot), skriv in följande siffror i textrutan nedanför. Du ska skriva in som siffror, utan mellanslag eller bindestreck.
SJUA - SEXA - FEMMA - TVÅA
Skriv in ovanstående siffror:
 

psychedelic

© 2021 Dubbningshemsidan/Daniel Hofverberg

Skriv ut
Läs mer om utskriftsfunktionerna


 

Vill du annonsera här?
Kontakta webbmastern